Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Camerei Deputaţilor să modifice Legea Educaţiei Naţionale astfel încât bursele pentru studenţi să fie acordate pe toată durata anului universitar, care ar echivala cu anul calendaristic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Camerei Deputaţilor să modifice Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 (prin proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normativ - PL-x nr. 142/2017) în aşa fel încât fondul pentru burse şi protecţie socială a studenţilor să se acorde pentru întreaga durată a unui an universitar (12 luni)", anunţă reprezentanţii ANOSR.

Ei susţin că, potrivit articolului 136 din legea educaţiei, anul universitar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie, include două semestre şi se finalizează la 30 septembrie din anul calendaristic următor.

"Prin urmare, indiferent de structura pe care universităţile decid să o implementeze, un an universitar echivalează practic cu un an calendaristic, conform legiuitorului", arată ANOSR.

Reprezentanţii studenţilor mai spun că formularea actuală din lege, care precizează că fondul de burse se alocă doar pentru perioada derulării activităţilor didactice îi privează pe studenţi, temporar, de dreptul de a beneficia de burse.

"Indiferent de tipul de bursă acordat studenţilor, acest sprijin ar trebui acordat pe toată durata anului universitar, întrucât cheltuielile curente ale acestora există şi în perioada în care nu se desfăşoară activităţi didactice propriu-zise. Spre exemplu, în cazul burselor care se acordă pentru ajutor social, este lesne de presupus faptul că situaţia materială, şi nu numai, a studentului nu se modifică în decursul câtorva săptămâni în care acesta nu participă la cursuri efectiv, acesta confruntând-se cu probleme similare de subzistenţă şi în săptămânile care sunt dedicate pentru activităţi recreaţionale şi extra-curriculare, bursele obţinute în timpul semestrului reprezentând un drept până la finalizarea acestuia, respectiv a anului universitar, după caz", mai susţin studenţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.