Peste 165 de cazuri de meningite şi meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virusul West Nile au fost înregistrate începând din 2 mai şi până în 6 septembrie, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS). Instituţia precizează că 17 persoane au murit din cauza infecţiei cu acest virus, transmis prin înţepătură de ţânţar, şi cere autorităţilor locale să continue măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai şi până în 6 septembrie au existat 166 cazuri de meningite şi meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile.

De asemenea, s-au înregistrat 17 decese - şase în Bucureşti, trei în judeţul Iaşi, două în judeţul Olt şi câte unul în judeţele Galaţi, Covasna, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj şi Teleorman.

Ministerul Sănătăţii spune că virusul West Nile se transmite prin mai multe specii de ţânţari răspândiţi atât în mediul urban, cât şi în cel rural, iar factorii favorizanţi pentru transmiterea virusului sunt perioada ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi de deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor  de protecţie personală.

Potrivit MS, în judeţele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii s-au luat măsuri de siguranţă sporită, astfel că donarea de sânge se amână  în cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infecţia cu West Nile. Persoanele care au facut infecţia cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.

"Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecţie fizică a populaţiei pentru evitarea expunerii la înţepăturile ţânţarilor, precum protecţia  mecanică a tegumentelor, folosirea substanţelor repelente, plase de protecţie la ferestre. Direcţiile de sănătate publică vor desfăşura o campanie de informare  a populaţiei referitoare la măsurile  necesare pentru protecţia personala împotriva infectării cu virusul West Nile", mai arată Ministerul Sănătăţii.

Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.