Premierul Viorica Dăncilă dă asigurări că pensionarii vor avea majorarea punctului de pensie la 1 septembrie şi că Legea pensiilor va trece în Camera Deputaţilor. Declaraţia vine după ce varianta revizuită a legii după ce CCR a declarat-o parţial neconstituţională a fost respinsă de Senat, în absenţa unei mari părţi a parlamentarilor PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din păcate, observ că opoziţia pune încă o dată beţe în roate unei legi atât de importante şi mai ales pune beţe în roate majorării pensiilor pentru părinţii şi bunicii noştri şi, în general, majorării de venituri. Eu îi asigur pe români şi pe pensionari că noi la Cameră cu siguranţă vom aproba, nu-i va afecta pe pensionari sub nicio formă, ne afectează şi ne îngreunează puţin nouă munca, dar cu siguranţă cu îndărjirea şi cu efortul meu şi al tuturor colegilor din Casa de Pensii aşa cum îi ştiu eu dintotdeauna, vom pune în aplicare", a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a declarat că Legea pensiilor va trece în Camera Deputaţilor.

"Acest lucru arată în primul rând modul în care abordează legea pensiilor opoziţia. Una declară, acuză Guvernul de anumite lucruri, de nivelul de trai, de... arată grija pe care o au ei pentru pensionari, dar astăzi au votat împotriva Legii pensiilor. Acest dublu standard cred că nu este unul care să fie acceptat de pensionari. Vom avea cvorumul necesar şi în Camera Deputaţilor vom trece Legea pensiilor", a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Ea a spus că va discuta cu senatorii PSD care au absentat pentru a vedea de ce au lipsit.

"Haideţi să vedem, poate au lipsit justificat sau nejustificat, voi avea o analiză, dar să-i vedem în primul rând pe cei care au votat împotriva Legii pensiilor, eu cred că de la acest punct trebuie să plecăm.", a afirmat Dăncilă.

Întrebată dacă este posibil ca discutarea proiectului în Camera Deputaţilor să fie amânată până în toamnă, Dăncilă a afirmat: "Am să discut cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi am să vă dau un răspuns".

"Ne-am ţinut întotdeauna promisiunile faţă de pensionari, dacă nu am putut prin lege, am dat ordonanţă. Pensionarii la 1 septembrie vor avea majorarea punctului de pensie şi vom trece Legea pensiilor în Camera Deputaţilor", a adăugat Dăncilă.

Reexaminarea Legii pensiilor, ca urmare a deciziei din martie a CCR care a decis că legea este parţial neconstituţională, a fost introdusă miercuri pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a plenului Senatului, fiind respinsă, în absenţa a numeroşi parlamentari PSD. Au fost înregistrate 65 de voturi ”pentru” şi 22 de abţineri, în condiţiile în care pentru adoptare ar fi fost necesare 68. Ulterior, PNL a acuzat Guvernul ca vrea să folosească această situaţie drept pretext pentru a nu mai trece prin Parlament modificările legii şi a le adopta pein Ordonanţă de Urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a declarat parţial neconstituţională Legea pensiilor, în urma sesizării formulate de PNL şi USR.

Prevederile neconstituţionaleprivesc condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului prin stopaj la sursă.

De asemenea, era instituită o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilităţi care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane şi nu pentru toţi cetăţenii cu nevoi speciale.

Era instituită şi o condiţie obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care ar fi generat situaţii în care persoanele în cauză sunt discriminate şi supuse unui dublu standard.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.