Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că drepturile angajaţilor trebuie respectate, pentru că dacă îi pui să muncească 320 de ore şi îi plăteşti pentru 160 de ore, apar frustrările şi inechităţile salariale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dumitru Coarnă a spus, la finalul negocierilor de la Ministerul Muncii, la care au participat ministrul Muncii, ministrul Afacerilor Interne şi ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, că sindicaliştii sunt de acord cu principiile proiectului Legii salarizării unitare, dar aşteaptă trebuie găsite soluţii la solicitarea lor de aplicare a sporurilor la nivelul salariului minim actual, de 1.450 de lei, şi nu la cel de încadrare din 31 decembrie 2009.

Liderul SNPPC a spus că, la finalul negocierilor privind proiectul Legii salarizării unitare, a avut cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, o discuţie tehnică pe tema drepturilor salariale ale angajaţilor din structurile Ministerului Afacerilor Interne, în condiţiile în care ar urma să fie organizate proteste în 23-25 martie, dacă nu vor fi găsite soluţii de rezolvare a revendicărilor.

“Ministrul Lia Olguţa Vasilescu mi-a promis că mâine (marţi, n.r.) vom avea din nou o discuţie tehnică cu ministrul Finanţelor, pe această temă, să găsim o soluţie pentru ambele părţi, pentru a detensiona această stare conflictuală, pentru a ieşi din acest conflict de muncă, pentru că noi nu ne dorim să ieşim în stradă, ci ne dorim să muncim. Dar angajatorul trebuie să respecte drepturile elementare ale angajaţilor, pentru că şi munca trebuie plătită, nu poţi să îl pui pe om să lucreze 320 de ore şi să îl plăteşti pentru 160, pentru că apare frustrea, apar disfuncţii salariale”, a spus Coarnă.

Liderul sindical a spus că numai într-o lună, de când sunt mişcări sociale, poliţiştii şi jandarmii au lucrat suplimentar aproape 120 de ore, „normă care nu mai poate fi recuperată în natură, pentru că nu avem efectivele necesare să acordăm aceste drepturi în natură”.

Întrebat dacă vor mai avea loc proteste în 23 şi 24 martie, când sunt anunţate pichete ale sindicaliştilor SNPPC la Ministerul Muncii şi în 25 martie, de Ziua Poliţiei, când este programat un miting la care ar putea să participe aproximativ 10.000 de persoane, dar şi dacă aceste date ar putea fi schimbate, în condiţiile în care ceilalţi lideri de sindicat au spus că pe 16 martie vor să organizeze un miting sau să nu mai lucreze, deşi vor fi prezenţi la muncă, Dumitru Coarnă a spus că SNPPC are luni procedură de autorizare la Primăria Capitalei pentru acele date, dar dacă se va ajunge la o înţelegere în urma negocierilor, ar fi ilogic ca sindicaliştii să mai iasă în stradă.

„Dacă nu ajungem la o soluţie în urma acestor negocieri, categoric vom ieşi în stradă. Sigur că dacă revendicările noastre vor fi soluţionate, ar fi ilogic să ieşim în stradă din momentul în care angajatorul îşi respectă cuvântul dat şi respectă nişte reguli. Dacă nu se ajunge la o soluţie, dacă nu se respectă aceste reglementări, categoric vom ieşi în stradă. Repet, avem promisiuni ferme că intră în aplicare, a promis doamna Vasilescu că o să fie găsite soluţii şi cu ministrul Finanţelor, să vedem şi efortul bugetar şi că personalul Ministerului Afacerilor Interne categoric va primi aceste diferenţe de bani, pentru ca sporurile să fie aplicate la minimum 1.450 de lei, aşa cum prevede HG 1/2017 (privind stabilirea salariului de bază minim brut garantat în plată, n.r.)”, a mai spus Coarnă.

Preşedintele SNPPC a precizat că aceşti bani ar trebui să se acorde personalului din structurile MAI începând din 1 februarie, „că aşa este legea”.

„Noi nu negociem legea, este un paradox să spun că vin să negociez legea, care spune foarte clar că de la 1 februarie 2017. Dacă noi ajungem la o soluţie de compromis în negociere, se va aplica retroactiv această reglementare, iar în perioada ulterioară să vină fracţionat şi cu banii din urmă, ca să fie aduse la zi aceste plăţi”, a mai spus Dumitru Coarnă.

Sindicaliştii SNPPC au discutat la Ministerul Muncii atât pe tema noii Legi de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice, cât şi despre aplicarea HG 1/2017 cu privire la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară.

Porivit liderului SNNPC, având în vedere că de când este în vigoare Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi până în prezent nu au fost aplicate valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele legii.

Mai mult, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost de atunci majorat de la 600 la 1.450 lei, valoare la care a ajuns în februarie 2017, iar această situaţie a determinat o serie de inechităţi în materie de salarizare în raport cu nivelul studiilor, al activităţii profesionale prestate şi al vechimii în muncă. Astfel, în prezent, pe de o parte, există niveluri diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie în cadrul aceleiaşi instituţii, iar, pe de altă parte, creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a condus la stabilirea aceluiaşi nivel de salarizare pentru personal cu atribuţii şi nivel al studiilor diferite, în cadrul aceleiaşi instituţii.

În aceste condiţii, sindicaliştii SNPPC vor ca în formula de calcul a salariului de bază pentru personalul contractual să nu fie luat ca bază cuantumul sporului pentru vechime de care beneficia fiecare persoană la 31 decembrie 2009, ci să se completeze salariul de bază după comparaţia cu 1.450 de lei, valoarea actuală a salariului minim brut garantat în plată.

Sindicaliştii SNPPC mai vor ca, pentru eliminarea oricărei forme de discriminare şi inechitate socială în raport cu angajaţii din alte domenii, cum ar fi sănătatea şi învăţământul, în formula de calcul a sporurilor pentru condiţiile de muncă – cum ar fi sporul pentru condiţii grele de muncă, pentru munca de noapte, pentru munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale -, baza de referinţă să fie salariul de bază actual, de 1.450 de lei, şi nu cel de încadrare din 31 decembrie 2009.

Ministerul Muncii a început, luni, discuţiile cu sindicaliştii pe proiectul Legii salarizării unitare, primii care au venit la negocieri fiind liderii sindicatelor din domeniul ordinii şi siguranţei publice, care au spun că vor să obţină o salarizare corectă pentru angajaţii din domeniu şi eliminarea dezechilibrelor salariale în raport cu angajaţii din alte domenii. La discuţii au participat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea.

Potrivit Ministerului Muncii, reprezentanţii sindicatelor şi cei ai ministerelor au căzut de acord, în ansamblu, asupra proiectului Legii salarizării unitare. Reprezentanţii Ministerului Muncii le-au transmis partenerilor de dialog social că aşteaptă sugestii, în perioada următoare, în cazul în care reprezentanţii sindicatelor vor descoperi inadverdenţe, după o atentă consultare a documentelor.

„Sindicatele au ridicat, în cadrul acestei întâlniri, şi alte probleme care ţin de veniturile din prezent ale personalului MAI, convenindu-se ca ministerele cu atribuţii în acest domeniu să poarte, în continuare, discuţii cu reprezentanţii salariaţilor, în vederea identificării de soluţii”, a precizat Ministerul Muncii.

În urma discuţiilor de luni s-a mai stabilit formarea unui grup de lucru la care să participe şi specialişti din cadrul instituţiilor militarizate, ai căror angajaţi nu pot adera la mişcări sindicale. 

Discuţiile vor continua marţi cu sindicaliştii din sănătate, iar în zilele următoare, cu reprezentanţi celorlalte categoriile sociale.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, declara sâmbătă, la România TV, că de luni încep discuţiile cu sindicatele din ordine publică şi sănătate despre legea salarizării unitare, urmând ca veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%.

Întrebată dacă ar putea apărea modificări la proiectul legii salarizării unitare, în condiţiile în care sindicaliştii şi-ar dori anumite schimbări, Olguţa Vasilescu a spus că Ministerul Muncii este deschis la orice dezbatere, dar nu vrea să modifice proiectul.

Olguţa Vasilescu a spus că nu poate da un termen fix la care va ajunge în Parlament Legea salarizării unitare, deoarece trebuie să aibă loc o serie de discuţii cu sindicaliştii, dar cel mai clar este termenul din programul de guvernare, respectiv adoptarea până la 1 iulie anul acesta.

Întrebată cu cât se vor majora veniturile potrivit noii Legi a salarizării, Olguţa Vasilescu a spus că "sunt mai multe praguri”.

"Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”, a adăugat ministrul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.