Agenţia de presă News.ro, cea mai nouă agenţie din România, organizează, luni, 27 martie, Gala “România autentică. România pozitivă”, pentru a sărbători un an de activitate alături de partenerii, clienţii şi prietenii săi. Cu această ocazie, vom premia oameni de valoare pentru ceea ce fac, pentru exemplul personal şi pentru impactul acestora în societate şi rememorăm principalele evenimente care au avut loc de la lansarea agenţiei din martie 2016 până în prezent şi care au fost subiecte pentru ştirile pe care le-a difuzat atât clienţilor săi de subscripţie, cât şi publicului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Început în martie 2016, Anul News.ro s-a aflat sub semnul alegerilor locale şi parlamentare, al scandalurilor din sănătate, al acţiunilor DNA, al succeselor din cinematografie şi al unicei medalii de aur de la Jocurile Olimpice.

A fost anul în care PSD a câştigat întâi alegerile locale, în iunie şi apoi alegerile parlamentare, în decembrie. Pentru prima oară în Bucureşti a fost ales un primar PSD, Gabriela Firea şi toate primăriile de sector au fost câştigate tot de acest partid.

La sfârşitul lui 2016 PSD a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare, succes care revine în mare măsură liderului Liviu Dragnea.

Singura convulsie notabilă pentru PSD a fost eliminarea numărului doi Valeriu Zgonea, după un conflict cu Dragnea, el fiind înlocuit şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi dispărând şi de pe scena politică.

Dispare şi UNPR, după ce liderii Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu ajung în faţa justiţiei, formaţiunea fiind înghiţită de Partidul Mişcarea Populară, care îl alege preşedinte pe fostul şef al statului Traian Băsescu. 

Uniunea Salvaţi Bucureştiul, condusă de Nicuşor Dan, cu un success notabil la alegerile din Capitală, se transformă ulterior în Uniunea Salvaţi România şi ajunge a treia formaţiune politică parlamentară.

Premierul Dacian Cioloş lansează cu puţin timp înainte de alegeri “Platforma România 100”, după ce refuză să se înscrie în PNL, însă ezitările de ambele părţi nu aduc un scor electoral bun liberalilor, chiar dacă aceştia au aprobat susţinerea lui Cioloş ca premier şi după alegeri.

Scorul sub aşteptări obţinut la alegeri determină demisia conducerii PNL, în frunte cu Alina Gorghiu, noul preşedinte până la Congres fiind Raluca Turcan.

Guvernul Cioloş ia o serie de măsuri de reformă şi transparenţă, dar nu apucă să le pună integral practică, activitatea sa fiind afectată de lipsa unui sprijin politic consistent şi de anul electoral.

După alegeri, în ianuarie 2017 este învestit Guvernul Grindeanu, după o încercare nereuşită a lui Liviu Dragnea de a o impune premier pe Sevil Shaidehh, propunere refuzată de preşedintele Klaus Iohannis. Ea devine vicepremier în noul Cabinet Grindeanu, celălalt viceprim-ministru fiind co-preşedintele ALDE Daniel Constantin.

Noul Guvern, format din miniştri PSD şi ALDE şi susţinut în Parlament de UDMR, începe punerea în practică a promisiunilor electorale, preluate în programul de guvernare şi asumate public fără echivoc de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Programul de creşteri de salarii, pensii şi acordarea de beneficii sociale a fost tulburat de celebra ordonanţă 13, care a modificat Codul Penal şi Codul de procedură penală şi care a scos bucureştenii în stradă. Iniţial, Guvernul a intenţionat să emită ordonanţă de urgenţă şi pentru legea graţierii, protestele având loc câteva zile în Piaţa Universităţii, la unul dintre ele participând pentru scurt timp şi preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a anunţat şi intenţia organizării unui referendum pe legile justiţiei.

În 31 ianuarie, Guvernul adoptă seara, într-o şedinţă specială, bugetul de stat pe 2017, precum şi OUG 13, în timp ce legea graţierii este trimisă la Parlament. Ministrul pentru IMM Florin Jianu demisionează.

Adoptarea ordonanţei provoacă proteste de stradă de mare amploare în Piaţa Victoriei zile în şir, dar şi în marile oraşe din ţară, până când Guvernul o abrogă, protestatari faţă de Guvern fiind şi ulterior, dar în număr mult mai mic.

Proteste mai reduse ca număr de participanţi au avut loc şi în faţa Palatului Cotroceni, împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, care la un moment dat a şi venit la protestatari.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, demisionează, iar bătălia politică pe legile justiţiei se mută în Parlament. DNA deschide o anchetă în cazul OUG 13, dar Curtea Constituţională decide că nu se poate ancheta oportunitatea şi legalitatea actului normativ. DNA îşi declină competenţa şi cazul e preluat de procurorii Parchetului General care cercetează numai dacă s-au comis fapte penale.

În anul scurs de la lansarea News.ro, mulţi politicieni ajung la DNA, unii pentru prima oară, printre care Bogdan Olteanu, Neculai Ontanu, Vasile Blaga, Elena Udrea, Victor Ponta, Petre Tobă, Gabriel Oprea, Sebastian Ghiţă, Ana Maria Pătru.

Alţii primesc condamnări definitive, cum este fost ministru Codruţ Sereş, condamnat la patru ani de închisoare cu executare sau preşedintele PSD Liviu Dragnea, care este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul”. Dragnea este şi urmărit penal şi trimis în judecată într-un al doilea dosar, cel al fostei sale soţii, Bombonica Prodana, sub acuzaţiile de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinte ALDE, este şi el urmărit penal şi trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă în dosarul retrocedării Pădurii Snagov.

Dar sunt şi cazuri de achitări, cum este cel al liberalului Ludovic Orban sau dosare retrimise la DNA pentru refacere, cum este cel al lui Sorin Oprescu, ceea ce a pus sub semnul întrebării modul în care sunt întocmite rechizitoriile şi chiar probele din dosare.

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu sunt inculpaţi în dosarul Mineriadei din iunie 1990 de către procurorii PÎCCJ.

Dosarul Revoluţiei este din nou redeschis şi sunt chemaţi la audieri demnitarii implicaţi în evenimentele din decembrie 1989.

În 22 februarie 2017, soţii Iohannis pierd definitiv în instanţă casa din centrul Sibiului, care a fost obţinută de la un fals proprietar şi închiriată unei bănci.

Anut trecut, Laura Codruţa Kovesi a fost numită din nou şefă a DNA, pentru un mandat de trei ani, în pofida criticilor la adresa sa şi chiar a unei încercări de a se obţine date compromiţătoare, cunoscută drept scandalul “Black Cube“, în care au fost implicaţi detectivi particulari israelieni, foşti în Mossad, plătiţi din România, care au fost arestaţi.

Nici în noul mandat şefa DNA nu a scăpat de critici şi acuzaţii, cele mai puternice fiind ale fostului deputat Sebastian Ghiţă, anchetat în mai multe dosare, care a fost dat dispărut şi ulterior a dat publicităţii o serie de filme la postul său de televiziune.

Scandalul binomului SRI-DNA a ţinut capul de afiş al începutului de an, victima nefiind Kovesi, ci adjunctul directorului SRI Florian Coldea, care a fost forţat să îşi dea demisia, după ce Ghiţă a publicat dovezi că şi-a petrecut cu el concedii de lux în străinătate.

În iulie anul trecut, Curtea Constituţională şi-a schimbat componenţa, moment semnificativ pentru deciziile viitoare.

Fosta şefă a ICCJ Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache au depus jurământul ca membri ai CCR şi i-au înlocuit pe Augustin Zegrean, Zoltan Puskas şi Tudorel Toader, al căror mandat s-a încheiat.

Ultimul a devenit ulterior ministrul Justiţiei în Guvernul Grindeanu.

Valer Dorneanu a fost ales preşedintele Curţii Constituţionale în locul lui Augustin Zegrean.

Scandalul plagiatelor a continuat, după ani de controverse CNATDCU constatând în 30 iunie anul trecut că fostul premier Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat. Ministrul Educaţiei i-a retras titlul de doctor, dar fostul premier a atacat decizia în justiţie.

Şi alţi politicieni şi demnitari ai statului au fost acuzaţi de plagiat, iar la unii s-a şi dovedit, printre care Gabriel Oprea, Robert Negoiţă, Petre Tobă, Florentin Pandele, cele două şcoli doctorale controversate fiind la Academia de Poliţie şi Academia de Informaţii a SRI. Şi procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a plagiat 4% din lucrarea de doctorat.

În anul News.ro, sistemul sanitar a fost zguduit de mari scandaluri, unele dintre acestea arătând dezinteresul şi afacerile care au pus în pericol viaţa pacienţilor. Cel mai grav a fost scandalul Hexi Pharma, jurnaliştii GSP dezvăluind că firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale nu a respectat concentraţiile soluţiilor.

Iniţial sistemul a încercat muşamalizarea cazului, însă ulterior Parchetul a început ancheta penală, unii responsabili din sănătate şi-au pierdut posturile, inclusiv ministrul, iar patronul firmei a murit într-un accident rutier, în condiţii încă neelucidate.

O altă anchetă GSP a dezvăluit nereguli grave la Spitalul Malaxa şi ilegalităţile comise de directorul Secureanu, care a fost destituit şi apoi reţinut.

În sănătate au fost şi alte cazuri relevante în anul ştirilor News.ro cum ar fi epidemia de rujeolă şi copiii cu vârste foarte mici care au luat bacteria E-coli şi au ajuns la spital cu sindrom hemolitic uremic, doi decedând, dar restul fiind salvaţi de echipa condusă de doctoral Mihaela Bălgrădean de la Spitalul Marie Curie.

Vârful epidemiilor a fost în februarie – mai şi în septembrie.

Regele Mihai a anunţat în urmă cu un an că se retrage din viaţa publică, Consiliul Regal luând notă de starea sa de sănătate după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale, fiind suferind de cancer şi leucemie. Într-un mesaj făcut public, Regele Mihai şi-a arătat convingerea că fiica sa „Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa” de a-l reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile sale publice.

În mai 2016 a avut loc operaţionalizarea bazei SUA de la Deveselu şi activarea capacităţilor, iar la 1 iulie Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est şi Unitatea de Integrare a Forţelor NATO din Bucureşti au devenit operaţionale. Uterior, aviaţia militară a primit primele avioane F 16.

Economic, în 2016 România a înregistrat cea mai mare creştere a PIB din UE, chiar dacă nivelul este încă mic.

Anul 2017 a debutat cu taxe mai mici, TVA a scăzut de la 20% la 19%, a dispărut supraacciza de 7 eurocenti pe l/carburanti şi taxa pe stălp, măsuri datând din guvernarea Ponta. De la 1 februarie contribuţiile la pensii şi de sănătate nu mai sunt plafonate, a dispărut celebrul formular 088, plafonul pentru microîntreprinderi a crescut la 500.000 euro şi au fost eliminate 102 taxe nefiscale în urma aplicării Legii Dragnea. Salariul minim brut pe economie a fost majorat cu 16%, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei.

În business este de remarcat că grupul francez Lactalis a preluat întâi compania Albalact şi apoi Covalact, tranzacţiile fiind record pe piaţă. MedLife, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii medicale private din România, s-a lista la Bursa de Valori Bucureşti şi a reuşit până la termenul limită să strângă din piaţă 230 milioane lei (50,9 milioane euro).

Grupul european Airbus  a inaugurat o fabrică de elicoptere la Braşov şi aşteaptă primele comenzi, la şantierul naval Damen din Galaţi se construiesc nave la un nivel tehnologic ridicat, iar fabricile de maşini Dacia şi Ford au scos noi modele de maşini.

În sport, echipa de handbal feminin CSM Bucureşti a câştigat în mai Liga Campionilor.

Echipa feminină de spadă a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de la Rio, la care însă ceilalţi reprezentanţi ai echipei olimpice au obţinut rezultate modeste - doar încă patru medalii.

Tot modeste au fost şi rezultatele echipei naţionale de fotbal la Campionatul European din Franţa, unde a fost învinsă în ultimul meci de Albania, o echipă pe care în trecut tricolorii o băteau oricând, după competiţie FRF instalându-l ca antrenor pe germanul Christoph Daum.

Fotbalul a rămas însă cu amintirea victoriilor din trecut, pe 7 mai 2016 Steaua sărbătorind 30 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni.

Cinematografia a continuat să fie cel mai bun reprezentant la României peste hotare, în mai la Cannes filmul “Câini” al lui Bogdan Mirică luând premiul criticii, iar premiul pentru regie l-a obţinut Cristian Mungiu cu filmul “Bacalaureat”.

Pelicula ”Inimi cicatrizate”, a lui  Radu Jude, a câştigat premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, filmul ”Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a fost premiat la Berlinală pentru realizări artistice şi tehnice deosebite (montaj) - Dana Bunescu, iar filmul ”Toni Erdmann” (coproducător Ada Solomon), a fost desemnat câştigătorul LUX Film Prize 2016, acordat de Parlamentul European şi apoi nominalizat la Oscar pentru film străin.

Au fost şi două eşecuri majore în domeniul culturii: subscripţia publică pentru sculptura lui Brâncuşi “Cuminţenia Pământului” şi plecarea celebrei balerine Alina Cojocaru şi a partenerului său, Johan Kobborg, de la Opera Naţională. Campania ”Brâncuşi e al meu”, susţinută de Guvernul Cioloş  a strâns de la populaţie 1,1 milioane de euro din totalul de 6 milioane de euro necesare.

La aniversarea unui an de ştiri şi materiale jurnalistice, News.ro premiază oameni şi faptele lor relevante, cei despre care am scris pe parcursul anului, precum şi cei care ne inspiră reprezentând modele pentru noi şi pentru cititorii noştri.

Dorim ca prin acest eveniment să transmitem principiile noastre, mesajele şi crezul nostru şi să aducem în lumina reflectoarelor oamenii care să genereze percepţia pozitivă asupra valorilor şi reperelor corecte ale societatii româneşti.

Agenţia de presă News.ro s-a născut din dorinţa şi voinţa unor jurnalişti de agenţie cu mare experienţă de a oferi în continuare conţinut de calitate, relevant, adaptat condiţiilor actuale de piaţă. Agenţie independentă, News.ro este răspunsul nostru jurnalistic la realităţile din piaţa media, afectată de influenţe politice, economice şi de degradarea politicilor editoriale şi a modului în care se practică jurnalismul.

Gala News.ro are ca parteneri Alexandrion Grup Romania,  Carrefour, UP RomaniaBanca TransilvaniaAuto Cobălcescu (dealer BMW)Iqos.roAura Natural Gold WaterenRoseEasypost.

Detalii pe pagina evenimentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.