Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată pentru judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău. Cantităţile de apă vor atinge şi depăşi 70 de litri pe metru pătrat. Restul ţării, cu excepţia judeţelor Constanţa şi Tulcea, vor fi sub cod galben de furtuni cu averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice. Peste 4.000 de pompieri cu o mie de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină pe duratata avertizărilor meteorologice care vizează întreaga ţară. Au fost înştiinţate asupra atenţionării toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea, iar pompieri din mai multe judeţe sunt dislocaţi în zonele aflate sub cod portocaliu de ploi şi furtuni.Toate şcolile din judeţul Dâmboviţa s-au închis la ora 14.00, după ce Inspectoratul Şcolar a transmis dascălilor să anunţe părinţii pentru preluarea copiilor. În judeţul Prahova, unităţile se vor închide la ora 15.30, având în vedere că de la ora 16.00 judeţul va fi sub cod portocaliu de furtună. Şi şcolile din Vrancea s-au închis de la ora 15.00, în timp ce autorităţile din Buzău anunţă că se fac în continuare ore. .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 21:49 - Un bărbat a murit după ce un copac s-a prăbuşit peste el în Sectorul 5 al Capitalei

Un bărbat a murit, miercuri seară, după ce a fost lovit de un copac prăbuşit din cauza vântului puternic în Sectorul 5 al Capitalei, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti – Ilfov, Adrian Marin, bărbatul avea 42 de ani şi a murit din cauza loviturii foarte puternice la cap, cauzată de căderea unui copac.

Accidentul s-a produs pe Şoseaua Viilor nr. 45, în Sectorul 5, iar la faţa locului au acţionat un echipaj de descarcerare şi o ambulanţă SMURD.

UPDATE 21:37 - ISU Bucureşti – Ilfov: Copaci căzuţi pe carosabil, pe fire de electricitate şi pe o maşină, în urma ploii şi vântului din Capitală

O maşină a fost avariată, miercuri seară, în Sectorul 6 al Capitalei, după ce un arbore a fost doborât de vânt, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. Copaci au căzut pe carosabil în zonele Arcul de Triumf şi Piaţa Presei, iar un altul a căzut pe cablurile de electricitate pe Calea Giuleşti.

Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, un copac a căzut pe carosabil, pe strada Lonea din Sectorul 1, iar alţi doi au fost doborâţi de vânt în zona Piaţa Presei şi în zona Arcului de Triumf.

Reprezentanţii ISU Bucureşti – Ilfov mai precizează că pe Calea Giuleşti, un arbore a căzut pe firele de electricitate, iar o maşină parcată pe în zona bulevardului Iuliu Maniu a fost avariată din cauza unui copac căzut.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti – Ilfov, pompierii au acţionat, în Bucureşti pentru îndepărtarea a opt copaci căzuţi pe carosabil, autoturisme sau linii electrice. De asemenea, pompierii au intervenit în judeţul Ilfov pentru extragerea apei din patru subsoluri şi pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil.
În urma evenimentelor, cinci autoturisme au fost avariate, însă nu au fost înregistrate victime.
Intervalul critic pentru Bucureşti a fost anunţat pentru miercuri de la ora 20 până joi, la ora la 3 dimineaţa.

UPDATE 19:53  - Grindină de mari dimensiuni în Teleorman, zeci de maşini fiind avariate

O ploaie de scurtă durată însoţită de grindină de mari dimensiuni a căzut, joi după-amiaza, în Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, zeci de maşini fiind avariate. Deocamdată, autorităţile nu au un bilanţ exact al stricăciunilor.

O ploaie torenţială care a durat câteva minute a căzut, joi după-amiaza, în localitatea Turnu Măgurele din judeţul Teleorman.

Ploaia a fost însoţită de grindină de mari dimensiuni care a avariat zeci de autoturisme. Martorii povestesc uimiţi cum, după câteva minute a ieşit soarele.

Deocamdată, autorităţile judeţene afirmă că nu a fost făcut bilanţul exact al stricăciunilor

Judeţul Teleorman se află sub incidenţa unui cod galben de furtună.

Potrivit meteorologilor, de miercuri, de la ora 11.00, până joi la ora 21.00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice.

”În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25... 30 l/mp şi cu precădere în nord-vestul ţării şi în zona Carpaţilor Occidentali pe arii restrânse 50...60 l/mp”, anunţă meteorologii.

Potrivit acestora, temporar, vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55...60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65...70 km/h şi vijelii.

UPDATE 18:55 - Şcolile din Prahova, închise joi din cauza codului portocaliu de furtună

Toate şcolile din judeţul Prahova, aflat sub cod portocaliu de furtună, rămân închise joi dimineaţă, au anunţat autorităţile judeţene, la finalul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Autorităţile din judeţul Prahova au decis, miercuri, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca toate unităţile de învăţământ din judeţ să-şi suspende cursurile pentru ziua de joi.

"S-a luat decizia, prin hotărâre a CJSU, de suspendare a cursurilor începând cu ora 15.30 miercuri şi a celor de joi dimineaţă. În cazul în care se va prelungi codul portocaliu, bineînţeles că şi hotărârea de suspendare a cursurilor va fi prelungită", a afirmat prefectul Mădălina Lupea.

În judeţ sunt pregătiţi să intervină 648 de pompieri şi 73 de utilaje, în sprijinul echipajelor prahovene venind şi pompieri din cadrul ISU Călăraşi.

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată pentru judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău.

De miercuri, de la ora 16.00, până joi, ora 10.00, ”instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi pe arii extinse se vor înregistra cantităţi importante de apă cuprinse, în general, între 50 şi 70 l/mp”.

UPDATE 18.32 - Sirenele au sunat la Târgu Jiu după ce o ploaie torenţială a inundat străzile din oraş

Trei acoperişuri din oraşul Târgu Cărbuneşti au fost distruse de vânt şi mai multe străzi din centrul municipiului Târgu Jiu au fost inundate ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, miercuri după-amiază, pe raza judeţului Gorj. Autorităţile au pornit sirenele pentru avertizarea populaţiei.

Cantitatea importantă de precipitaţii ce s-a înregistrat în municipiul Târgu Jiu a făcut ca mai multe străzi din oraş să fie inundate, sistemul public de canalizare neputând face faţă debitului prea mare.

“S-a circulat în condiţii de ploaie, însă nu au fost străzi închise. Pe strada Popa Şapcă, bucăţi din faţada unui bloc stăteau să cadă, dar s-a intervenit cu angajaţii primăriei şi a fost înlăturat pericolul”, a declarat agent şef adjunct de poliţie Miruna Prejbeanu, purtător decuvânt al IPJ Gorj.

UPDATE 17:15 - Vaslui: Vijelii şi vânt puternic - doi bărbaţi au murit loviţi de fulger; 1625 de abonaţi, fără curent electric

Doi bărbaţi din judeţul Vaslui au murit miercuri loviţi de fulger, judeţul fiind sub cod galben de instabilitate atmosferică, vijelii şi vânt puternic.

Potrivit maiorului Viorel Codrianu din cadrul ISU Vaslui, un bărbat de 49 de ani a fost găsit decedat pe camp. Omul era cioban şi a fost găsit fără viaţă la circa o oră oră şi jumătate după ce a fost lovit de fulger, în momentul în care un alt localnic a observat oile pe camp, nepăzite.
Bărbatul lovit de fulger a fost găsit pe un camp în comuna Puieşti, sat Cetăţuia. Medicii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vaslui au constatat decesul.

Un alt bărbat lovit de fulger a fost găsit în sat Valea Târgului, comuna Puşcaşi. Este vorba despre un bărbat de 64 de ani, care lucra la vie în momentul în care a fost lovit de fulger. În sprijinul său au intervenit paramedicii de la SMURD Vaslui care au făcut manevre de resuscitare, însă fără succes, în final fiind declarat decesul.

Conform sursei citate, în judeţul Vaslui, la ora transmiterii acestei ştiri sunt 11 sate nealimentate parţial cu curent alectric din cauza avariilor apărute la reţea, fiind vorba despre 1625 de abonaţi.

Două echipe de specialişti de la EON Moldova acţionează pentru remedierea defecţiunilor.

UPDATE 14:25 - Toate şcolile din Dâmboviţa, închise de la ora 14.00. În Prahova, unităţile se vor închide la 15.30

Toate şcolile din judeţul Dâmboviţa s-au închis la ora 14.00, după ce Inspectoratul Şcolar a transmis dascălilor să anunţe părinţii pentru preluarea copiilor. În judeţul Prahova, unităţile se vor închide la ora 15.30, având în vedere că de la ora 16.00 judeţul va fi sub cod portocaliu de furtună.

Autorităţile din Dâmboviţa au închis, de la ora 14.00, toate şcolile din judeţ, având în vedere avertizarea cod portocaliu de furtună care vizează judeţul respectiv.

Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa a anunţat toate şcolile care, prin intermediul educatorilor, învăţătorilor şi diriginţilor, au luat legătura cu părinţii pentru preluarea acestora de la şcoală la ora menţionată.

UPDATE 12:48 - IGSU: Peste 4.000 de pompieri cu o mie de mijloace tehnice, pregătiţi să intervină pe duratata avertizărilor meteorologice

Peste 4.000 de pompieri cu o mie de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină pe duratata avertizărilor meteorologice care vizează întreaga ţară. Au fost înştiinţate asupra atenţionării toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea, iar pompieri din mai multe judeţe sunt dislocaţi în zonele aflate sub cod portocaliu de ploi şi furtuni.

Potrivit IGSU, au fost dispuse măsuri pentru intervenţia în sprijinul populaţiei care poate fi afectată de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase.

”Pentru asigurarea acţiunilor preventive la nivelul comunităţilor, au fost înştiinţate asupra atenţionării toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea. Totodată, la nivelul unităţilor subordonate IGSU din judeţele vizate, peste 4.000 de pompieri cu 1.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale”, anunţă IGSU.

Cod portocaliu de ploi abundente în Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău

Potrivit meteorologilor, de miercuri, de la ora 11.00, până joi la ora 21.00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice.

”În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25... 30 l/mp şi cu precădere în nord-vestul ţării şi în zona Carpaţilor Occidentali pe arii restrânse 50...60 l/mp”, anunţă meteorologii.

Potrivit acestora, temporar, vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55...60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65...70 km/h şi vijelii.

Fenomenele meteo periculoase sunt aşteptate în toată ţara, mai puţin î judeţele Tulcea şi Constanţa, singurele care nu intră sub averttizarea meteorologilor.

Totodată, a fost emisă o avertizare fost emisă o avertizare cod portocaliu pentru instabilitate atmosferică deosebit de accentuată şi cantităţi de apă importante pentru judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău.

De miercuri, de la ora 16.00, până joi, ora 10.00, ”instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi pe arii extinse se vor înregistra cantităţi importante de apă cuprinse, în general, între 50 şi 70 l/mp”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.