Preşedintele CNS ”Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, i-a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită să renunţe la reorganizarea Dialogului Social din cadrul ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, care, conform unui proiect de act normativ aflat în dezbatere, ar urma să fie transformat în serviciu, din direcţie de specialitate, după ce anterior a mai fost ”retrogradat” de la statutul de minister. Hossu afirmă că un serviciu care să coordoneze dialogul social ar însemna ”nivelul cel mai de jos”, care ar fi ”lipsit de putere de decizie şi influenţă” şi ar arăta ”lipsa de interes faţă de problemele reale are cetăţenilor acestei ţări”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În scrisoarea trimisă de preşedinte CNS „Cartel ALFA”, Bogdan Hossu, prim-ministrului Viorica Dăncilă, se arată că în schema Guvernului activitatea de coordonare a Dialogului Social a trecut în ultima vreme prin transformări succesive.

Din direcţie de specialitate în subordinea Ministerului Muncii s-a transformat (în 2017) în minister, dar ulterior a devenit din nou direcţie de specialitate în cadrul ministerului. În prezent, există însă un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (HG 12/2017 privind organizarea şi funcţionarea MM) care ”retrogradează Dialogul Social la nivel de serviciu, nivelul cel mai de jos al structurii organizatorice”.

Conform lui Hossu, din expunerea de motive a proiectului reiese că activitatea de reorganizare este motivată în principal de perspectiva preluării de la 1 ianuarie 2019 a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în sensul creşterii capacităţii administrative necesare exercitării acestui mandat. Astfel, se arată în nota de fundamentare, “România va avea posibilitatea de a-şi imprima viziunea naţională asupra dezbaterilor strategice privind viitorul proiectului european, de a contribui în mod direct la procesul de consolidare a acestuia şi de a promova pe agenda europeană unele dosare pe care ţara noastră le consideră importante.”

”Nu ne este prea clar care sunt dosarele pe care ţara noastră le consideră importante, însă unul dintre documentele pe care Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană pun un accent deosebit este Pilonul European al Drepturilor Sociale, proclamaţie semnată anul trecut de Statele Membre la Goteborg. Pilonul European al Drepturilor Sociale este instrumentul care repune problemele cetăţenilor europeni în centrul atenţiei, cu scopul de a restabili echilibrul dintre obiectivele economice şi cele sociale ale Uniunii şi Statelor Membre, pentru o Europă mai echitabilă. Realizarea acestor obiective presupune o implicare adecvată a partenerilor sociali în elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor publice şi a reformelor din cadrul Semestrului European”, scrie preşedintele ”Cartel Alfa”.

Hossu arată că, pentru România, recomandările specifice de ţară ale Comisiei Europene ”remarcă însă că implicarea partenerilor sociali în elaborarea şi aplicarea reformelor economice şi sociale a fost foarte limitată”.

”Mai mult, în Avizul privind Programul de convergenţă al României pentru 2018, Consiliul Europei RECOMANDĂ ca, în perioada 2018-2019, România să întreprindă acţiuni astfel încât să îmbunătăţească funcţionarea dialogului social. Spre exemplu, faptul că deşi aţi specificat deschiderea către dialog, Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social – instituţia cea mai înaltă a dialogului social tripartit, prezidată de prim-ministrul în funcţie şi care are prevăzute întâlniri trimestriale – nu a fost convocat niciodată în acest an, deşi ne aflăm deja în  trimestrul al treilea şi cel puţin confederaţiile sindicale au solicitat expres convocarea sa”, arată Hossu în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă.

În final, liderul sindical spune că ”marginalizarea rolului Dialogului Social din cadrul Ministerului Muncii - instituţia cu un rol cheie în implementarea reformelor incluse în Planul Naţional de Reformă în cadrul Semestrului European – la un nivel care este lipsit de putere de decizie şi influenţă, este un alt simptom al lipsei de interes faţă de problemele reale are cetăţenilor acestei ţări”.

”În concluzie, solicităm să lăsaţi forma legislativă existentă în acest moment, fără nicio altă schimbare, în sensul în care Dialogul Social să îşi găsească locul adecvat în structura Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale”, şi-a încheiat Bogdan Hossu scrisoarea către premier.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.