Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice susţin că Primăria Capitalei ”încearcă să creeze o confuzie între exprimarea voinţei de a pune în aplicare hotărârea judecătorească prin emiterea dispoziţiei de desfiinţare a construcţiei ilegale a Cathedral Plaza şi modalitatea tehnică prin care această voinţă se va duce la îndeplinire” şi precizează că ”reacţia vehementă” a primarului Gabriela Firea împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei a fost declanşată de aflarea faptului că managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza Daiana Voicu este naşa de căsătorie a edilului şef, cerându-i să infirme acest lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţia referitoare la legătura dintre Daiana Voicu şi Gabriela Firea a apărut pe contul de Facebook  al lui Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, care a postat şi o fotografie. De altfel, Gabriele Firea a solicitat înlocuirea lui Doboş din funcţie, invocând conduita acestuia şi postările de pe Facebook.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a transmis, miercuri, un comunicat de presă în care aduce ”corecturi” la precizările Primăriei Municipiului Bucureşti referitoare la demersurile pe care le întreprinde pentru desfiinţarea clădirii ilegale Cathedral Plaza şi a poziţiei primarului general exprimată la un post de televiziune.

Astfel, reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice precizează că executarea sentinţei Tribunalului Dâmboviţa prin care primarul general este obligat să emită Dispoziţia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza nu presupune emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, ci doar a unui act de executare sub forma unei Dispoziţii a primarului general.

”Această afirmaţie nu aparţine doar Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, ci este concluzia la care a ajuns în mod irevocabil Curtea de Apel Constanţa (Decizia 89/2016)”, se menţionează în comunicatul citat, precizându-se că doar pentru emiterea unei autorizaţii de construire/desfiinţare este necesar avizul Ministerului Culturii şi al Identităţii Naţionale (MCIN).

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice arată că nu există nicio normă juridică în vigoare care să impună eliberarea unui aviz din partea MCIN pentru a se emite Dispoziţia de desfiinţare.

”Inexistenţa unei astfel de proceduri este justificată prin caracterul executoriu şi autonom al hotărârii judecătoreşti, a cărei cenzură nu poate fi făcută de nicio autoritate publică şi nici de un sondaj de opinie, întrucât ar reprezenta o ingerinţă în sfera puterii judecătoreşti, inadmisibilă într-un stat de drept”, mai precizează sursa citată.

Potrivit sursei citate, Primăria Municipiului Bucureşti încearcă, în mod intenţionat, să creeze ”o confuzie între exprimarea voinţei de a pune în aplicare hotărârea judecătorească prin emiterea dispoziţiei de desfiinţare a construcţiei ilegale Cathedral Plaza şi modalitatea tehnică prin care această voinţă se va duce la îndeplinire”.

”Pentru emiterea actului administrativ impus de instanţă primarul general are la dispoziţie toate mijloacele necesare. Insinuarea sa din data de 12.05.2017 în sensul că i s-ar cere aducerea la îndeplinire a hotărârii judecătoreşti prin încălcarea legii, nu face decât să sublinieze opoziţia nelegitimă faţă de dispoziţia dată de sistemul judiciar din România”, se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice mai spun că Primăria Capitalei, prin faptul că susţine că anterior emiterii dispoziţiei este necesar să se stabilească modalităţile tehnice şi estimarea costurilor, ”nu face altceva decât să confirme că se caută mijloace pentru împiedicarea punerii în executare a hotărârii de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza, lăsându-se să se înţeleagă că aceste elemente ar putea bloca executarea obligaţiei stabilită de instanţă, ceea ce este inacceptabil”.

”De altfel, iniţierea celor două proceduri anterioare a dovedit prin obiectivele fixate că, pe de o parte sunt căutate măsuri pentru menţinerea construcţiei ilegale (cum este, de exemplu ”evaluarea impactului structurii C.P. asupra siguranţei în exploatare”), iar pe de altă parte că a dus la întârzierea de peste 2 ani a emiterii actului impus de instanţă”, se menţionează în comunicatul citat.

De asemenea, reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice fac precizări şi cu privire la somaţia publică adresată de primarul general lui Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

”Îi răspundem că atacarea conducerii Arhiepiscopiei este o strategie împrumutată de la proprietarul clădirii (n.r. - Cathedral Plaza) şi că misiunea încredinţată primarului general este de a apăra şi comunitatea romano-catolică, nu numai pe cea a afaceriştilor. A afirma că această clădire ”are toate documentele”, contravine nu numai hotărârilor judecătoreşti care constată contrariul, ci şi unei minime diligenţe administrative care presupune o verificare a documentaţiei din care lipsesc avizele şi acordurile prevăzute de lege. Se pare însă că actualul primar general s-a înregimentat în grupul de sprijin al investitorului, iar noi îi solicităm public să infirme că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este naşa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a şi declanşat reacţia sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice continuă spunând că, dacă acestă informaţie nu este corectă, atunci primarul general poate să îi acuze ”de calomnie sau de bârfă, dar dacă este adevărată, atunci explică pe deplin motivele care întârzie desfiinţarea clădirii ilegale”.

”Sperăm ca răspunsul la această solicitare publică să vină mai repede decât dispoziţia de desfiinţare a Cathedral Plaza pe care o aşteptăm de 5 ani!”, mai spun aceştia.

Ei mai susţin că arhiepiscopul mitropolit al Arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti nu a fost primit niciodată în nicio audienţă, nu i s-a transmis nici măcar un refuz politicos.

”De fapt, pe 24 iunie 2016 Arhiepiscopul a felicitat-o pe doamna Firea cu ocazia începerii misiunii sale de edil al capitalei, semnalându-i că are obligaţia de a pune în aplicare decizia de desfiinţare şi totodată cerându-i o audienţă. Nici până azi, Arhiepiscopia nu a primit răspuns la acea adresă. Şi atunci, cine vorbeşte de respect reciproc şi încredere, Primăria Capitalei?”, potrivit comunicatul citat.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice mai spun că purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Francisc Doboş, ”regretă terminologia folosită în postarea de pe pagina sa de Facebook”. 

”În spiritul respectului reciproc, solicităm primarului general al municipiului Bucureşti să constate conflictul şi să ia măsurile de rigoare în ce priveşte arhitectul şef al capitalei, Adrian Bold, unul dintre autorii avizelor nelegale care au stat la baza construcţiei Cathedral Plaza, dar şi susţinătorul menţinerii acestei construcţii în contra dispoziţiilor hotărârilor judecătoreşti definitive”, se mai arată în comunicatul citat. 

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a transmis, miercuri, referitor la afirmaţiile făcute de primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o emisiune televizată despre realizarea unui sondaj legat de demolarea clădirii de birouri Cathedral Plaza, că edilul a spus că doreşte ca bucureştenii să fie consultaţi dacă doresc să suporte costurile „de ordinul milioanelor de euro” pentru demolarea Cathedral Plaza, nu dacă să respecte hotărârea unei instanţe.

„Primarul General NU a afirmat că doreşte realizarea unui sondaj în care să întrebe bucureştenii dacă să respecte sau nu hotărârea unei instanţe, declaraţia Edilului Şef fiind scoasă din context. Aşa cum a reiterat în repetate rânduri Primarul General, Primăria Municipiului Bucureşti respectă şi va respecta întotdeauna legea şi va lua toate măsurile legale pentru protejarea atât a banului public, cât şi a patrimoniului oraşului”, transmit reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a făcut referire, într-o emisiune televizată, la realizarea unui sondaj privind demolarea clădirii de birouri Cathedral Plaza, ce a stârnit un val de reacţii critice pe reţelele de socializare.

Primăria Capitalei anunţa, vinerea trecută, că a trimis la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere de eliberare a avizului necesar desfiinţării clădirii de birouri Cathedral Plaza, după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a spus că decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a aloca fonduri pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a transmis marţi o scrisoare deschisă arhiepiscopului mitropolit de Bucureşti Ioan Robu, prin care îi cere înlocuirea lui Francisc Doboş din funcţia de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, acuzându-l de "conduită inadecvată poziţiei sale”, prin comunicate şi prin postările personale pe reţelele de socializare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.