Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţine că licitaţia începută de IGSU pentru acordul-cadru de achiziţionare a noilor ambulanţe nu mai este valabilă şi că trebuie încheiat un nou protocol între Ministerul Săntătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, astfel încât să fie reluată procedura. Secretarul de stat Raed Arafat îl contrazice, susţinând că, dacă se renunţă la licitaţia începută de IGSU, se va întârzia foarte mult, astfel că primele ambulanţe vor putea fi preluate abia la jumătatea anului viitor, în condiţiile în care dotările ambulanţei şi SMURD sunt învechite. ”Să îşi asume responsabilitatea cei care semnează (protocolul - n.r.) atunci când vor muri oameni pentru că nu avem ambulanţe”, a averizat Arafat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că IGSU a pornit achiziţia la începutul anului şi a fost anulată din cauza unor contestaţii, la solicitarea ANAF.

”Am avut discuţii şi am solicitat un punct de vedere din partea ANAF şi ni s-a răspuns că, având în vedere modificarea legislaţiei, nu mai e valabilă licitaţia, au fost probleme în protocol, încheiat pe vechea lege a achiziţiilor, astfel că am semnat un nou protocol pentru reluarea procedurilor”, a spus ministrul, subliniind că vrea să se asigure că această achiziţie se va desfăşura cu respectarea tuturor procedurilor legale.

Bodog a precizat că luni va fi semnat protocolul şi se demarează procedurile pentru achiziţii.

În replică, şeful DSU, Raed Arafat, a relatat că în anul 2016 s-a luat decizia împreună cu Ministerul Sănătăţii să se mute procedura de achiziţie la IGSU, să fie făcut caietul caietul de sarcini de o comisie mixtă a MS şi MAI, respectiv IGSU şi să se facă această achiziţie, fiind mai multe psobilităţi: fie accesarea de fonduri europene pentru că IGSU este eligibil, fie din buget de stat să se dea banii către IGSU, fie să se dea direct Ministerului Sănătăţii banii.

”Această licitaţie a mers mai departe. Că a avut contestaţii nu înseamnă că s-a greşit în caietul de sarcini. Contestaţii se depun şi de firme care au un singur angajat. La momentul lunii februarie, în ziua deschiderii caietelor, când erau 22 de oferte depuse, s-a găsit, conform unei informări pe care am avut-o, o inadvertenţă între caietul de sarcini şi un model de contract care este în caietul de sarcini. Şi atunci am fost sfătuit să oprim licitaţia, să corectăm asta şi să o reluăm într-o perioadă foarte scurtă, de 30 de zile, lucru care mi s-a confirmat că ar fi valabil dacă IGSU ar relua licitaţia. Problema este că, imediat după ce a fost sistată pentru corectare, am început să primim diferite hârtii că acordul de asociere nu este valabil. Am obţinut un punct de vedere de la ANAF în februarie că acordul de asociere este valabil. În pofida acestei chestiuni, a venit o adresă de la Ministerul Săntătăţii care reziliază acordul de asociere şi spune că nu mai este dorit să se facă această licitaţie împreună”, a continuat Arafat.

Secretarul de stat a spus că au fost foarte multe discuţii în perioada respectivă.

”A fost o discuţie pe care am avut-o, în care s-au exprimat nişte dubii asupra specificaţiilor tehnice şi atunci domnul ministru a spus: «Daţi-mi caietul să îl verificăm că dacă e bine eu vă promit că vă las să faceţi licitaţia mai departe». S-a luat caietul de sarcini, s-a verificat de o comisie numită de ministrul Sănătăţii şi nu s-au găsit probleme cu specificaţiile, comisia respectivă a solicitat să fie consultat şi de comisia de specialitate de medicină de urgenţă, care a avut acelaşi punct de vedere şi a recomandat să se facă în cel mai scurt mod această licitaţie. Şi totuşi lucrurile au rămas blocate”, a precizat Raed Arafat.

El a menţionat că luni o trimis o adresă ministrului Sănătăţii, de 7 pagini, în care a arătat situaţia, cu opţiunile, cu avantajele şi dezavantajele fiecărei opţiuni, precum şi cu explicaţii despre starea în care se află acum serviciul de ambulanţă şi SMURD.

”Eu am sperat că o să putem să găsim o soluţie optimă în acest sens, fără orgolii, fără probleme. Vineri m-am trezit că deja e decis că semnează un nou acord, pentru că au solicitat un nou punct de vedere la ANAF, care a venit de data asta cu altă nuanţă. Adică noi acum avem două adrese, una care zice într-un fel şi alta care zice în alt fel, la diferenţă de două luni”, a susţinut secretarul de stat.

Arafat a mai spus că nu ar fi o problemă nici dacă se reface acordul de asociere şi dacă se merge pe soluţia cea mai rapidă, respectiv licitaţia să fie continuată de IGSU.

”Să se lase această achiziţie să o facă mai departe cei care au început-o şi au caiet de sarcini complet, adică IGSU, care o face independent. Eu nu sunt în comisii, să nu creadă vreunul că eu am vreo înţelegere, că eu coordonez acolo comisiile. În niciun caz. Ei o fac. Şi nu ei singuri au făcut, au avut oameni de la Ministerul Sănătăţii şi de la alte instituţii”, a precizat Raed Arafat.

El a spus că, în mod normal, ar dura cam 30 de zile dacă procedura este reluată de IGSU.

”Dar dacă acum Ministerul Sănătăţii face un nou acord şi merge cu el, vom avea două situaţii cu care ne vom confrunta: unul, o să meargă pe o licitaţie completă, nu poate merge pe una redusă, pentru că e o nouă instituţie, ceea ce înseamnă 54 - 60 de zile, la care se adaugă contestaţii”, a susţinut Arafat.

În replică, ministrul Sănătăţii a afirmat din nou că singurul lucru de care el vrea să se asigure este că această achiziţie se va desfăşura conform legii.

”Eu am punctul de vedere de la ANAF, care spune că protocolul nu mai este valabil. Pe de altă parte, nu există nicio hârtie şi nicio garanţie de la ANAF că următoarea procedură, dacă se va desfăşura la IGSU, va dura 30 de zile, pentru că comisia noastră a verificat caietele de sarcini şi are foarte multe observaţii, aproape la fiecare pagină are observaţii, deci practic caietul de sarcini se va modifica. Singurul lucru de care vreau să mă asigur este că această licitaţie se va desfăşura conform legilor, că acordul cadru se va semna şi nu va putea fi atacat de nimeni. Să nu se întâmple acelaşi lucru care s-a întâmplat la IGSU”, a mai declarat Florian Bodog.

Raed Arafat l-a contrazis din nou: ”Chestiunea cu 30 de zile e confirmată în faţa a şapte oameni. Faptul că se zice că are probleme în fiecare pagină caietul nu asta ştiu eu din procesul verbal”.

El a atras atenţia asupra situaţiei dotărilor de la SMURD.

”Noi stăm acum fără maşini aproape. Sunt puncte care sunt închise deja. Sunt ambulanţele de tip B şi C cu care am ajuns într-o situaţie fără egal. De exemplu, în Bucureşti sunt 48 de maşini de tip B la SMURD din care abia reuşim 20-25 să le avem funcţionale. Băgăm una, scoatem două la reparat, din cauza vechimii. Aparatele sunt deja vechi, deci nu mai fac faţă aparatele din maşini şi ne costă imens de mult să le rezolvăm”, a spus Arafat.

Şeful DSU a precizat că trebuie înlocuite sute de ambulanţe din ţară şi de aceea licitaţia trebuie făcută cât mai rapid.

”Şi cel mai important lucru este eligibilitatea accesării fondurilor europene la IGSU comparativ cu ministerul. Ministerul Sănătăţii nu poate accesa fonduri pe tema asta, să cumpere ambulanţe, pe când IGSU ar putea accesa imediat”, a mai spus Raed Arafat, anunţând că va face publică scrisoarea pe care i-a trimis-o luni ministrului Sănătăţii, ”pentru a vedea ce a declanşat toate aceste chestiuni”, pentru că altfel ”mai dormeam încă 3 sau 4 săptămâni”.

”Cu Ministerul Sănătăţii mi-e teamă că ne vom întoarce la aceleaşi discuţii pe care le-am avut şi cu acordul cadru vechi, unde am dat înapoi la bugetul de stat bani pentru 800 de ambulanţe pe parcursul celor 4 ani, pentru că nu au vrut unii funcţionari să le achiziţionăm”, a declarat, de asemenea, Arafat.

El a susţinut că dacă se începe o nouă procedură de licitaţie primele ambulanţe noi vor fi primite abia la jumătatea anului viitor.

”Dacă decizia e luată, mă bucur că am deschis subiectul acum, pentru ca să îşi asume responsabilitatea cei care semnează (protocolul - n.r.) atunci când vor muri oameni pentru că nu avem ambulanţe”, a încheiat Raed Arafat.

Secretarul de stat Raed Arafat a scris anterior, pe Facebook, că rezultatul avertizărilor şi tentativelor de a găsi soluţii concrete şi urgente pentru achiziţia de ambulanţe pentru SMURD s-a limitat doar la nivel de declaraţii ale ministrului Florian Bodog, care ”nu reprezintă soluţii reale, ci doar întârzieri suplimentare şi o încercare de a linişti personalul din sectorul de urgenţă şi mass-media”.

CITEȘTE ȘI Arafat, despre achiziţia ambulanţelor pentru SMURD: Rezultatul avertizărilor s-a limitat la declaraţii ale ministrului, care duc la întârzieri. Funcţionari din MS au sabotat continuu procesul de dotare a SMURD

El spune că sistemul de urgenţă a ajuns într-o situaţie fără precedent, care începe să pună viaţa pacienţilor în pericol, iar la aceasta a început să contribuie şi Florian Bodog, şi acuză blocajele şi modul în care IGSU a fost "sabotat", "în mod deosebit de la nivelul Ministerului Sănătăţii".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.