Guvernul a aprobat, joi, notele de fundamentare pentru achiziţia de către Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a trei nave, una specializată în depoluare şi două pentru operaţiuni de căutare şi salvare, achiziţiile însumând aproape 92 milioane de lei. Totodată, au fost aprobate şi notele de fundamentare pentru retehnologizarea a două remorchere maritime.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Executivul a adoptat două hotărâri prin care aprobă notele de fundamentare pentru achiziţionarea a trei nave  pentru Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare: o navă specializată de depoluare şi două nave specializare SAR (search and rescue – căutare şi salvare), toate acestea fiind construcţii noi. 

”Prin achiziţia unei nave specializate de depoluare, construcţie nouă, vor fi aduse la îndeplinire obligaţiile statului care derivă din acorduri şi convenţii internaţionale, referitoare la pregătirea, intervenţia şi cooperarea în caz de poluare a mediului marin. Valoarea investiţiei pentru construcţia navei specializate de depoluare este de 41,346 milioane lei, iar durata de realizare, de 15 luni”, informează Guvernul.

Navele specializate în operaţiuni de căutare şi salvare vor trebui să aibă o rază de acţiune de 250 de mile marine faţă de locurile de adăpost şi va face posibilă respectarea de către România a Convenţiei Internaţionale din 1979 pentru căutarea şi salvarea vieţii omeneşti pe mare la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 115/1998. Cele nouă nave vor trebuia realizate în termen de 12 luni, valoarea totală a investiţiei fiind de 50,6 milioane lei.

Totodată, Guvernul a aprobat notele de fundamentare pentru modernizarea remorcherelor maritime Hercules şi Perseus. Hercules, construit în 1986-1988 şi aflat în proprietatea Agenţiei Române de Salvare a Vieţii pe Mare, era depăşit tehnologic şi nu mai putea să navigheze  fără lucrări de modernizare. 

”Aceste lucrări au demarat în anul 2013, valoarea estimată a investiţiei fiind de 36,5 milioane lei. La nivelul lunii decembrie 2016 serviciile de modernizare şi retehnologizare, din contractul iniţial, erau executate 95%. Pe parcursul procesului de modernizare a apărut necesitatea suplimentării volumului de lucrări, astfel încât valoarea totală a investiţiei ajunge la 47,417 milioane lei. Durata restului de execuţie a investiţiei este de 16 luni”, transmite Guvernul.

Remorcherul maritim multifuncţional cu clasă de gheaţă Perseus -6.600 CP se află în dotarea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi. ”A fost construit în anul 1989 la Şantierul Naval Brăila şi se impune modernizarea şi retehnologizarea lui. Investiţia are o valoare de 44,86 milioane lei şi o durată de 36 de luni”, precizează sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.