Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, după schimbarea din funcţie a directorului Agenţiei Naţionale de Transplant Radu Deac şi numirea unei noi conducerii că nu neagă bunele intenţii ale acestuia, dar că a considerat că este nevoie de o chipă nouă în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de transplant. Întrebată, la Digi 24, dacă Victor Zota, condamnat, şi Mihai Lucan cercetat, ambii în Consiliul Ştiinţific la Agenţia Naţională de Transplant, rămân în funcţii, Sorina Pintea a spus că Consiliul Ştiinţific se schimbă la propunerea directorului executiv al ANT şi aşteaptă propuneri de la noua echipă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Radu Deac se afla la conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant din decembrie 2013, fiind numit în funcţia de director executiv de către ministrul Sănătăţii de la acea vreme Eugen Nicolăescu.

Sorina Pintea a spus, miercuri seară, la Digi 24, că speră ca noua echipă pe care a numit-o să facă astfel încât Agenţia Naţională de Transplant să funcţioneze.

"Sper ca această echipă nouă să facă ceea ce ne dorim cu toţii, adică această agenţie să funcţioneze. Nu neg bunele intenţii ale domnului profesor Deac, dar am considerat că este nevoie de o restructurare, de o echipă nouă în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de un transplant", a spus ministrul Sănătăţii. 

Întrebată dacă Victor Zota, condamnat, şi Mihai Lucan cercetat, ambii în Consiliul Ştiinţific la Agenţia Naţională de Transplant, rămân în funcţii, Sorina Pintea a spus că Consiliul Ştiinţific se schimbă la propunerea directorului executiv al ANT şi aşteaptă propuneri de la noua echipă.

"Consiliul Ştiinţific se schimbă lam propunerea directorului executiv al ANT, aştept propuneri de la noua echipă. (...) Mă aştept să fie schimbări în Consiliul Ştiinţific, a afirmat ea.

Ea a mai spus că săptămâna viitoare se va întâlni cu oficiali din Ministerul Sănătăţii din Ungaria pentru a discuta despre posibilitatea realizării transplanturilor în acestă ţară, pentru că procedurile privind acordul cu Eurotransplant vor dura mai mult, iar pacienţii nu pot aştepta.

"România nu a fost în Eurotransplant, a avut un acord cu Eurotransplant, dar vom începe discuţiile, care s-ar putea să dureze mai mult. De aceea, creed că pacienţii noştri nu vor putea aştepta. Consilierul meu pe probleme de transplant a fost deja de două ori la Budapeste şi este în negocieri cu cei de acolo pentru a putea prelua pacienţii care nu pot fi transplantaţi în România. Săptămâna viitoare, miercuri, mă voi întâlni cu oficiali din Ministerul Sănătăţii din Ungaria. Lucrurile continuă", a adăugat Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a semnat, miercuri, ordinul de numire a medicului Alexandra Anca Mureşan în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant. Aceasta este medic primar chirurgie generală din anul 2013, iar până în prezent şi-a desfăşurat activitatea la Institutul Regional de Gatroenterologie şi Hepatologie ”Prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj Napoca. Pintea spune că se impune restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru buna funcţionare şi transparentizare a activităţii de transplant în România, iar această numite este un prim pas. Măsura a fost luată în contextul în care un tânăr de 29 de ani din Braşov a murit după ce a aşteptat doi ani să primească un nou plămân.

“Se impune restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru buna funcţionare şi transparentizare a activităţii de transplant în România. Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuşi să organizeze un sistem care să funcţioneze în condiţii optime, în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că noua lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare. Mi-am propus să continui să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru ca drama tânărului care a pierdut ieri lupta cu viaţa să nu se mai repete” , a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. 

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrativă, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare, dar şi supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării, în conformitate cu directivele şi recomandările Uniunii Europene.

Măsura a fost luată în contextul în care un tânăr de 29 de ani din Braşov a murit după ce a aşteptat doi ani să primească un nou plămân. Călin Farcaş, în vâsrtă de 29 de ani, diagnosticat cu tensiune arterială pulmonară şi care supravieţuia conectat la un aparat cu oxigen a murit luni seară, la Institutul Marius Nasta din Capitală. El aştepta de doi ani să facă un transplant de plămâni, deşi strânsese banii pentru operaţie în urma unei campanii de donare iniţiată pe Facebook. La începutul lunii mai, tânărul scria pe pagina sa de Facebook că a găsit o clinică în India la care poate să se opereze şi punea la punct ultimele detalii pentru călătorie. 

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea spunea marţi că pentru transplantul lui Călin Farcaş statul român avea banii alocaţi încă din 2017, însă nicio clinică din ţările care fac parte din Eurotransplant la care s-a solicitat ajutor nu a acceptat cazul. Pintea a precizat că unitatea medicală din India despre care vorbea tânărul într-o postare de pe pagina sa de Facebook nu acceptase să-i facă operaţie de transplant, ci doar o evaluare, însă starea în care se afla nu-i permitea transportul până acolo. Referitor la protocolul cu Eurotransplant, ministrul Sănătăţii a spus că România nu şi-a respectat atribuţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.