CNSAS spune că în cazul lui Mircea Dumitru s-au făcut verificări când era decan al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti, iar decizia adoptată în 7 august 2007 de Colegiul CNSAS a fost de "neapartenenţă/ necolaborare cu poliţia politică comunistă, potrivit prevederilor legale la acea dată”, respectiv Legea 187/1999. CNSAS precizează că acum sunt verificaţi toţi membrii Guvernului, inclusiv ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La data de 07.08.2007, Colegiul C.N.S.A.S. a adoptat, pe numele domnului Mircea Dumitru, Decizia nr. 2175 de neapartenenţă/ necolaborare cu poliţia politică comunistă, potrivit prevederilor legale la acea dată (Legea nr. 187/1999). Verificarea domniei sale s-a derulat, în virtutea calităţii sale de decan al Facultăţii de Filozofie, Universitatea din Bucureşti, la cererea Asociaţiei Civic Media”, arată Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, după informaţiilor referitoare la relaţia cu fosta Securitate a ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Sursa citată a precizat că, în acest moment, verificarea membrilor Guvernului este în derulare, iar la finalizarea acesteia, CNSAS va face publice concluziile, inclusiv în privinţa lui Mircea Dumitru.

Fostul preşedinte al CNSAS din perioada în care a fost emisă decizia în cazul lui Mircea Dumitru, Ladislau Csendes, a declarat pentru News.ro că revizuirea unei decizii privind colaborarea cu Securitatea se face ”doar dacă apar elemente noi”, susţinând că membrii consiliului nu dau adeverinţe ”după ureche”. El a precizat că până acum la CNSAS nu a ajuns o solicitare de revizuire în cazul ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, adăugând că membrii instituţiei ar fi trebuit să fie preveniţi despre acest lucru.

”Membrii CNSAS nu dau adeverinţe după ureche”, a adăugat Ladislau Csendes.

El a precizat că la şedinţa de marţi a CNSAS nu s-a luat în discuţie vreo solicitare care să-l vizeze pe ministrul Mircea Dumitru.

De asemenea, Ladislau Csendes a susţinut că membrii CNSAS ar fi trebuit să fie informaţi dinainte despre o solicitare de revizuire a unei decizii privind colaborarea cu Securitatea a lui Mircea Dumitru.

El a confirmat că miniştrii din Guvernul Cioloş sunt verificaţi de CNSAS.

La rândul său, Claudiu Secaşiu, membru al CNSAS, a declarat pentru News.ro că ministrul Educaţiei face ”obiectul unei noi verificări din oficiu”, fiind vorba despre o ”procedură stabilită prin lege”, având în vedere că Mircea Dumitru are o nouă funcţie.

Secaşiu a precizat că ”în teorie este posibil” ca o decizie luată anterior să se modifice.

”Persoana (Mircea Dumitru - n.r.) are o adeverinţă din 2007 pe calitatea pe care o deţinea la vremea respectivă, dar care acum face obiectul unei noi verificări din oficiu. Este o îndatorire a instituţiei de a face verificări, o procedură stabilită de lege pentru persoanele care fac obiectul unei verificări din oficiu”, a declarat Claudiu Secaşiu, membru al CNSAS. 

Întrebat dacă o decizie luată anterior se poate modifica, Claudiu Secaşiu a menţionat că nu este imposibil. ”În teorie este posibil (să se modifice decizia - n.r.). Cred că au fost cazuri”, a mai spus Claudiu Secaşiu.

Şi Claudiu Secaşiu a afirmat că sunt verificaţi membrii Guvernului Cioloş, dar că deocamdată nu s-a ajuns la Mircea Dumitru.

Ministrul Educaţiei Mircea Dumitru a fost verificat de CNSAS în 2007, la cererea Asociaţiei Civic Media, decizia, publicată şi pe site-ul Universităţii Bucureşti, fiind că acesta "nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste".

Decizia nr. 2175/07.08.2007 a fost emisă de CNSAS, la sesizarea "Civic Media" din data de 23.06.2006.

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a semnat un angajament cu Securitatea, pe când era student la Filosofie, în anul 1980, primind numele de cod "Negulescu“, scrie Adevărul.

Ministrul Educaţiei a respins categoric acuzaţiile că ar fi fost colaborator al Securităţii, declarând că a fost verificat de CNSAS, în urmă cu mai mulţi ani, iar verdictul a fost că nu a colaborat şi nu a făcut poliţie politică. Reprezentanţii CNSAS au confirmat marţi pentru News.ro că au loc verificări ale miniştrilor Cabinetului Cioloş.

Potrivit Legii 187 din 7 decembrie 1999, persoanele care candidează spre a fi alese sau numite în una dintre demnităţile sau funcţiile publice sunt obligate să facă o declaraţie autentică, pe propria răspundere, conform legii penale, privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică. Înainte de alegere sau de numire, verificarea se face din oficiu, pentru persoanele care candidează pentru a fi alese sau numite în demnităţi ori în funcţii.

Calitatea de agent sau de colaborator al organelor de securitate se stabileşte de către Consiliu prin probele aflate în evidenţele organelor de securitate, coroborate cu probe cum ar fi: angajamentul scris şi semnat de cel în cauză, rapoarte, sinteze informative, înscrisuri olografe şi dovezi, indiferent de suportul pe care s-ar afla, din arhivele securităţii. 

În termen de 30 de zile de la data primirii cererilor, Consiliul citează, în vederea audierii, persoana care a solicitat, precum şi persoana cu privire la care s-au solicitat verificări, potrivit procedurii stabilite prin regulament. Declanşarea şi finalizarea verificărilor solicitate se pot face şi în lipsa persoanelor legal citate. 

După finalizarea verificărilor, care nu pot dura mai mult de 60 de zile de la data primirii cererii, Consiliul comunică în scris solicitantului dacă persoana cu privire la care s-a cerut verificarea a fost sau nu a fost agent ori colaborator al organelor securităţii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.