Medicul epidemiolog de la Maternitatea Giuleşti Sergiu Taşinschi susţine că, din 12 cazuri de copii cu stafilococ auriu, doar trei este posibil să aibă legătură cu unitatea medicală pe care o reprezintă. El mai a precizat că acei copii au fost internaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu la o perioadă cuprinsă între 7 şi 21 de zile după externarea din maternitate şi că, în momentul când au părăsit spitalul, erau sănătoşi şi nu prezentau suspiciuni de stafilococ auriu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicul Sergiu Taşinschi a declarat, vineri seară, într-o conferinţă de presă, că pe data de 7 noiembrie s-a decis pentru prima dată testarea personalului pentru stafilococul auriu, fiind testată toată secţia de Neonatologie – 57 de persoane. Rezultatul testării a arătat că 15 persoane erau purtători de stafilococ şi din 12 noiembrie au început să ia medicaţia necesară.

El a precizat că, pe data de 12 noiembrie, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat unitatea medicală de faptul că la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt internaţi cinci copii cu stafilococ auriu.

“Pe 12 noiembrie am fost înştiinţaţi de Direcţia de Sănătate Publică printr-o adresă scrisă, că la Grigore Alexandrescu se înregistrează un număr de cinci copii, în acea perioadă, internaţi şi la care s-a pus în evidenţă stafilococul auriu.  Primul lucru pe care l-am făcut, am decis limitarea internărilor. Limitarea internărilor s-a decis pe data de 12, pe o perioadă de două săptămâni, 13-27”, a mai spus medicul epidemiolog.

Potrivit acestuia, o directivă europeană spune că o infecţie nosocomială poate fi asociată unui spital dacă un pacient externat se reinternează în 48 de ore la o altă unitate medicală.

“Acea directivă spune că o infecţie nosocomială poate fi asociată unui spital din care se externează un pacient dacă se reinternează într-un interval de 48 de ore la alt spital. (...) Noi avem la cunoştinţă 12 cazuri, din aceste 12 cazuri este posibil ca trei cazuri să aibă legătură cu spitalul nostru. Celelalte cazuri lăsăm autorităţile să facă investigaţiile necesare. Dar media temporară de internare la Grigore Alexandrescu a fost între 7 şi 21 de zile de la externare de la noi”, a afirmat Sergiu Taşinschi

El a precizat că toţi acei copii când s-au externat erau sănătoşi, nu prezentau stafilococul auriu şi că, dacă ar fi prezentat o minimă suspiciune, atunci nu erau lăsaţi să plece din spital.

Medicul epidemiolog a mai spus că pe data de 28 noiembrie s-au recoltat probe din tot spitalul şi la nici 24 de ore de la recoltarea lor s-a decis sistarea internărilor.

”În după-amiaza zilei de 28 s-au recoltat o multitudine de probe din tot spitalul, probe bacteriologice, de pe suprafeţe, de pe tegumentele personalului. Prin metoda clasică sunt necesare 72 de ore ca să putem afirma dacă pe o suprafaţă a crescut un germene şi ce germene a crescut. Cu toate acestea, la nici 24 de ore de la recoltarea probelor, înainte să apară rezultatul acestor recoltări s-a decis sistarea internărilor în maternitatea noastră cu recomandarea de testare a întregului personal privind portajul de stafilococ auriu, testarea tuturor pacientelor care se externează privind portajul de stafilococ auriu şi scoaterea din activitate a persoanelor care sunt pozitive la această testare din cadrul personalului”, a mai afirmat medicul epidemiolog.

El a spus că în acest an la maternitate au fost efectuate 461 de probe, înregistrându-se neconformităţi la 25 dintre ele.

“În 2018 compartimentul coordonat de mine a efectuat 461 de probe de autocontrol, acele probe care au fost recoltate şi de către Direcţia de Sănătate Publică. Din aceste 461 de probe s-au înregistrat neconformităţi la 24-25, un procent de 5 la sută. Având în vedere complexitatea actului medical care se derulează în acest spital, eu cred că e un procent foarte bun. În medie se recoltează 50-60 de probe de autocontrol pe lună, în noiembrie au fost recoltate 170 de probe, din 170 de probe, 7 probe au fost neconforme”, a precizat epidemiologul.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că, în urma unui control declanşat la Maternitatea Giuleşti după ce mai mulţi bebeluşi născuţi acolo au fost confirmaţi cu stafilococ auriu, s-a stabilit că 11 din cei 49 de angajaţi testaţi au fost depistaţi ca fiind purtători ai acestei bacterii.

În această perioadă, Spitalul Clinic de Urgenţă “Grigore Alexandrescu” a semnalat Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB) depistarea unor pacienţi copii cu infecţii stafilococice născuţi în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”.

DSP a dispus efectuarea unei verificări în Spitalul Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu” şi a constatat că, începând din 24 octombrie şi până în prezent, au fost internaţi 15 pacienţi, copii proveniţi de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, din care 12 copii confirmaţi cu stafilococ auriu MRSA.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” Bucureşti să sisteze internarile începând de vineri. De asemenea, personalul depistat ca fiind purtător de stafilococ va fi scos din activitate, iar pe măsură ce spaţiile se vor elibera vor fi închise pentru curăţenie si dezinfecţie.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.