Priorităţile noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, sunt închiderea în condiţii optime a programelor operaţionale 2007-2013, lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pentru noua perioadă de programare 2014-2020 şi simplificarea procedurilor, "astfel încât statul să nu mai consume resurse pentru a controla hârtii, ci să se concentreze pe urmărirea impactului proiectelor", anunţă Ministerul Fondurilor Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat de presă transmis miercuri seară, Ministerul Fondurilor Europene anunţă că priorităţile noului ministru se axează pe două direcţii principale: rezolvarea problemelor urgente, esenţială pe termen scurt, şi eficientizarea unor proceduri, cu impact pe termen mediu şi lung.

Problemele urgente pe care se va concentra activitatea ministerului se referă la "închiderea în condiţii optime a Programelor operaţionale 2007-2013 şi lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pe noua perioadă de programare 2014-2020".

Conform sursei citate, eficientizarea unor proceduri în abordarea şi gestionarea fondurilor europene, vizată de ministrul Cristian Ghinea, va include mai mulţi paşi, primul fiind introducerea costurilor simplificate.

"Voi aplica principiul debirocratizării şi simplificării procedurilor şi în domeniul fondurilor europene, principiu pe care l-am abordat prin iniţiativele demarate la Cancelaria Prim-Ministrului. Vom introduce costuri simplificate pentru un număr cât mai mare de cheltuieli, astfel încât statul să nu mai consume resurse pentru a controla hârtii, ci să se concentreze pe urmărirea impactului proiectelor. Fondurile europene sunt o şansă de modernizare pentru România şi acest minister trebuie să se concentreze pe modernizare, pe ce lăsăm în urmă, nu pe verificatul de hârtii. Propunem un parteneriat societăţii şi beneficiarilor: să dezvoltăm împreună România. Sunt conştient de întârzierile acumulate, promit oamenilor predictibilitate: vom discuta împreună un calendar realist al lansărilor de ghiduri şi ne vom ţine de acel calendar”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea a depus jurământul ca ministru al Fondurilor Europene miercuri seară, la Palatul Cotroceni.

La ceremonia de învestire în funcţie a lui Cristian Ghinea, preşedintele Klaus Iohannis a spus că modul în care a fost tratată problema absorbţiei fondurilor europene a fost una dintre cele trei nemulţumiri pe care le-a avut faţă de activitatea Guvernului Cioloş. ”Asta a fost una dintre nemulţumrile mele, că pe zona fondurilor europene lucrurile nu s-au mişcat cum a trebuit”, a spus Iohannis.

Preşedintele a invocat gestionarea defectuoasă a fondurilor în exerciţiul bugetar precedent al UE 2007-2013, care a dus la un nivel relativ scăzut al absorbţiei. ”Am avut o experienţă nu neapărat nefericită, dar care ne-a arătat că unele lucruri trebuie rezolvate repede, iar altele gândite mult mai profund decât la prima vedere”, a spus Iohannis.

El a precizat că şi premierul Cioloş are aceeaşi opinie în ceea ce priveşte necesitatea accelerării nivelului absorbţiei. 

Cristian Ghinea a fost propus, marţi, ca ministru al Fondurilor Europene, în locul Aurei Răducu, de către premierul Cioloş, iar preşedintele a aprobat propunerea

Ghinea a studiat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi a făcut un master la London School of Economics. După întoarcerea în ţară, a fost printre fondatorii think tankului Centrul Român de Politici Europene. În paralel, a avut o carieră ca publicist, scriind pentru ”Dilema Veche”, ”România Liberă” şi ”Cotidianul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.