Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat miercuri dacă poate suporta bugetul majorarea punctului de pensie cu 40%, după ce CCR a decis că este constituţională legea, că „România nu şi-a permis anul trecut. Nu îşi permite nici în 2021 acest lucru”. Şeful Executivului a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis poate fie să promulge legea, fie să o retrimită în Parlament pentru reexaminare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„România nu şi-a permis permis anul trecut, nu îşi permite nici în 2021 acest lucru. Dar, în acest moment, legea merge la promulgare către domnul preşedinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Cred că vom vedea care va fi varianta. Guvernul precedent şi coaliţia şi-au asumat un calendar de creştere a pensiilor, vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Asta este varianta pe care mergem noi. Vom creşte pensiile, dar doar pe calendarul pe care ni l-am asumat. Aceasta e varianta pe care mergem noi. E o creştere a punctului de pensie în condiţiile economice actuale.Eu vreau să vă aduc aminte că anul trecut nu au fost multe ţări care au crescut pensiile, noi le-am crescut cu 14%. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei, deci creşterea de anul trecut înseamnă în plus 9 miliarde de lei anul acesta, adică două miliarde de euro. Mai mult, România, anul trecut, a fost ţara care a crescut salariile în sectorul bugetar - şi am fost cel care a spus să nu se întâmple nimic cu salariile în sectorul bugetar anul trecut - cu aproape 8%, în timp ce media în UE a fost sub 3% sau în jur de 3%, 2,9%. Deci, eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta. Creşterile de anul trecut se susţin şi anul acesta. Deci, nu este nicio problemă”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat miercuri la finalul şedinţei de Guvern dacă poate fi suportată din bugetul de stat majorarea punctului de pensie cu 40%, după decizia CCR care spune că legea e constituţională. 

Chestionat despre majorarea punctului de pensie, prim-ministrul a răspuns: „Eu vreau să discutăm ce se întâmplă cu punctul de pensie, după ce vom avea un buget. Avem estimări de creşteri de venituri”.

Premierul a adăugat că inflaţia a scăzut atunci când guvernarea a fost preluată de PNL şi asta înseamnă că a crescut puterea de cumpărare.

„Inflaţia a scăzut din momentul în care a fost preluată guvernarea în 2019, a scăzut constant, aţi văzut şi scăderea dobânzilor, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a crescut. Chiar şi în noiembrie avem o creştere. În noiembrie anul trecut - au venit datele statistice astăzi - avem o creştere a venitului net faţă de 2019, asta în condiţii de pandemie”, a precizat Cîţu.

CCR a respins miercuri sesizarea Guvernului privind rectificarea bugetară adoptată de Parlament cu un amendament aş PSD care prevede creşterea pensiilor cu 40%.

Pe 13 octombrie 2020, Guvernul a sesizat Curtea privind proiectele de lege care vizează rectificarea bugetară adoptate de către Parlament. 

În esenţă, „Executivul reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice. În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, conform comunicatul de presă transmis de reprezentanţii Guvernului. 

Totodată, Guvernul arată că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanţare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.