Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a propus, joi, dezbaterii publice un set de măsuri pentru combaterea segregării în şcoli şi monitorizarea fenomenului, un studiu al Comisiei Europene a arătând că „26% dintre elevii romi din România învaţă în clase separate etnic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Segregarea este una dintre cele mai dure forme de discriminare pe care, din păcate, şcoala românească a recunoscut-o doar parţial în ultimii ani. Acum este nevoie de mai mult, pentru că efectele inechităţilor creează clivaje din ce în ce mai mari.  Astăzi propunem o foaie de parcurs pe educaţie care să combată segregarea şcolară şi să promoveze calitatea învăţării în toate şcolile din România” a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Datele de cercetare existente până în acest moment susţin iniţierea unui astfel de demers. Studiul UNICEF & Romani CRISS din 2008, relevă faptul că, în anul şcolar 2007-2008, dintr-un grup de 90 de şcoli, în 67% au fost depistate forme de segregare şcolară. În 2015, un raport al Comisiei Europene semnala că „26% dintre elevii romi din România învaţă în clase separate etnic”. De asemenea, o monitorizare a segregării şcolare a elevilor romi în Regiunea Nord-Est în anul şcolar 2015-2016 (la nivel de unitate de învăţământ, clădiri, clase şi la nivelul ultimelor două bănci) atrage atenţia că într-o şcoală din cinci se manifestă cel puţin una din cele patru forme de segregare şcolară a elevilor romi.

În documentul supus dezbaterii publice, Ministerul Educaţiei propune o serie de obiective şi măsuri strategice pentru prevenirea şi eliminarea oricărei forme de segregare şcolară din unităţile de învăţământ preuniversitar, indiferent de criteriul de segregare: etnie, performanţe şcolare, statutul socio-economic al familiilor, mediu de rezidenţă, dizabilitate, cerinţe educaţionale speciale.

Termenele de realizare şi implementare a acestor obiective sunt între octombrie 2016 şi august 2018, arată Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.