O infrastructură de cercetare dedicată ştiinţei interdisciplinare de excelenţă, care va sprijini managementul performant al sistemelor fluviu - mare, a fost lansată la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi a avut loc conferinţa de lansare a proiectului DANS – sau DANUBIUS-RI Support – , proiect finanţat de către Ministerul Cercetării şi Inovării şi care pregăteşte participarea naţională pentru viitoarea infrastructură de cercetare distribuită pan-europeană, DANUBIUS-RI (Centrul Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu-Mare). 

DANUBIUS-RI va fi o infrastructură de cercetare dedicată ştiinţei interdisciplinare de excelenţă, care va sprijini managementul performant al sistemelor fluviu - mare, oferind astfel posibile soluţii unor probleme stringente cu care se confruntă omenirea. Din anul 2016, DANUBIUS-RI  a fost primit pe foaia de parcurs ESFRI (Forumul Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare)

Conferinţa a fost destinată prezentărilor aspectelor legate de DANUBIUS-RI şi de componentele româneşti ale acestuia. Coordonatoarea DANS, dr. Manuela Sidoroff (director general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti), a vorbit despre punerea în practică a contribuţiei româneşti la DANUBIUS – RI. Dr. Adrian Stănică (director general al  Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geologie Marină – GeoEcoMar si coordonatorul proiectului DANUBIUS – RI) s-a concentrat asupra Centrului Internaţional de Studii Avansate pentru Sistemele Fluviu – Mare, ca proiect de infrastructură de cercetare europeană distribuită pentru cercetări interdisciplinare în sisteme fluviu – mare de pe Roadmap ESFRI. Academicianul Nicolae Panin a facut un scurt istoric al iniţiativei româneşti dedicată studierii interdisciplinare a sistemelor fluviu – mare.

Discuţiile au continuat cu aspectele tehnice ale proiectului - Hub-ul de la Murighiol, nucleul central al infrastructurii distribuite DANUBIUS – RI, Supersite-ul Delta Dunării şi Centrul de Date din Galaţi. Una din temele centrale aduse în discuţie a fost aceea a viitoarei colaborări instituţionale cu autorităţile locale din zona gestionată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Prin implementarea sa, DANUBIUS – RI va aduce Delta Dunării în prim planul comunităţii ştiinţifice internaţionale şi va susţine dezvoltarea economiei bazată pe cunoaştere.

Din consorţiul responsabil de proiect fac parte: Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti (INCDSB), Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie şi Geologie Marină (GeoEcoMar), Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare ”Delta Dunării”, Universitatea ”Dunărea de jos” din Galaţi şi Institutul de Geodinamică ”Sabba Ştefănescu” din cadrul Academiei Române. 

DANUBIUS-RI este susţinut şi de zece state europene şi va avea componente în Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Austria şi Ungaria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.