Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai autorităţilor italiene din Sicilia şi cu reprezentanţi ai structurilor asociative ale românilor care locuiesc în sudul Italiei, în legătură cu condiţiile în care muncesc cetăţenii români, fiind formulate propuneri pentru prevenirea exploatării acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, alături de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Afacerilor Externe, s-a aflat, în perioada 15-17 martie 2017, în Ragusa, Italia, într-o misiune de evaluare a situaţiei românilor aflaţi la muncă în această ţară.

Ministrul Păstârnac s-a întâlnit cu prefectul din Ragusa, Maria Cornelia Librizzi, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din zonă, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinierilor, autorităţilor de sănătate publică, lideri ai sindicatelor şi mediului asociativ românesc şi italian, cu primarul oraşului Ragusa, Federico Piccitto.

”De asemenea, delegaţia s-a deplasat în zona de exploatări agricole, ferme si sere, pentru a discuta la faţa locului cu muncitorii români. Autorităţile locale din Ragusa au semnalat numărul mare de muncitori români fără documente legale, care trăiesc şi lucrează în condiţii grele, izolaţi, fără posibilităţii de comunicare, fiind totodată expuşi la diferite forme de exploatare şi abuz”, precizează Guvernul.

Conform administraţiei din regiunea Sicilia, deşi românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceştia se află într-o situaţie de vulnerabilitate semnificativă.

Printre măsurile convenite împreună cu autorităţile italiene sunt înfiinţarea în cel mai scurt timp a unui centru de sprijin şi asistenţă pentru victimele traficului de persoane, operaţionalizarea unor unităţi mobile capabile să ofere asistenţă în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală.

”În context, partea italiană a reiterat faptul că, din 2013, există un comitet mixt regional, omologat ca proiect pilot, care se adresează muncitorilor străini. Una dintre propunerile formulate pentru rezolvarea optimă a situaţiilor de risc în ceea ce priveşte exploatarea persoanelor a fost dublarea capacităţii acestui proiect, prin crearea unui comitet mixt bilateral, în cadrul căruia să fie reprezentaţi specialişti români din  ministerele competente”, mai precizează sursa citată.

Până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei, potrivit estimărilor poliţiei, care subliniază că Ragusa este centrul exploatării în zonă, relatează săptămânalul The Observer, care a făcut un reportaj în rândul victimelor abuzurilor sexuale şi nu numai.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.