Un caz de infecţie cu virus West Nile a fost confirmat în Bacău, la o persoană în vârstă de 75 ani. Pacientul a fost internat timp de două săptămâni într-o unitate medicale, fiind externat cu starea de sănătate ameliorată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, în luna iulie a fost confirmat un caz de infecţia cu virus West Nile, la un pacient în vârstă de 75 de ani din municipiul Bacău.

“Aceasta a fost izolat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău – Secţia de Boli Infecţioase Adulţi în data de 14 iulie şi a fost externat în data de 30 iulie, ameliorat. Având în vedere contextul epidemiologic existent în Europa, instituţia noastră a transmis adrese către toate cabinetele de medicină de familie, UPU/CPU, secţiilor de neurologie, secţiilor de boli infecţioase în vederea monitorizării atente a tuturor persoanelor cu vârsta peste 15 ani, care prezintă simptome specifice. De asemenea, s-a transmis adresa către Consiliul Judeţean Bacău, cu următoarele recomandări de aplicare a măsurilor corecte împotriva populaţiilor de ţânţari: efectuarea de dezinsecţii cu substanţe insecticide cu efect pe populaţiile de ţânţari, desecarea bălţilor din preajma gospodăriilor, îndepărtarea apei stagnate din subsolurile blocurilor de locuinţe, îndepărtarea gunoiului menajer, a recipientelor de apă stagnată la nivelul gospodăriilor”, au precizat miercuri reprezentanţii DSP Bacău.

Sursa citată menţionează că în urma confirmării acestui caz DSP Bacău a notificat şi Primăria Bacău, Centrul de Transfuzii Bacău şi DSVSA Bacău.

Virusul West Nile se transmite prin înţepătura ţânţarilor infectaţi, aceştia la rândul lor contactându-l prin înţeparea păsărilor infectate. Virusul nu se poate transmite prin contact uman obişnuit (atingere, strângere de mână, sărut).

Aproximativ 20 la sută din cazuri dezvoltă o infecţie cu simptome moderate, care apar după 8-10 zile de la înţepătura ţânţarului şi se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, uneori greaţă şi vărsături, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici. Aproximativ una din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală – meningoencefalită. Persoanele care pot dezvolta forme severe de boală sunt cele cu sistem imunitar deficitar, cu boli cronice, copiii şi bătrânii.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.