Primăria Capitalei a prelungit cu 12 ani contractul cu Apa Nova, iar compania anunţă Investiţii de aproape 368 de milioane de euro şi garantează un tarif constant la serviciile de apă şi canalizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Apa Nova, concesionarul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare al Municipiului Bucureşti, va investi 367,9 milioane de euro în sistemul operat de către companie, până în anul 2037, program multianual ce va garanta bucureştenilor un tarif constant la serviciile de apă şi canalizare, pe toată durata acestor ani. Aceste planuri de investiţii sunt anunţate ca urmare a aprobării de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti a prelungirii Contractului de Concesiune nr. 1239/29.03.2000 dintre Municipalitate şi operator, cu o durată de 12 ani, până în noiembrie 2037. Mai precis, prin extinderea contractului, Apa Nova îşi asumă un angajament financiar în valoare de 367,9 milioane de euro, care presupune implementarea unui program ambiţios de lucrări strategice în valoare de 230,9 milioane de euro pe durata următorilor 11 ani, dar şi cheltuieli suplimentare în valoare de 137 milioane euro direcţionate către infrastructura de apă şi canalizare, menţinându-se totodată actualul tarif, unul dintre cele mai mici preţuri din România (locul 43 din 45 în topul tarifelor principalilor operatori din România)”, anunţă compania.

Investiţiile vor fi realizate în conformitate cu priorităţile Master Planului aprobat anul trecut de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, document strategic elaborat de experţi români şi internaţionali, care stabileşte priorităţile de dezvoltare ale sistemului pentru următorii 30 de ani.

Prin implementarea noului program investiţional se vor realiza o serie de lucrări strategice care să sprijine dezvoltarea oraşului şi a regiunii limitrofe, precum şi adaptarea acestuia la noile condiţii climatice şi conformarea la angajamentele de mediu.

Potrivit Apa Nova, prin noul program de investiţii obligatorii agreat cu Primăria Municipiului Bucureşti, suplimentar faţă de obligaţiile asumate până acum de Concesionar, se urmăresc patru axe strategice

  • reducerea riscului de inundaţii în zonele centrale şi depresionare prin extinderea reţelei de canalizare pluviale şi menajere cu peste 94 de km, dar şi prin creşterea capacităţii de transport a reţelei existente în caz de evenimente pluviometrice extreme, lucrări estimate la o valoare de 89,92 milioane de euro;
  • adaptarea infrastructurii de apă la nevoile actuale şi la dezvoltarea urbană prin redimensionarea sistemului de distribuţie a apei în Bucureşti şi în zonele limitrofe, proiect investiţional de care vor beneficia peste 645.000 de locuitori ai Capitalei. Astfel, se vor aloca fonduri în valoare de 57,75 milioane de euro, lucrările fiind estimate a se finaliza până în 2031;
  • extinderea reţelelor de apă (132.8 km) şi canalizare (91.4 km) conform planului de dezvoltare urbană în vederea creării premisei de transformare sustenabilă a zonei metropolitane şi asigurării accesului la servicii de utilitate publică pe străzile necadastrate şi nesistematizate. Valoarea acestui program multianual se ridică la 81 milioane euro, cu dată de finalizare în 2025;
  • creşterea siguranţei sistemului de alimentare cu apă în caz de situaţii de urgenţă (cutremure de mare intensitate, poluări) prin construcţia unor surse independente strategice de apă (35 de puţuri de mare adâncime distribuite în toate sectoarele Capitalei) în valoare de 2,2 milioane de euro.

 

„Programul de investiţii este unul ambiţios, dar care va atrage beneficii directe asupra confortului şi siguranţei locuitorilor din Bucureşti, prin reducerea semnificativă a fenomenelor de inundaţie în zone depresionare, precum Tineretului, Theodor Pallady sau Colentina, prin reducerea numărului de intervenţii în carosabil şi îmbunătăţirea condiţiilor de trafic, prin asigurarea accesului la utilităţi pe orice stradă din Bucureşti, menţinând unul dintre cele mai mici tarife din Romania şi Uniunea Europeana. Apa Nova este liderul operatorilor de apă şi canalizare, îndeplinind toate obligaţiile prevăzute de cele 23 de Niveluri de Servicii stipulate în Contractul de Concesiune”, a declarat Mădălin Mihailovici, Director General Apa Nova.

Lucrările de extindere şi modernizare vor acoperi 1.915 străzi pe întreg arealul Bucureştiului, desfăşurând-se pe o durată de 11 ani, cu dată de începere imediată după semnarea noului act adiţional.

„Este o decizie istorică pentru Bucureşti, având în vedere amploarea şi complexitatea lucrărilor prevăzute de programul investiţional. Acesta a fost dezvoltat având la bază priorităţile Master Planului, care prevede măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, el fiind o proiecţie reală a dezvoltării şi adaptării infrastructurii de apă şi canalizare la nevoile zonei metropolitane. Master Planul a fost elaborat de experţi români şi internaţionali, analizând tipologia sistemului de apă şi canalizare existent, schimbările climatice, evoluţia cerinţelor legislative, dinamica de dezvoltare a oraşului şi a zonei metropolitane, cerinţele şi nevoile actuale ale bucureştenilor. Prin prelungirea perioadei de operare, Apa Nova va avea obligaţia de a gestiona şi implementa cu rigurozitate şi în termenul asumat lucrările strategice proiectate, care să sprijine dezvoltarea oraşului, cu menţinerea tarifului actual în cadrul obligaţiilor astfel asumate”, a declarat Gabriela Firea, Primar General Primăria Municipiului Bucureşti  

Din 2000, Apa Nova            şi-a asumat responsabilitatea gestionării sistemului de apă şi canalizare, tratarea şi distribuţia apei către consumatori, evacuarea apelor uzate şi a apelor meteorice din Municipiului Bucureşti, conform Contractului de Concesiune semnat cu Municipiul Bucureşti. Acest contract este unul dintre cele mai performante parteneriate publice private din lume (top 5), conform site-ului Băncii Mondiale.

„Apa Nova rămâne un partener de încredere pentru Municipiului Bucureşti. Dezvoltarea accelerată a oraşului a impus o regândire a modului de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare pentru şi în beneficiul celor peste 2 milioane de bucureşteni. Prin angajamentele financiare asumate, în valoare de 367,9 milioane de euro, compania îşi reiterează dorinţa de a răspunde prompt la orice solicitare a autorităţilor, prin alocarea de resurse umane şi financiare pentru asigurarea serviciilor esenţiale la standarde europene”, a completat Mădălin Mihailovici, Director General Apa Nova.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.