Comandantul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, a declarat, luni, că prin folosirea cailor la protestele de duminică seară din Capitală “nu s-a pus în pericol nicio secundă viaţa şi integritatea corporală a cuiva” şi că s-a apelat la cavalerie pentru a face un culoar, astfel încât să rămână liber un sens de circulaţie. El a mai spus că “marea masă a protestatarilor nu e violentă", dar că "există mai multe elemente perturbatoare", precizând că la manifestaţia de duminică seară au fost mobilizaţi 350 de jandarmi, cifră care nu este mare, raportat la numărul manifestanţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Jandarmeriei a ţinut să spună că nu este prima dată când este folosită cavaleria la manifestări publice şi că prin aducerea cailor jandarmii au încercat să facă un culoar, astfel încât să nu fie ocupată în totalitate şoseaua, susţinând că "Jandarmeria nu consideră un incident folosirea cailor", care sunt antrenaţi pentru condiţii speciale.

“Masa de protestatari adunată în Piaţa Victoriei a început deplasarea. La începerea deplasării caii au fost comasaţi pentru a prelua capul coloanei şi câte unul să se alinieze de-a lungul coloanei. Masa de manifestanţi s-a împrăştiat peste tot, ocupând şi contrasensul, şi sensul, în condiţiile în care aveam trafic încă în mişcare pe contrasens.. Cu toate astea, mulţimea a vrut să iasă, să blocheze efectiv intersecţia”, a declarat Cucoş.

El a mai spus că, de obicei, protestatarii sunt paşnici, dar există “mai multe elemente perturbatoare”, care duc la ruperea dispozitivului de jandarmi.

“Marea masă a protestatarilor nu e violentă, aprobă sau dezaprobă diverse decizii politice într-un mod mai mult decât civilizat, însă există mai multe elemente perturbatoare. Tot timpul se provoacă: rupeţi gardurile, ieşiţi din mulţime, iar problema este că se rupe dispozitivul. Dispozitivul nu este făcut să ţină pe cineva legat, e pentru a-i proteja (n.r. - pe protestatari). Mulţimea se manifestă altfel în masă”, a mai spus comandantul Jandarmiriei.

Întrebat dacă manifestanţii au acţionat greşit, acesta a spus că “nimeni nu a acţionat greşit”, iar toată "agitaţia" s-a creat în urma "speculaţiilor legate de un cal nervos şi de o presiune a protestatarilor asupra jandarmilor" şi că prin folosirea cailor la proteste “nu s-a pus în pericol nicio secundă viaţa şi integritatea corporală a cuiva” .

Comandamntul Jandarmeriei a mai afirmat că el nu ştie “pe nimeni care să fi fost bătut, împins, lovit pentru că a protestat”.

El a mai spus că la manifestaţia de duminică seară au fost mobilizaţi 350 de jandarmi, cifră care nu este mare, raportat la numărul manifestanţilor.

“Foarte multe acuzaţii: Vin jandarmii cu masele. Chiar nu vin, noi am avut aseară 350 de jandarmi în uniformă. La câtă masă a fost (n. r. de protestatari), eu cred că raportul e clar..”, a adăugat şeful Jandarmeriei Române.

La manifestaţie de duminică seară din Capitală - la care au luat parte peste 20.000 de oameni - Jandarmeria a desfăşurat efective fără precedent la protestele din acest an şi, de asemenea, a fost folosit detaşamentul de cavalerie. Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piata Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu, iar manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”.

Jandarmeria Română a transmis luni şi un comunicat de presă în care face precizări "întrucât în spaţiul public au apărut discuţii referitoare la oportunitatea şi legalitatea folosirii jandarmilor călare".

Astfel, Jandarmeria spune că, în conformitate cu art. 29 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, personalul jandarmeriei poate folosi animalele de serviciu în misiuni, iar scopul cailor prezenţi în dispozitiv duminică seară a fost  "de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie".

Jandarmeria a mai susţinut că decizia de a folosi detaşamentul de cavalerie nu a fost una singulară, aceştia fiind folosiţi pe parcursul anului 2017 la 110 misiuni de asigurare a ordinii publice, mitinguri, evenimente sportive sau activităţi cultural artistice - concerte cu un public numeros, iar pe parcursul acestor misiuni nu au fost înregistrate incidente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.