Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, face apel către populaţie să doneze sânge, arătând că în lunile de vară sunt cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită şi există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ea spune că cererea zilnică a spitalelor din Bucureşti este de 1.000-1.500 componente pe zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maximum 300 - 500. Luni, de exemplu, au fost doar 120 dedonatori, în condiţiile în care ar trebui să existe cel puţin 300 de donatori zilnic pentru a face faţă cererii unităţilor sanitare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform Ministerului Sănătăţii, având în vedere sesizările din ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge, Sorina Pintea a verificat marţi activitatea Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Ea face un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară, arătând că în lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate, astfel că se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile. 

Sorina Pintea afirmă că cererea zilnică a spitalelor din Bucureşti este de 1.000-1.500 componente pe zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maximum 300 - 500, luni, de exemplu, au fost doar 120 dedonatori, în condiţiile în care ar trebui să existe cel puţin 300 de donatori zilnic pentru a face faţă cererii unităţilor sanitare. 

“Cererea zilnică a unităţilor sanitare din Bucureşti este de 1000-1500 componentei/zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maxim 300 -500 compunente/zi. De exemplu ieri au fost numai 120 de persoane care au intrat în centru cu intenţia de a dona, în condiţiile în care ar trebui să existe cel puţin 300 de donatori zilnic pentru a face faţă cererii unităţilor sanitare. Fac apel la populaţie să vină la centrele de donare şi să doneze benevol, o pungă de sânge poate face diferenţa în lupta medicilor pentru viaţă. Vom reorganiza reţeaua de transfuzii si întreg domeniul”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.