Peste 70 de persoane au fost găsite în stradă cu hipotermie, cele mai multe în Iaşi şi Bucureşti, acestea fiind duse la spital pentru îngrijiri medicale. Serviciile de ambulanţă au intervenit în aproape 9.800 de cazuri, iar echipajele SMURD în alte peste o mie de cazuri de urgenţă, dintre care 258 pentru gravide şi 159 pentru persoane dializate. Jandarmii, pompierii şi poliţiştii au avut 97 de intervenţii pentru deblocarea a 409 autovehicule şi a 1.002 persoane. Cele mai multe intervenţii au fost în judeţul Constanţa, unde au fost deblocate 245 auto şi 816 persoane, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avertizări cod portocaliu şi cod galben de viscol şi ger

Judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Vrancea sunt miercuri, până la ora 15.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol. În cele cinci judeţe, viteza vântului este de 70-80 de kilometri pe oră, troienind zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 de metri.

Bucureştiul şi 13 judeţe sunt, miercuri, sub avertizare cod galben de ninsori şi vânt. În cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în zona Carpaţilor de Curbură şi temporar în Dobrogea, vântul are intensificări cu viteze de 50 - 60 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada.

De asemenea, un cod galben de ger este valabil până joi dimineaţă, în toată ţara. 

FOTO: inquam Photos / Liviu Florin Albei
FOTO: inquam Photos / Liviu Florin Albei

Persoane găsite în stare de hipotermie, intervenţii ale Ambulanţei şi SMURD în cazuri de urgenţă

Ca urmare a temperaturilor scăzute, la nivel naţional s-a intervenit pentru relocarea a 392 persoane fără adăpost şi pentru acordarea primului ajutor medical în 70 cazuri de hipotermie.

Cele mai multe persoane cu hipotermie au fost în judeţul Iaşi şi în Bucureşti, respectiv câte 11 cazuri, potrivit datelor centralizate la Ministerul Afacerilor Interne, prin Centrul Naţional de Conducere Integrată, până miercuri, la ora 09.00

FOTO: inquam Photos / Liviu Florin Albei
FOTO: inquam Photos / Liviu Florin Albei

De asemenea, au fost efectuate 9.728 intervenţii medicale, dintre care 8.637 de către serviciile de ambulanţă şi 1.091 cu echipaje SMURD, 258 fiind pentru gravide şi 159 pentru persoane dializate.

 

Circulaţie închisă pe autostrăzi şi mai multe drumuri naţionale şi judeţene,  restricţii de trafic la punctele de trecere a frontierei. Curse aeriene întârziate, trenuri anulate sau cu întârzieri, căi navigabile închise 

Traficul rutier este închis pe drumuri din 12 judeţe – Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Olt, Prahova, Teleorman, Vrancea şi Galaţi, pe autostrăzile A2, A3 şi A4, precum şi pe 29 de sectoare din 25 drumuri naţionale - DN1D, DN2N, DN2, DN21, DN21A, DN22, DN22A, DN22B, DN22C, DN22D, DN22F, DN23, DN23A, DN23B, DN24D, DN2A, DN2B, DN2C, DN3, DN31, DN38, DN3A, DN3B, DN3C, DN41 - şi 89 drumuri judeţene.

FOTO: inquam Photos / Tudor Costache
FOTO: inquam Photos / Tudor Costache

În Bucureşti, traficul rutier este blocat pe ambele sensuri pe bulevardul Regina Maria, în zona intersecţiei dintre bulevardul George Coşbuc şi Şoseaua Viilor, din cauza prăbuşirii unui perete al unei clădiri dezafectate.

Pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, miercuri dimineaţă erau întârziate 12 curse, din cauza operaţiunilor de deszăpezire a pistelor.

În traficul feroviar, miercuri, la ora 09.00, erau nouă trenuri cu întârzieri de peste 60 de minute şi 46 de trenuri anulate.

Şapte căi navigabile au fost închise: braţele Borcea, Măcin, Chilia, Sfântu Gheorghe, canalele Caraorman, Poarta Albă Midia Năvodari, Dunăre - Marea Neagră, Dunărea (între kilometrii 1075-175 şi 150-160).

În punctele de trecere a frontierei, miercuri, la ora 09.00, erau restricţii la Zimnicea, Bechet, Ostrov şi Turnu Măgurele la frontiera cu Bulgaria, unde nu se poate face transbordarea cu bacul.

În Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, traficul rutier este închis pentru toate categoriile de autovehicule, dinspre România către Bulgaria. Circulaţia în Bulgaria este închisă pentru autovehicule cu masa mai mare de 12,5 tone, potrivit MAI.

Avarii la reţeaua de alimentare cu energie electrică erau, miercuri dimineaţă, în 29 localităţi din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa şi Ilfov, fiind afectaţi 13.557 de consumatori. În localităţile afectate acţionau 37 echipe de intervenţie.

Reprezentanţii MAI au precizat că nu au fost semnalate probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu gaze.

 

Intervenţii pentru salvarea unor persoane şi deblocarea unor autovehicule rămase înzăpezite pe drumuri

Jandarmii, pompierii şi poliţiştii au avut 97 de intervenţii pentru deblocarea a 409 autovehicule şi a 1.002 persoane. Cele mai multe intervenţii au fost în judeţul Constanţa, unde au fost deblocate 245 auto şi 816 persoane

Mircuri dimineaţă se acţiona pentru deblocarea a 24 persoane rămase blocate în autoturisme, câte 12 în judeţele Ialomiţa şi Constanţa.

FOTO: inquam Photos / Liviu Florin Albei
FOTO: inquam Photos / Liviu Florin Albei

Toate autovehiculele aflate în deplasare pe A2 au fost scoase în siguranţă de pe autostradă şi şi-au continuat deplasarea către destinaţii, nicio persoană nu a rămas blocată, a precizat MAI.

În judeţul Ialomiţa, în noaptea de marţi spre miercuri, două autoturisme în care se aflau cinci persoane au rămas blocate la 3,5 kilometri de  localitatea Iazu, comuna Scânteia. La această oră, persoanele sunt deblocate, fiind în afara oricărui pericol. Intervenţia s-a realizat cu utilaje de la  CNAIR, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Ialomiţa şi de la autorităţile locale.

In judeţul Brăila, pe segmentul de drum DN 21A Ţăndărei - Bărăganul, la trei kilometri de localitatea Bărăganu au rămas blocate două autoturisme în care se află şapte persoane. Secţia de Drumuri Naţionale Slobozia a intervenit pentru deblocarea acestora.

În judeţul Tulcea, în localitatea Ostrov Pecineaga, o persoană în vârstă de 84 ani care a acuzat dureri abdominale a fost preluată cu o ambulanţă a Serviciului Judeţean Tulcea şi dusă la spital, maşina fiind însoţită de utilaje de deszăpezire.

Totodată, în localitatea Horia, o femeie în vârstă de 70 de ani, suspectă de accident vascular cerebral, a fost preluată pentru a fi dusă la spital cu o ambulanţă, care a avut dificultăţi la deplasare, fiind necesară intervenţia cu un utilaj pentru deszăpezirea drumului.

O şenilată aparţinând Drumurilor Judeţene, încadrată cu asistent medical şi doi paramedici, a intervenit în localitatea Ostrov, judeţul Tulcea pentru salvarea unei persoane de 21 de ani, suspectă de accident vascular cerebral.

De asemenea, situaţii deosebite au fost înregistrate pe DN2A între localităţile Gălbiori şi Dorobanţu, unde, din cauza derapării unui autotren, circulaţia a fost blocată, coloana întinzându-se pe aproximativ trei kilometri, pe ambele sensuri de mers. Intervenţia lucrătorilor CNAIR şi ai Poliţiei Rutiere a fost îngreunată, întrucât a fost nevoie să se deplaseze către zona accidentului pe terenurile agricole, traficul fiind blocat. La ora transmiterii acestei ştiri, situaţia s-a rezolvat.

Miercuri, la ora 01.30, din cauza drumului impracticabil, o femeie însărcinată din localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, a fost evacuată cu o autospecială de intervenţie aparţinând ISU Constanţa până în localitatea Ovidiu, de unde a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean pentru a fi transportată la spital.

Un autocar cu cetăţeni bulgari, al căror avion nu a putut ateriza în Sofia şi a fost nevoit să aterizeze pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, a fost întors din drum la ieşirea din Capitală, pe Autostrada A2. Aceştia au fost cazaţi în Bucureşti până condiţiile meteo vor putea permite deplasarea spre Bulgaria. În aceeaşi situaţie mai sunt încă două autocare cu cetăţeni bulgari. Situaţia rămâne în monitorizarea politiştilor rutieri, care vor urmări ca şi ceilalţi cetăţeni bulgari să rămână în Bucureşti, a precizat MAI.

Opt femei însărcinate au fost evacuate preventiv, cinci din localitatea Băneasa la Spitalul din Medgidia şi trei femei însărcinate de la Mangalia, care au fost transportate la Constanţa cu o autospecială de transport personal şi victime multiple.

O gravidă din localitatea Dridu Moară, din judeţul Ialomiţa, a fost preluată cu o ambulanţă a Serviciului Ialomiţa, cu sprijinul pompierilor.

Un autocar cu 12 cetăţeni din Republica Moldova a derapat în dreptul localităţii Mizil, judeţul Prahova. Pentru acordarea primului ajutor şi salvarea răniţilor s-a intervenit cu două autospeciale de descarcerare, o autospecială de stingere cu apă şi spumă, două echipaje SMURD şi trei ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Prahova.

O şenilată a ISU Călăraşi, încadrată cu asistent medical de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, a intervenit în localitatea Lehliu Sat, pentru transportul la spital al unei femei însărcinate, aflată în travaliu.

În judeţele afectate de viscol şi ger au intervenit 11.639 de poliţişti, 5.423 de pompieri, 1.087 de jandarmi şi 362 de poliţişti de frontieră, cu 8.193 mijloace, dintre care 6.223 de la Poliţia Română, 1.700 de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, 120 de la Jandarmeria Română şi 150 de la Poliţia de Frontieră.

CNAIR a acţionat cu 858 de utilaje, fiind folosite 4.460 tone de material antiderapant şi 18 tone de clorură de calciu, potrivit datelor primite de MAI.

Ministerul Apărării Naţionale a executat patru misiuni, în judeţele Tulcea şi Constanţa, cu 25 de militari şi cinci mijloace. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.