Administraţia Naţională ”Apele Române” a anunţat, joi, că analiza problelor prelevate de pe râurile afectate de poluarea accidentală cu produse petroliere şi hidrocarburi de la o firmă din Iaşi arată valori apropiate de cele normale”, până acum fiind colectate aproximativ zece tone de material îmbibat cu substanţe poluante.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad continuă intervenţia pentru limitarea efectelor poluării accidentale cu hidrocarburi şi produse petroliere de pe platforma industrială a societăţii Fortus din Iaşi pe râul Nicolina.

Astfel, sunt excavate zonele cu vegetaţie din porţiunile greu accesibile pentru intervenţia manuală, unde s-au constatat reţineri de poluant pe albie, sunt înlocuite barajele absorbante saturate cu poluant; sunt colectate materiale îmbibate cu poluant (baraje, lavete, rulouri, perne absorbante), acestea fiind transportate cu remorci protejate cu folie şi trimise ulterior spre neutralizare, se răspândesc noi materiale absorbante, fenomenul fiind în continuare monitorizat.

”Până în momentul de faţă, cantitatea de materiale absorbante colectată şi stocată în vederea neutralizării este de aproximativ 10 tone. Substanţa poluantă colectată de pe luciul apei este depozitată temporar într-o başă de aproximativ. 5 metri cubi, başă protejată cu folie, în care, până acum, s-a depozitat aproximativ 3,5 metri cubi, cantitate care ulterior va fi neutralizată”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Apele Române.

Personalul Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad a intervenit pentru a limita poluarea accidentală cu 14.650 de bucăţi de lavete absorbante, 40 de role absorbante, 1.100 de bucăţi de covor absorbant, 754 de metri liniari de baraj absorbant, 5.337 de kilograme de material absorbant granular, dar şi cu alte materiale folosite în astfel de situaţii.

Potrivit sursei citate, rezultatele ultimelor analize ale probelor de apă ”confirmă faptul că valorile sunt apropiate de cele normale”.

De asemenea, reprezentanţii Apelor Române spun că pe niciun curs de apă afectat de poluarea accidentală - Nicolina, Bahlui, Jijia sau Prut - nu s-a semnalat mortalitate piscicolă.

Apele râurilor Nicolina, Bahlui, Jijia şi Prut au fost poluate accidental, joi, 23 februarie, cu uleiuri şi hidrocarburi provenite de la un transformator al societăţii Fortus din Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.