Un număr de 28 de organizaţii româneşti şi internaţionale pentru drepturile omului critică iniţiativa de modificare a definiţiei familiei din Constituţie, în sensul definirii căsătoriei ca uniune dintre bărbat şi femeie, nu ”uniune între soţi”, cum este prevăzut în prezent în legea fundamentală. Organizaţiile cer Curţii Constituţionale, care discută acest subiect miercuri, să respingă iniţiativa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat de presă transmis luni, Amnesty International spune că 24 de organizaţii neguvernamentale din România şi patru organizaţii internaţionale pentru drepturile omului au solicitat Curţii Constituţionale să respingă iniţiativa de restrângere a definiţiei familiei prin modificarea articolului 48 (1) din Constituţie, semnatarii considerând iniţiativa ilegală în raport cu textul constituţional şi standardele de drept internaţional.

"Iniţiativa de redefinire a familiei în Constituţia României dintr-o perspectivă religioasă aparţine Coaliţiei pentru Familie şi urmăreşte restrângerea dreptului la viaţă privată şi familie al tuturor celor care se află în familii monoparentale sau în familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt căsătorite, precum şi în familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelaşi sex, încălcând astfel principiul egalităţii şi nediscriminării", spune sursa citată.

Solicitarea organizaţiilor pentru drepturile omului din România este susţinută de Amnesty International, Comisia Internaţională a Juriştilor, ILGA-Europe şi European Commission on Sexual Orientation Law, care au transmis o opinie legală separată în atenţia Curţii.

CCR urmează să decidă în 20 iulie dacă iniţiativa de restrângere a definiţiei familiei respectă criteriile prin care poate fi modificată Constituţia.

"Prin intervenţia noastră, solicităm Curţii Constituţionale ca în exercitarea rolului său de garant al supremaţiei Constituţiei să avizeze negativ iniţiativa cetăţenească, punând astfel capăt unui exerciţiu inutil, manipulator şi generator de ură la nivelul întregii societăţi. Acest demers al Coaliţiei pentru Familie reprezintă un abuz de drept deoarece definiţia restrictivă propusă pentru familie ca fiind bazată exclusiv pe căsătoria dintre bărbat şi femeie în scopul procreării intră în sfera interdicţiei de revizuire a Constituţiei, pentru că ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT)”, a declarat Romaniţa Iordache, vicepreşedinte al Asociaţiei ACCEPT.

ACCEPT a trimis CCR un amicus curie prezentând argumentele de drept european şi drept constituţional comparat, care demonstrează evoluţia modului în care familia şi căsătoria sunt înţelese în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). 

"Am fost martorii unor iniţiative similare în alte state europene, care au dus la limitarea drepturilor persoanelor LGBT, în special dreptul la nediscriminare şi la viaţă privată şi de familie. Acest curent este foarte îngrijorător. Romania trebuie să respecte obligaţiile sale conform standardelor internaţionale şi europene de drepturile omului. Acum are şansa să arate că protejează drepturile tuturor,” au declarat, la rândul lor, reprezentanţii Amnesty International.

Comisia Internaţională a Juriştilor a transmis, alături de parteneri, opinii scrise Curţii Constituţionale întrucât consideră iniţiativa de restrângere a definiţiei familiei în România o problemă critică:' "Curtea e chemată să judece dacă această propunere de modificare a Constituţiei este sau nu în acord cu obligaţiile României în raport cu tratatele internaţionale prin care îşi asumă să respecte, să protejeze şi să pună în aplicare drepturile omului inclusiv dreptul de a nu fi discriminat, dreptul de a fi egal în faţa legii, dreptul la viaţă privată şi de familie".

Printre organizaţiile care au transmis opinii scrise CCR se numără Asociaţia ACCEPT, ILGA-Europe, Amnesty International, Comisia Internaţională a Juriştilor, European Commission on Sexual Orientation Law, Centrul pentru Resurse Juridice, Societatea Academică din România, Institutul pentru Politici Publice, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, Centrul pentru Inovare Publică, Asociaţia ActiveWatch.

În 23 mai, Coaliţia pentru Familie a depus la Senat trei milioane de semnături pentru a susţine revizuirea Constituţiei în sensul modificării articolului 48 din Constituţie, care să modifice definiţia căsătoriei ca uniune dintre bărbat şi femeie, nu ”uniune între soţi”, cum e prevăzut în prezent în legea fundamentală.

Preşedintele comitetului de iniţiativă constituţională al Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu, spunea că iniţiativa este unică în România: ”Asistăm la o premieră istorică, naţională şi europeană. Trei milioane de cetăţeni români, într-un enorm efort de solidaritate, au semnat proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei României, mai precis articolul 48 alineatul 1, care vizează definirea căsătoriei ca uniune între bărbat şi femeie. Încercăm astfel să înlocuim textul actual din Constituţie, care spune că această căsătorie reprezintă uniunea dintre soţi”. 

El menţiona că iniţiativa este susţinută de multe culte religioase: catolici, ortodocşi biserici protestante.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.