Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că în ultima perioadă se vorbeşte foarte mult despre transplantul de organe, însă activitatea de transplant nu poate funcţiona dacă nu există organe care să fie transplantate, indiferent la ce organizaţie internaţională ar adera România. Ea a afirmat că rolul principal îl au medicii de la terapie intensivă, care trebuie să îi convingă pe aparţinătorii pacienţilor în moarte cerebrală să fie de acord cu donarea de organe. Donarea de organe a scăzut dramatic în ultimii ani, astfel că dacă în 2014 erau 138 de donatori de organe, anul trecut au fost 55 de donatori, iar de la începutul acestui an s-au înregistrat doar 30 de donatori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Se vorbeşte foarte mult în ultima vreme despre transplantul de organe. Însă, activitatea de transplant nu poate funcţiona dacă nu există organe care să fie transplantate, indiferent la ce organizaţie internaţională am adera. Şi aici trebuie să subliniez că rolul principal îl joacă medicii  de la terapie intensivă, care trebuie să convingă aparţinătorii pacienţilor în moarte cerebrală să fie de acord cu donarea de organe”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, luni, la un eveniment organizat, luni, de Ziua donatorului de organe, de către Asociaţia Transplantaţilor din România, la Institutul Clinic Fundeni.

De asemenea, Pintea a spus că donarea de organe a scăzut dramatic în ultimii ani şi că speră ca reorganizarea Agenţiei Naţionale de Transplant şi o lege a transplantului  care să reglementeze această activitate în mod corect şi foarte transparent să convingă populaţia despre beneficiile aduse de donarea de organe.

"Astăzi, de ziua donatorilor de organe, gândurile noastre se îndreaptă către îngerii care au dăruit viaţă. În egală măsură, vreau să le transmit recunoştinţa mea celor care au avut puterea ca din durerea lor să dăruiască viaţă. Pe toţi cei care au înţeles că salvarea de vieţi este virtutea oamenilor puternici. Din păcate, donarea de organe a scăzut dramatic în ultimii ani. Sper că reorganizarea Agenţiei  Naţionale de Transplant şi o Lege a transplantului  care să reglementeze această activitate în mod corect şi foarte transparent să convingă populaţia despre beneficiile aduse de donarea de organe”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Sănătăţii, dacă în 2014 erau 138 de donatori de organe, de la începutul acestui an au fost doar 30 de donatori.

Astfel, în România în anul 2014 au fost 138 de donatori de organe, în 2015 - 115 de donatori, în 2016 - 123 de donatori, în 2017 - 65 de donatori, iar de la începutul acestui an s-au înregistrat 30 de donatori de organe.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.