Elevii claselor V-VIII din şcolile din mediul rural unde nu există profesori specializaţi care să predea informatică sau unde nu sunt calculatoare şi laboratoare ar putea fi transportaţi de două ori pe lună în localităţile cele mai apropiate,în unităţile de învăţământ unde există o sală cu calculatoare, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase. El a mai spus că acele calculatoare din universităţi care se schimbă o dată la câţiva ani în funcţie de avansul tehnologiei ar putea fi transferate la şcolile din mediul rural.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt foarte multe şcoli în zona rurală care nu au asemenea profesori specializaţi pe informatică. (...) Ne-am gândit ca aceste ore să se ţină în cea mai apropiată localitate unde există o sală de calculatoare şi unde de două ori pe lună să avem aceste activităţi. Adică elevii, în loc de o oră pe săptămână, să facă două ore la sfârşitul săptămânii sau chiar în cursul săptămânii, în laboratoarele respective”, a spus ministrul Educaţiei, în contextul în care Tehnologia Informaticii şi a Comunicaţiilor (TIC) va fi introdusă ca materie obligatorie la clasele V-VIII.

Ministrul Educaţiei a mai spus că îşi doreşte un viitor proiect de colaborare cu universităţile cu specializări de informatică, prin care calculatoarele care nu mai sunt folosite în facultăţi să fie transferate la şcolile din mediul rural.

"Avem în zona universitară, spre exemplu, la specializările de informatică, parcuri de calculatoare, laboratoare care se schimbă, tehnologic vorbind, o dată la doi, trei ani. Calculatoarele care ies din folosinţă aici pot fi transferate la aceste şcoli, pentru că, la gimnaziu, spre exemplu, disciplina respectivă care se va ţine pe calculator nu necesită echipamente de ultimă generaţie. Calculatoarele, să spunem cu o dotare medie, pot fi folosite pentru aceste discipline”, a precizat ministrul, precizând că este un proiect la care ţine, dar care nu poate fi făcut "de azi pe mâine”.

Pavel Năstase a mai spus că un consilier al ministrului se va ocupa doar de această problemă, va culege informaţii din zona IT, din zona universităţilor cu aceste echipamente, inspectoaratele vor centraliza aceste cerinţe şi apoi se va face distribuţia în teritoriu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.