Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat că salvatorii de la Mina Lupeni înaintează greu către cei trei mineri blocaţi în galeri din cauză că locul unde aceştia se află este foarte strâmt şi, în plus, sunt surpări continue.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat, joi seară, pentru News.ro, că salvatorii sunt foarte aproape să ajungă la primul minier blocat în subteran de surparea tavanului unui abataj, însă avansarea este dificilă mai ales că au loc surpări continue.

”Echipele de salvare se apropie de primul minier blocat în subteran, însă avansul este greu deoarece sunt surpări continue. Se înaintează cu precauţie. Sunt surpări, material minier tot vine şi nu se ştie cât”, a declarat prefectul.

Fabius-Tiberiu Kiszely a mai adăugat că intervenţia este una dificilă mai ales că locul în care lucrează salvatorii este una foarte mică, iar aceştia trebuie să aibă grijă să nu fie şi ei surprinşi de surpări şi nici să nu astupe locurile prin care aerul ajunge la minierii captivi.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, în mod normal, după astfel de surpări, se lucrează cel puţin o săptămână, pentru consolidare, însă, având în vedere că este vorba despre oameni rămaşi captivi, salvatorii s-au mobilizat imediat.

Fabius-Tiberiu Kiszely a mai adăugat că pentru salvarea celor trei mineri echipele de salvare ar putea lucra toată noaptea de joi spre vineri, având în vedere că se avansează cu greu.

La rândul său, Ministrul Energiei, Toma Petcu, prezent la faţa locului, a anunţat că echipele care intervin pentru a-i salva pe cei trei mineri blocaţi în Mina Lupeni sunt aproape de unul dintre ei, că se aud voci din zona în care sunt aceştia şi şi-a exprimat speranţa ca toţi cei trei mineri să fie în viaţă.

”O echipă a estimat că este foarte aproape de a ajunge la un miner. Noi sperăm ca încet, încet să scoatem oamenii din subteran”, a declarat Toma Petcu, care a ajuns la faţa locului cu un elicopter.

Echipele de salvare aud vocile minerilor, dar nu se ştie despre câte persoane este vorba.

”Nu putem să identificăm cine sunt, care dintre ei sunt. Comunică prin lovituri din metale, strigăte mai puternice. Important e că îi aud. Poate fi unul, pot fi doi sau pot trei mineri, a precizat Petcu.

El a subliniat că galeriile sunt ventilate şi există aer, lucru care avantajează minerii aflaţi în subteran.

”Sperăm ca, din evaluările noastre, aceşti oameni să fie scoşi la suprafaţă. Am convenit să suplimentăm echipele de la celelalte mine şi să fim în permanenţă mobilizaţi, dacă este nevoie de intervenţii suplimentare”, punctează oficialul.

De asemenea, sunt pregătite să acţioneze şi echipele de intervenţie de la ISU şi un elicopeter SMURD, pentru a prelua eventualii răniţi când vor fi scoşi la suprafaţă, adaugă ministrul Energiei.

Mai mult, intervenţia este foarte dificilă, afirmă Petcu şi se înaintează cu aproximativ un metru pe oră, din evaluarea făcută împreună cu cei care se află în mină.

Ministrul Toma Petcu a mai spus că va rămâne acolo până când operaţiunea de salvare se încheie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.