Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) protestează faţă de modul în care Biroul Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1 a soluţionat sesizarea prin care Clotilde Armand a cerut renumărarea voturilor în 18 secţii şi susţine că este nevoie de modificări urgente în legea electorală, care să nu mai permită suspiciuni în privinţa corectitudinii alegerilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"APADOR-CH protestează faţă de modul autosuficient şi străin principiilor democratice în care a procedat Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1 Bucureşti, în cazul sesizării formulate de candidata USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, prin care s-a solicitat renumărarea voturilor în 18 secţii de votare din sectorul 1", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Potrivit APADOR-CH, nu poate fi o întâmplare faptul că un candidat obţine mai puţine voturi în secţiile de votare în care nu a avut reprezentanţi, decât în secţiile unde a fost reprezentat, iar acest lucru "ţine de bunul-simţ comun".

"Această anomalie statistică, ce stă la baza sesizării formulate de candidata Clotilde Armand, constituie un indiciu serios de neregularitate şi generează, în mod rezonabil suspiciuni cu privire la corectitudinea/exactitatea procesului de numărare a voturilor", mai susţine Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki.

Pentru o societate democratică este esenţial ca oamenii să aibă încredere în corectitudinea procedurilor în care sunt implicaţi şi care le afectează viaţa, punctează APADOR-CH.

Asociaţia constată că, în loc să acţioneze pentru înlăturarea suspiciunilor, "respectivul biroul electoral a preferat soluţia comodă de a «nu se complica» şi de a lăsa situaţia nelămurită, respingând sesizarea".

"APADOR-CH atrage atenţia că este nevoie de modificări legislative urgente în legislaţia electorală, care să nu mai permită sub nicio formă ca suspiciuni vădit întemeiate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral să fie ignorate de entităţile publice, cu consecinţa creării unui sentiment de neîncredere în corectitudinea alegerilor", mai scrie în comunicat.

Asociaţia susţine că procedurile prevăzute de legea electorală trebuie puse în acord cu principiile societăţii democratice. De aceea, legea electorală nu ar trebui să prevadă o procedură "încâlcită, restrictivă şi excesiv de grăbită, care, din aceste motive, permite ca situaţii de o inechitate evidentă să poată fi ignorate de entităţile implicate în procesul electoral", mai arată APADOR-CH.

Biroului Circumscripţiei Electorale Nr. 1 - Sector 1 a respins întâmpinarea prin care Clotilde Armand a cerut renumărarea voturilor în 18 secţii de votare, motivând că este vorba de o contestaţie, care nu poate fi soluţionată, potrivit legii, de Biroul Electoral, şi, în plus, formaţiunii politice i-au fost asigurate toate condiţiile legale de reprezentare în cadrul procesului electoral.

Preşedintele USB, Nicuşor Dan a anunţat, miercuri, că va cere Autorităţii Electorale Permanente să permită accesul la sacii cu buletine de vot pentru a putea fi verificat modul în care au fost numărate voturile pentru Clotilde Armand, candidata partidului la Primăria Sectorului 1.

În paralel, Uniunea Salvaţi Bucureştiul continuă demersurile în justiţie pentru a obţine renumărarea voturilor.

”Vom cere judecătorilor de la Judecătoria Sectorului 1 să dispună renumărarea voturilor”, a spus Nicuşor Dan. Acesta susţine că USB nu cere un lucru extraordinar, el amintind că şi la ultimele alegeri prezidenţiale din Statele Unite s-a dispus renumărarea voturilor din statul California. ”Nimeni n-a spus că-i o problemă de democraţie în Statele Unite”, a spus liderul USB.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.