Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat online un sondaj de opinie pe tema siguranţei alimentelor, informaţiile urmând să fie folosite într-un studiu iniţiat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), la care participă autorităţi din state precum Germania, Franţa, Grecia, Marea Britanie. Sondajul are loc în contextul scandalulului produselor alimentare de proastă calitate destinate statelor membre UE mai sărace.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ANSVSA, România a fost inclusă într-un grup alcătuit din autorităţi competente din state membre precum Germania, Franţa, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Spania, care participă la un studiu iniţiat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA). 

Prima etapă a studiului este reprezentată de un sondaj de opinie privind "modul în care se comunică informaţiile referitoare la siguranţa alimentelor, în contextul incertitudinii ştiinţifice". Chestionarul poate fi completat online, pe site-ul ANSVSA, până în 12 martie, iar la acesta pot participa factori din industria alimentară, ONG-uri, factori de decizie, dar şi publicul larg.

"Scopul acestui studiu este acela de a identifica cele mai bune modalităţi de comunicare a informaţiilor referitoare la siguranţa alimentelor, într-un limbaj accesibil", adaugă ANSVSA.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara că Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor verifica dacă există un dublu standard în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentelor în estul şi vestul Europei, declara, recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea. "Instituţiile statului urmăresc atent calitatea alimentelor şi iau măsuri pentru a asigura securitatea alimentară", susţinea ministrul. 

Scandalul produselor alimentare de proastă calitate a luat amploare în câteva state din estul Uniunii Europene. Asociaţiile de protecţie a consumatorilor şi guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale şi de Est decât cele incluse în produsele sub aceleaşi branduri comercializate în Germania şi Austria. Această practică este permisă în prezent, UE cerând doar ca ambalajele să includă clar lista de ingrediente.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.