Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii a precizat de la tribuna Senatului că a discutat recent cu Asociaţia Rezidenţilor din România, ”oameni activi care doresc să rămână în ţară şi care au o mentalitate mult schimbată, din punct de vedere antreprenorial”, şi a prezentat o soluţie pentru stimularea şi diferenţierea profesioniştilor din sănătate. 

”Una dintre soluţii este un card al medicului. Nu vreau să vă sperii, ştiu că această denumire creează anxietăţi”, a precizat Patriciu Achimaş Cadariu, menţionând că un atfel de card ar putea urmări medicul de la absolvire până la pensie. 

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că, astfel, s-ar putea acorda stimulente celor care se ocupă de rezidenţi, aşa-numiţii formatori.

”Astfel, am avea o imagine clară, punând în imagine formatorul cu rezidentul. În numeroase ţări, se face un punctaj al formatorilor. Cum se măsoară? În funcţie de timpul acordat tinerilor medici, atunci când execută ei înşişi operaţii, primesc un punctaj, şi când ajută un coleg, trei puncte”, a spus Achimaş. 

MInistrul a menţionat că o lege unitară a salarizării în sistemul bugetar ar trebui să soluţioneze inechităţile şi pe urmă să crească salariile profesioniştilor din sănătate. 

Patriciu Achimaş Cadariu a făcut referire, în discursul susţinut în plenul Senatului, şi la sistemele de sănătate din alte ţări ale Uniunii Europene, arătând că şi la nivel european există ”extreme” în privinţa modului în care sistemul sanitar este bugetat.

El a precizat că o extremă este Marea Britanie, care cheltuieşte cel mai puţin pentru sănătate, şi unde există liste de aşteptare de luni de zile, iar sistemul privat este plătit din propriul buzunar, fiind într-un procent mic.

Potrivit lui Achimaş Cadariu, la extrema cealaltă se află Germania, unde există un ”sistem de asigurări concurenţial, care conduce întregul sistem de sănătate, şi care, fiind organizat de aşa manieră, produce bani pentru că în Germania există numeroase capacităţi de producţie pe aparatură şi consumabile”.

”Noi ne plasăm într-un sistem hibrid şi care se reflectă în mod nefast asupra salarizării din sistemul medical”, a mai arătat ministrul Sănătăţii. 

El a ţinut să atragă atenţia că o consecinţă a problemei salariale îl reprezintă ”exodul medicilor şi depopularea pe anumite specialităţi din sănătate”.

”Va trebui să găsim soluţii, pentru că una dintre probleme este lipsa personalului de laborator, care e în număr foarte mic, iar generaliştii nu pot îndeplini acest rol. Va trebui să venim cu o soluţionare cât mai rapidă”, a arătat Patriciu Achimaş Cadariu. 

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că, încă din luna ianuarie, a avut discuţii la Ministerul Muncii, cu grupul de lucru la proiectul de lege privind salarizarea unitară.

”Urmare a acestor întâlniri, au fost transmise Ministerului Muncii şi celui al Finanţelor situaţia completată, individual, pe funcţii, grade, nivel de studii, clase de salarizare, a salariului de bază, a sporurilor şi alte elemente. (...) Există un draft al acestei legi, îl aşteptăm cu interes şi sperăm că va rezolva măcar aceste inadvertenţe”, a spus Achimaş Cadariu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.