Federaţia Sindicală Hipocrat cere Ministerului Sănătăţii o întâlnire de urgenţă privind gărzile suplimentare ale medicilor din spitale şi atenţionează că, în lipsa unor măsuri imediate, ar putea fi începute proteste în sistemul sanitar, în toată ţara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit conducerii federaţiei, asigurarea gărzilor este în pericol din 1 august, întrucât dispoziţiile OUG 20/2016, articolul 32, alineatul 6 nu pot fi implementate fără modificarea şi completarea OUG 870/2004, solicitată de Federaţia Sindicală Hipocrat, împreună cu Sindicatul Promedica, Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, prin mişcarea cunoscută sub numele de „Primăvara Medicală”.

"Acest fapt va duce inevitabil la perturbarea activităţii medicale în unităţi sanitare publice şi chiar la o implementare neunitară. În acest moment, atât şefii de secţie, cât şi angajatorii nu ştiu cum să întocmească graficul de lucru pentru gărzi”, a spus preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocat, Ion Cotojman.

Liderul sindical a precizat că Federaţia Sindicală Hipocrat din România a depus săptămâna trecută, la Ministerul Sănătăţii, un document prin care aduce la cunoştinţă că termenii stabiliţi pentru îmbunătăţirea dialogului social şi a consultării cu sindicatele, prin constituirea de grupuri de lucru, pe diverse teme, nu au beneficiat de implicarea MS şi nu au avansat, ajungându-se în această situaţie.

"Lipsa de reacţie a Ministerului Sănătăţii la propunerile de modificare a OUG 870/2004, pe care vi le-am transmis pe platforma online, ne determină să vă solicităm, de urgenţă, stabilirea unei întruniri în intervalul 25-27 iulie 2016, pentru soluţionarea acestei situaţii. Considerăm că ignorarea iniţiativelor partenerilor sociali pune în pericol credibilitatea declaraţiilor referitoare la îmbunătăţirea sistemului sanitar românesc, la creşterea gradului de satisfacţie al pacientului şi la stimularea personalului medical”, a mai spus Ion Cotojman.

Preşedintele Federaţiei Hipocrat atenţionează că, în lipsa unor măsuri imediate, se poate ajunge la perturbarea activităţii medicale şi la mişcări de protest în toată ţara.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" le-a recomandat medicilor să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menţionate în contracte mai multe drepturi, între care un spor cuprins între 25 la sută şi 75 la sută şi dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, după ce negocierile cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, purtate vineri, au evidenţiat riscul ca medicii care fac gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale. Recomandarea federaţiei a fost transmisă prin e-mail către 12.000 de medici din spitalele publice.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a iniţiat şi o petiţie online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, semnată până luni dimineaţă de peste 1.500 de medici, în condiţiile în care, potrivit unui studiu realizat de federaţie, doctorii lucrează în medie 33 de ore fără pauză.

Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru şi orele de gardă) este de 33 ore (78 la sută dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30 la sută dintre respondenţi au muncit continuu mai mult de 33 de ore), arată rezultatele studiului comandat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară”, publicat la începutul lunii iulie.

Studiul, efectuat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea”, în baza unui chestionar la care au răspuns 1.032 de medici, mai arată că medicii lucrează în medie pe săptămână 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică echivalentul a 1,8 norme săptămânale, iar 33,7 la sută dintre medici lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână.

Ministerul Sănătăţii le-a răspuns medicilor care au anunţat că, de la 1 august, vor refuza să efectueze gărzi suplimentare că toate spitalele vor primi, la începutul săptămânii viitoare, o circulară care să clarifice modul de redactare a noilor contracte, astfel încât procesul să se desfăşoare fără probleme şi medicii să fie plătiţi pentru munca lor.

"Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de muncă încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016, aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme", a anunţat, duminică, Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Colintineanu a precizat că MS a convenit cu reprezentanţii sindicali un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementează timpii de lucru şi gărzile din unităţile sanitare.

"Ministerul Sănatăţii lucrează în regim accelerat la aceste modificări, iar motivul este extrem de simplu: situaţia actuală nu este normală. Aşadar, odată incluse cererile şi recomandările în forma nouă a OMS 870/2004, documentul va fi trimis, conform legii, spre consultare către toate sindicatele, iar forma agreată va fi afişată în transparenţă decizională", a mai spus purtătorul de cuvânt al MS. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.