Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Roma, unde a participat la Summit-ul aniversar al UE, s-a întâlnit, la Accademia di Romania, cu studenţi şi cadre didactice române din Italia, el spunând că, în acest "moment de cotitură" în istoria Uniunii Europene are încredere în capacitatea de reinventare şi de reformare a proiectului european şi este convins că se va găsi înţelepciunea "de a-l recredibiliza cu toţii, ca întreg - state membre şi instituţii europene - şi nu pe părţi sau pe grupuri şi cercuri restrânse sau concentrice". El a mai susţinut că viitorul Uniunii Europene nu depinde doar de responsabilitatea şi capacitatea liderilor şi a instituţiilor, ci şi de implicarea cetăţenilor europeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis le-a spus studenţilor şi cadrelor didactice române că a fost o solicitare a sa, când a pregătit vizita la Roma, să meargă la Accademia di Romania, considerând că este un loc foarte potrivit pentru întâlniri pe care să le aibă cu românii ce studiază sau predau la Roma.

"Vreau să vă spun că apreciez foarte mult faptul că dumneavoastră, cei care studiaţi peste hotare, aţi rămas conectaţi la evoluţiile din ţară şi sunteţi interesaţi de ceea ce se întâmplă cu viitorul Uniunii Europene., fiindcă despre asta a fost întâlnirea şefilor de state şi guverne. Totodată, cadrele didactice care vă ghidează în activitatea academică au un rol esenţial în procesul de a transforma România în ţara puternică şi educată pe care ne-am propus cu toţii să o construim", a afirmat preşedintele, în discursul de la Accademia di Romania.

El le-a mai spus studenţilor români şi cadrelor didactice că aniversarea a 60 de ani de la semnarea tratatelor care au pus bazele Uniunii Europene, marcată prin Summitul de la Roma, vine într-o perioadă fără precedent în istoria construcţiei europene, o perioadă plină de provocări şi ameninţări tot mai pronunţate, atât pe plan intern, cât şi extern, care "pun la încercare, într-un mod din ce în ce mai serios, unitatea, comunitatea de valori şi principii, realizările de până în prezent şi şansele unui viitor cel puţin la fel de paşnic şi prosper pentru generaţiile care vin".

"Ne aflăm, fără îndoială, în faţa unui moment de cotitură în istoria Uniunii Europene. Un moment în care proiectul european are nevoie, mai mult decât oricând, de unitate şi viziune pentru a rezista şi pentru a se consolida. Să nu uităm ceea ce evoca încă de la început unul dintre arhitecţii construcţiei europene, Robert Schuman, ca fiind esenţa integrării europene - solidaritatea de fapt, o conştientizare că împreună putem realiza mai multe, iar separat mai puţin. Iar în contextul global actual, puţin înseamnă, pur şi simplu, insignifiant. Acest lucru este subliniat clar în Declaraţia pe care am semnat-o ieri. Eu am încredere în capacitatea de reinventare, de reformare a proiectului european şi privesc cu optimism viitorul Uniunii Europene. Sunt convins că vom găsi înţelepciunea de a-l recredibiliza cu toţii, ca întreg - state membre şi instituţii europene - şi nu pe părţi, sau pe grupuri şi cercuri restrânse sau concentrice", a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că o Uniune Europeană divizată, cu bariere de demarcaţie artificiale, cu zone periferice şi alte zone profund integrate nu poate fi pe termen mediu şi lung un actor credibil, nici în raport cu proprii cetăţeni, cu cetăţenii europeni, nici în plan extern, iar obiectivul major al României este acela al unei Uniuni puternice şi coezive.

"O Uniune puternică înseamnă şi o Uniune transparentă în proceduri şi decizii, mai aproape de cetăţenii săi. Pentru România, nu există altă opţiune decât aceea a dezvoltării sale în continuare în cadrul unei Uniuni solidare şi puternice. De aceea, cred că trebuie să comunicăm mai bine şi mai des despre ce înseamnă pentru oameni Uniunea Europeană, să readucem în prim-plan avantajele, adesea ignorate pentru că sunt de la sine înţelese, ale faptului că facem parte din această mare familie europeană. Spre exemplu, printre cele mai importante beneficii ale aderării se numără şi accesul tinerilor la educaţia de nivel înalt, în centrele universitare de prestigiu din întreaga lume", a mai declarat Iohannis, arătând că viitorul Uniunii Europene depinde nu numai de responsabilitatea şi capacitatea liderilor şi a instituţiilor, ci şi de implicarea cetăţenilor europeni.

Liderii europeni au semnat sâmbătă o declaraţie de unitate în speraţa reînnoirii angajamentului european în piaţa Capitoliului, în acelaşi loc unde cele şase ţări fondatoare au semnat în urmă cu şase decenii Tratatul de la Roma - piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene şi a UE, scrie AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.