Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus, marţi, la Bruxelles, la evenimentul de promovare a candidaturii României pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), că România este pregătită să intre într-un parteneriat pe temen lung, arătând că a fost ales un spaţiu modern, high-tech, situat într-un nou centru business al Capitalei. El a mai spus că pentru relocarea experţilor şi a familiilor lor în România va fi înfiinţat un departament de sprijin, pentru a asigura o tranziţie fără probleme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Sunt mândru să vă propun oraşul Bucureşti ca nouă casă pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente şi vă asigur că suntem pregătiţi să intrăm într-un parteneriat pe temen lung. Sunt încrezător că relocarea EMA la Bucureşti se va dovedi a fi un pas benefic atât pentru agenţie, cât şi pentru ţara noastră care, în prezent, nu găzduieşte nicio instituţie a UE. Vreau să subliniez faptul că, în vederea asigurării continuităţii activităţii EMA, am ales o locaţie modernă, high-tech, situată într-un nou centru business al Capitalei unde au sediul mai multe companii multinaţionale, cu acces facil la aeroport. De asemenea, Ministerul Sănătăţii, în vederea relocării experţilor şi a familiilor lor în România, va înfiinţa un Departament de Sprijin privind Serviciile de Relocare (DSRS), special desemnat pentru a asigura o tranziţie fără probleme", a declarat Bodog.

El a mai spus că România se bucură de o tradiţie puternică, recunoscută internaţional în cercetarea medicală şi în ştiinţa farmaceutică şi va aduce un plus de valoare activităţii Agenţiei Europene pentru Medicamente.

La evenimentul de la Bruxelles de promovare a  candidaturii României pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei  Europene pentru Medicamente a participat şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care a spus că dosarul de candidatură este unul complet şi consistent, care răspunde tuturor criteriilor stabilite la nivel european.

"Aşteptăm cu încredere prezentarea de către Comisia Europeană a primei sale evaluări a candidaturilor, dar decizia finală va fi una politică, rezultatul votului depinzând de negocierile şi de relaţiile tradiţionale dintre statele membre“, a spus Negrescu.

Agenţia Europeană pentru Medicamente îşi are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin intermediul evaluării şi supravegherii medicamentelor destinate uzului uman. România va concura cu alte 18 state pentru a găzdui Agenţia Europeană pentru Medicamente, în vreme ce 8 propuneri au fost trimise pentru Autoritatea Bancară Europeană.

Hotărârea finală în privinţa relocării va fi luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia va fi formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având la dispoziţie un număr egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autorităţii Bancare Europene.

Dosarul candidaturii a fost pregătit de un grup de lucru interinstituţional coordonat de Ministerul Sănătăţii şi de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, din care au mai făcut parte Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, ministrul delegat pentru Afaceri Europene şi Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, toţi cei 31 de deputaţii români din Parlamentul European au semnat recent o declaraţie de susţinere a candidaturii României.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.