Consiliul Naţional al Elevilor şi Consiliul Tineretului din România transmit Ministerului Educaţiei Naţionale că este imperios ca acele cadre didactice care nu s-au prezentat la concurs sau care au picat examenul să nu mai poată ocupa funcţia de director, solicitând totodată ministerului să garanteze reluarea, în vara acestui an, a concursului pentru directori pentru funcţiile vacante.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două organizaţii susţin că inspectoratele şcolare au tergiversat  procesul de numire a directorilor, conform Metodologiei, nerespectând procedura conform căreia directorii care nu au promovat examenul să nu mai poate ocupa această funcţie.

Consiliul Naţional al Elevilor şi Consiliul Tineretului din România spun că "au aflat cu dezamăgire de decizia  ministerului de a reveni la starea de fapt de dinaintea Metodologiei de concurs, prin care directorii erau numiţi de către Inspectoratele Şcolare Judeţene, aspect care nu asigura transparenţa numirii şi nici gradul de profesionalism şi pregătire a profesorului desemnat pentru a ocupa funcţia de director al unei unităţi de învăţământ".

Reprezentanţii elevilor şi tinerilor mai arată că propunerile de directori ar trebui să vină din partea şcolilor, nu a inspectoratelor.

"Este imperios ca acele cadre didactice care nu s-au prezentat la concurs sau care au picat examenul să nu mai poată ocupa funcţia de director, eliminându-se astfel  incompetenţa sau impostura managementului şcolii. Totodată, în cazul şcolilor fără directori, propunerea unei persoane care să ocupe această funcţie ar trebui făcută de unitatea de învăţământ, nu de Inspectoratele Şcolare Judeţene, pe criterii arbitrare, deloc transparente, care nu garantează gradul sporit de profesionalism, necesar administrării unei unităţi de învăţământ", susţin cele două organizaţii.

Ele mai spun că, dacă se dorea modificarea Metodologiei de Concurs, procedural, trebuia modificat Ordinul Ministrului, şi nu să fie trimisă o adresă care să incite Inspectoratele la încălcarea Metodologiei în vigoare.

"Pe lângă încălcarea procedurală a Metodologiei de concurs, aspectul stringent de care ne temem sunt numirile politice ale directorilor. Până la demararea concursurilor în anul precedent, o mare parte dintre unităţile de învăţământ din România au avut parte de directori lipsiţi de responsabilitate, care în loc să administreze şcoala, răspunzând nevoilor şi intereselor educaţiei, rămâneau servili în faţa intereselor de partid”, a spus preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Tineretului din România, Horia Şerban Oniţa, a solicitat Ministerului Educaţiei să organizeze "într-un termen rezonabil" noile concursuri.

"Solicităm Ministerului ca Inspectoratele Şcolare Judeţene care au încălcat Metodologia anterior trimiterii adresei să fie sancţionate. Totodată, solicităm imperios ca în vară să aibă loc concursuri pentru posturile vacante, anunţate şi organizate într-un termen rezonabil şi corespunzător” , a spus Oniţa.

La nivel naţional, cele 2.346 de posturi de director şi cele de 1.136 de director adjunct rămase vacante în urma concursului vor fi ocupate temporar, pentru câteva luni, de persoane detaşate în interesul învăţământului, iar până la data de 14 august 2017 va fi organizat un nou concurs, a anunţat, luni, Ministerul Educaţiei Naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.