Casa Regală nu a primit nicio ofertă din partea RAAPPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta şi nu au început discuţii cu RAAPPS cu privire la acest subiect, iar "după data de 5 februarie Custodele Coroanei va acţiona conform legislaţiei în vigoare", a transmis Biroul de presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul de presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei afirmă într-un comunicat de presă, potrivit Digi 24, că avizul negativ privind proiectul de lege referitor la Casa Regală a României nu are legătură cu părăsirea Palatului Elisabeta fiindcă acesta este în procedură parlamentară la Senat, nu la Guvern.

"De asemenea, menţionăm că nu s-a primit la Casa Majestăţii Sale nicio ofertă din partea RAAPPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta. Nu au început discuţiile dintre Casa Majestăţii Sale Custodelui Coroanei şi RAAPPS cu privire la acest subiect. După data de 5 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va acţiona conform legislaţiei în vigoare. Majestatea Sa îşi manifestă speranţa că parteneriatul cu instituţiile Statului va continua, pentru ca activităţile Familiei Regale în sprijinirea intereselor fundamentale ale României să aibă loc în viitor, aşa cum s-a întâmplat de 20 de ani încoace.Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, îşi reafirmă angajajmentul de a duce mai departe legământul tatălui său, Regele Mihai, faţă de Coroană şi faţă de Naţiune, în prezent şi în viitor”, se menţionează în comunicatul citat.

Custodele Coroanei României are la dispoziţie 60 de zile, după decesul regelui Mihai, pentru a elibera Palatul Elisabeta, conform Legii 406/2001, ceea ce înseamnă data de 5 februarie 2018.

Cabinetul Tudose a dat, în şedinţa de miercuri, aviz negativ iniţiativei legislative referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că membrii Casei Regale s-au arătat dispuşi să plătească ”orice chirie”, dar cu o perioadă de graţie de un an.

”Astăzi în şedinţa de Guvern am dat aviz negativ pe proiectul de lege ca Palatul Elisabeta să fie dat pe viaţă (familiei regale – nr.). Am primit o solicitare un pic ciudată de la Cancelarie, că sunt dispuşi să plătească orice chirie, dar cu o perioadă de graţie de timp de un an. Adică un an să nu plătească nimic. Adică mai stăm noi un an gratis pe-aici şi apoi mai vedem. Nu merge! Ministerul Justiţiei a dat punct de vedere negativ pe criteriu de neconstituţionalitate”, a declarat Mihai Tudose.

El a apreciat că familia regală ”a revendicat tot ce e de revendicat”, iar obţinerea statutului de organizaţie de interes naţional din partea Fundaţiei Casei regale nu justifică o astfel de decizie, întrucât mai există astfel de ONG-uri.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus pe 7 noiembrie la Parlament iniţiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia.

Tăriceanu a precizat că iniţiativa depusă de el împreună cu Liviu Dragnea privind statutul Casei Regale nu prevede nivelul cheltuielilor, bugetul urmând să fie aprobat anual de Guvern, dar a spus că nu vor fi costuri mari. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.