Cluj-Napoca se numără printre cele 22 de oraşe care vor beneficia de o finanţare totală de 92 de milioane de euro, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), pentru soluţii inovatoare în ceea ce priveşte abordarea unor provocări urbane, anunţă Comisia Europeană. Clujul va beneficia de aceste fonduri pentru proiecte inovatoare în domeniul locurilor de muncă şi competenţelor în cadrul economiei locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Prin aceste cereri de proiecte, transformăm oraşele din UE în laboratoare reale pentru a testa soluţii care au potenţialul de a îmbunătăţi calitatea vieţii în toate oraşele lumii. Şi deoarece securitatea urbană şi siguranţa spaţiilor publice au devenit o preocupare crucială pentru cetăţeni, după tragicele atacuri teroriste din ultimii ani, acum sprijinim oraşele în eforturile lor de a-şi proteja locuitorii", a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Creţu.

În cadrul celei de-a treia cereri de proiecte privind acţiunile urbane inovatoare au primit finanţare 22 de oraşe, în mai multe domenii. Astfel pentru proiecte legate de adaptarea la schimbările climatice beneficiarii sunt Amsterdam (Olanda), Barcelona (Spania), Autoritatea combinată a metropolei Manchester (Marea Britanie), Riba-roja de Túria (Spania), Sevilla (Spania), Paris (Franţa), în timp ce pentru calitatea aerului vor primi fonduri metropola Aix-Marseille Provence (Franţa), Breda (Olanda), Helsinki (Finlanda), Ostrava (Cehia), Portici (Italia), pentru locuinţe: Bruxelles (Belgia), Budapesta (Ungaria), Gent (Belgia), Mataró (Spania), metropola Lyon (Franţa), în timp ce pentru locuri de muncă şi competenţe în cadrul economiei locale vor beneficia de fonduri Aveiro (Portugalia), Cluj-Napoca (România), Cuenca (Spania), Eindhoven (Olanda), Vantaa (Finlanda) şi Ventspils (Letonia).

Printre exemplele de proiecte se numără noi soluţii pentru a reduce riscul de incendii periurbane în Riba-roja de Túria, o nouă generaţie de sisteme de alimentare cu energie bazate pe baterii electrice în Breda, locuri de joacă şcolare cu protecţie ridicată în cazul valurilor de căldură în Paris, locuinţe sociale eficiente din punct de vedere energetic în Budapesta şi activităţi de orientare profesională inovatoare în Ventspils.

Comisia Europeană mai anunţă că a lansat al patrulea apel de propuneri de proiecte în cadrul acţiunilor urbane inovatoare, o sută de milioane de euro fiind puse la dispoziţia oraşelor pentru a finanţa proiecte inovatoare de protejare şi reducere a vulnerabilităţii spaţiilor publice. Totodată, în urma apelului, vor fi finanţate proiecte digitale, de mediu şi de incluziune. Acesta are ca termen-limită luna ianuarie 2019, iar oraşele câştigătoare vor fi anunţate în vara anului 2019.

Acţiunile urbane inovatoare oferă oraşelor din UE resurse pentru finanţarea proiectelor inovatoare, cu un pachet financiar total de 372 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru perioada 2014-2020. Scopul este de a identifica, testa şi difuza soluţii concrete la provocările comune din mediul urban.

În următorul buget pe termen lung al UE, iniţiativa "Acţiuni Urbane Inovatoare" va fi inclusă în cadrul Iniţiativei urbane europene, un nou instrument care combină toate instrumentele urbane într-un singur program de cooperare între oraşe, inovare şi dezvoltare a capacităţilor în toate priorităţile tematice ale Agendei urbane pentru UE (integrarea migranţilor, locuinţele, calitatea aerului, sărăcia urbană sau tranziţia energetică, printre altele).

Noul cadru unic de reglementare va permite combinarea mai simplă a fondurilor UE, de exemplu între Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul pentru Securitate Internă, în vederea elaborării unor planuri de dezvoltare urbană cuprinzătoare, care să includă măsuri privind siguranţa spaţiilor publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.