Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, Dan Straja, şi directorul Spitalului “Bagdasar-Arseni”, Bogdan Păltineanu, au fost suspendaţi din funcţii după ce au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care sunt acuzaţi că au luat mită pentru atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a fost luată în baza articolului 13 din contractual de management, care prevede că arestarea preventivă este una dintre situaţiile în care managerul unităţii sanitare este suspendat din funcţie.

“Ministerul Sănătăţii precizează, în contextul arestării preventive a managerilor de la Spitalul Bagdasar Arseni şi de la Institutul Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu, următoarele: Conform art. 13 din contractul de management, acesta se suspendă de drept în următoarele condiţii: a) concediu de maternitate; b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă; c) în cazul în care managerul este arestat preventiv, în condiţiile Codului de procedură penală", a scris sâmbătă Ministerul Sănătăţii, pe pagina de Facebook.

Contractele de management ale celor doi medici sunt suspendate din momentul în care judecătorii au dispus arestarea preventive, a precizat MS, arătând că, în baza prevederilor legale, în locul lui Straja şi Păltineanu vor fi numiţi manageri interimari.

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a managerului Institutului Oncologic Bucureşti, Dan Straja, şi a directorului Spitalului “Bagdasar-Arseni”, Bogdan Păltineanu. Hotărârea Tribunalului Bucureşti poate fi contestată de Straja şi Păltineanu la Curtea de Apel Bucureşti, care va decide definitiv dacă aceştia rămân în arest, vor fi plasaţi în arest la domiciliu sau cercetaţi sub control judiciar.

Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos
Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, Dan Straja, a negociat mita prin mesaje scrise pe post-it-uri, care apoi erau rupte, iar cei 100.000 de euro i-a primit în două tranşe, 55.000 de euro în biroul lui de la IOB şi 45.000 de euro în maşina sa, parcată într-o zonă necirculată, lângă o linie de tren. Banii au fost daţi în plicuri ascunse în reviste, ultima lăsată pe preşul din dreapta faţă al maşinii lui Straja, potrivit procurorilor DNA.

Bogdan Păltineanu, acuzat că a luat mită când a fost manager al Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan", se întâlnea frecvent cu reprezentanţii firmelor de medicamente pentru a primi diverse sume de bani, reprezentând 10 la sută din valoarea contractelor cu spitalul, întâlnirile având loc atât în autoturismul doctorului, cât şi în cele ale denunţătorilor, susţin procurorii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.