Aproximativ 150 de sindicalişti de la Federaţia Sanitas au protestat, marţi, în faţa sediului Ministerului Muncii, nemulţumiţi de diferenţele de salarizare din sistemul bugetar, această acţiune de pichetare fiind prima din seria “O marţi a Sanitas”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul protest al sindicaliştilor din sănătate a avut loc marţi, la Ministerul Muncii, unde s-au strâns aproximativ 150 de oameni. În cele două ore de protest, sindicaliştii au afişat pancarte cu mesaje precum “Dreptate pentru TESA”, “Dreptate în sănătate”, “TESA în OUG 20/2016”, “Unitate pentru sănătate” şi “Dar-ar boala-n voi, să veniţi la noi”.

Sindicaliştii cer includerea personalului TESA în OUG 20/2016, pentru a înlătura inegalitatea salarială care, spun ei, a bulversat şi mai tare sistemul sanitar.

“Lucrurile sunt destul de complicate, nu avem promisiuni certe, dar sperăm că ne vor trata în continuare toate subiecte cu celeritate. Se va aduce aminte chiar astăzi, în cadrul Senatului, de aceste lucruri care trebuie rezolvate. În lipsa ministrului, Ministerul nu şi-a asumat pentru astăzi să spună că se va rezolva. Vorbim de o nouă lege a salarizării, vorbim de momente prin care vom trece până la sfârşitul lunii octombrie în rezolvarea acestor probleme”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas, la ieşirea de la discuţiile avute cu secretarul de stat în Ministerul Muncii, Iolanda Stăniloiu.

Preşedintele Federaţiei Sanitas a precizat că ordonanţele privind salarizarea, OUG 20/2016 şi OUG 43/2016, vor trece prin Parlament, unde vor putea suferi modificări în aşa fel încât să rezolve problema salarizării pentru personalul TESA.

Bărăscu a adăugat că seria de proteste “O marţi a Sanitas” va continua, următoarea acţiune de pichetare fiind la Ministerul Finanţelor. De asemenea, pe 19 octombrie, va fi grevă cu încetarea activităţii timp de două ore, între 8.00 şi 10.00, iar pe 31 octombrie va avea loc greva generală.

Preşedintele Sanitas a arătat că pichetele de la ministere şi grevele nu îi vor afecta pe pacienţi. “Pacienţii nu vor avea de suferit. Îi asigurăm că ei vor fi în continuare trataţi cum trebuie”, a subliniat Bărăscu.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, declara săptămâna trecută, după Consiliul Naţional, la care au participat şi miniştrii Sănătăţii şi Muncii, Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru, că pentru corectarea inechităţilor salariale din sistemul de sănătate, efortul bugetar lunar ar fi de şase milioane lei, pentru TESA, personalul administrativ şi creşe.

Potrivit lui Sepi, s-ar putea renunţa la proteste dacă vor fi rezolvate problemele reclamate, printre care introducerea personalului tehnic şi administrativ în OUG 20/2016, respectiv 23.000 de persoane, 1.800 de funcţionari publici din Direcţiile de Sănătate Publică, angajaţii din asistenţă socială şi din grădiniţe, rezolvarea de urgenţă a deficitelor majore dintre spitalele clinice şi cele neclinice şi a problemelor din rândul asistenţilor medicali, între cei cu studii superioare şi absolvenţii de şcoală postliceală, precum şi creşterea venturilor pentru angajaţii din asistenţa socială.

Potrivit calendarului de proteste stabilit de sindicaliştii Sanitas, după pichetul de la Ministerul Muncii, urmează, în 27 septembrie, protestul la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie este programată o grevă japoneză, în 19 octombrie, grevă cu încetarea activităţii timp de două ore şi în 31 octombrie greva generală. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.