Premierul Ludovic Orban afirmă că a fost gândit un mecanism prin care, în unele zone ale sistemului public, jumătate dintre angajaţi să lucreze 15 zile, iar restul să fie "plătiţi într-un fel de şomaj tehnic şi invers". "Acest mecanism trebuie să asigure funcţionarea zonei publice", spune Orban, menţionând că nu pot fi afectate sistemul sanitar, cel de ordine publică, militar sau de asistenţă socială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, la B1 Tv, că se pregăteşte o reglementare pentru angajaţii din sistemul public.

"Sunt zone publice care nu pot fi afectate, ba chiar avem nevoie de resurse suplimentare. Nu putem afecta zona de spitale, DSP, ambulanţe, zona MAI cu jandarmi, pompieri, poliţişti, nu putem afecta zona militară. Sunt mai greu de afectat zona Ministerului Muncii, pentru că ANOFM este implicată în acordarea şi procesarea sumelor pentru somajul tehnic, AJPIS, ITM, Casele de Pensii sunt implicate. Sunt zone publice unde nu putem lua măsuri similare cu somajul tehnic", a explicat premierul.

El a spus că, pentru alte zone, a fost gândit "un mecanism care ţine de evitarea riscului de răspândire a viruslului".

"Împărţim angajaţii în două, fiecare parte să poată menţine funcţionalitatea instituţiei publice. Fiecare angajat lucrează 15 zile, restul sunt plătiţi într-un fel de şomaj tehnic şi invers. Acest mecanism trebuie să asigure funcţionarea zonei publice. Practic, jumătate din angajaţi vor fi într-o formă de şomaj tehnic şi beneficiază de 75% din salariul mediu brut", a afirmat Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.