Independenţa procurorilor, esenţială pentru statul de drept, este garanţia unei justiţii imparţiale şi eficiente şi reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi corectitudinea relaţiei dintre stat şi cetăţean. a declarat procurorul general Augustin Lazăr, vineri, la ceremonia de instalare în funcţie a procurorului general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Aurel Sebastian Vălean. Lazăr a mai spus că, în contextul modificărilor legislative care vizează legile justiţiei şi legislaţia penală, dar şi al atacurilor la adresa judecătorilor şi procurorilor, "este nevoie de un semnal de unitate şi de implicar pe care magistratura trebuie să îl dea atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale care privesc însăşi esenţa justiţiei, ca serviciu public".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui comunicat transmis de Parchetul instanţei supreme, procurorul general Augustin Lazăr a participat la instalarea lui Aurel Sebastian Vălean în funcţia de procuror general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, la eveniment fiind prezenţi procurorii instituţiei, precum şi procurorii cu funcţii de conducere din unităţile subordonate Parchetului de pe lângă Curtea de apel Oradea.

Augustin Lazăr a spus că are încredere în capacitatea procurorilor de a-şi exercita atribuţiile care decurg din îndeplinirea rolului constituţional al Ministerului Public, respectiv acela de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. 

Totodată, Augustin Lazăr a afirmat că, în contextul "evoluţiilor extrem de intense" înregistrate de sistemul judiciar în ultimii doi ani, marcate de modificări legislative care afectează magistratura şi justiţia penală, dar şi de atacuri la adresa judecătorilor şi procurorilor, "este nevoie de un semnal de unitate  şi de implicare, pe care magistratura trebuie să îl dea atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale care privesc însăşi esenţa justiţiei, ca serviciu public".

“Independenţa procurorilor, esenţială pentru statul de drept, este garanţia unei justiţii imparţiale şi eficiente şi reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi corectitudinea relaţiei dintre stat şi cetăţean. Instalarea unui nou procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea este un moment special şi important pentru instituţie, onorant pentru noul titular al funcţiei, care se constituie în acelaşi timp într-un mesaj de continuitate”, a declarat Lazăr în cadrul aceluiaşi eveniment. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.