Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, sâmbătă seară, că aspectele care ţin de siguranţa naţională privind intervenţia jandarmilor la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei va prezenta într-o şedinţă a Consiliului Superior de Apărare a Ţării (CSAT), dacă i se va solicita acest lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Carmen Dan a spus că aspectele care ţin de siguranţa naţională vor face obiectul unei informări către CSAT dacă i se va solicita.

"Alte aspecte pe care nu le voi putea comunica acum vor face obiectul unei informări pe care o voi prezenta în cadrul CSAT dacă îmi va fi solicitat, apreciind că sunt aspecte care ţin de siguranţa naţională şi de atribuţiile, competenţele şi modul de colaborare dintre instituţiile din sfera securităţii naţionale", a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Ea şi-a început conferinţa de presă prin a spune că nu vrea să amestece planul politic cu cel operaţional, însă, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, sunt aprecieri pe care vrea să le facă având în vedere că în ultimele ore jandarmilor li s-au adus "foarte multe acuze" din partea oamenilor politici.

"Departe de mine intenţia de amesteca planul politic cu cel operaţional. Însă, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, sunt câteva aprecieri pe care doresc să le fac şi fac asta pentru că în ultimele ore au avut loc foarte multe acuze ale oamenilor politici şi nu numai la adresa Jandarmeriei şi faţă de acţiunea Jandarmeriei. Jandarmii nu vor răspunde oamenilor politici. Jandarmii reprezintă o structură care respectă legea şi ierarhia militară, însă, în faţa acestor acuze, eu am această obligaţie de a face aceste precizări", a afirmat Carmen Dan.

Ea a mai spus că cei împotriva cărora s-a intervenit vineri seară nu au avut nimic de-a face cu diaspora, ci este vorba despre "huligani periculoşi, care au atacat autoritatea statului".

Carmen Dan a susţinut din nou niciun ministru de Interne nu se implică în organziarea acţiunilor operative ale structurilor din minister, precizând că ordinul privind intervenţia jandareriei din Piaţa Victoriei a fost emis de prefect, conform legii privind adunările publice. 

"Niciun ministru de Interne nu conduce o acţiune operative a structurilor ministerului. Cine face asta comite un abuz. Nu vă imaginaţi că ministrul de Interne dispune intervenţiile Jandarmeriei, acţiunile operative ae poliţiei sau misiunile pompierilor. Există o lege clară care stabileşte cine decide intervenţia pentru restabilirea ordinii publice, iar aseară acest ordin a fost aprobat de prefect, conform legii 60 din 1991 privind orgaziarea şi desfăşurarea adunrilor publice”, a mai afirmat Carmen Dan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.