Comitetul Executiv al UEFA s-a reunit miercuri la Nyon, în Elveţia, şi a aprobat noi formate pentru competiţiile naţionale masculine care vor intra în vigoare în septembrie 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preliminarii europene pentru Euro şi Cupa Mondială

Noul format al calificărilor europene pentru Euro sau Cupa Mondială va fi modificat, echipele urmând a fi extrase în 12 grupe de câte patru şi cinci echipe. Fiecare echipă va evolua acasă şi în deplasare cu toate celelalte adversare din grupă.

Echipele repartizate în grupe de cinci vor începe calificările în luna martie sau în luna iunie, dacă sunt calificate în sferturile de finală ale Ligii Naţiunilor sau sunt implicate în meciuri de promovare/retrogradare în competiţia respectivă. În schimb, grupele de câte patru echipe vor începe campania în luna septembrie.

Câştigătoarele celor 12 grupe din preliminariile europene se vor califica direct la Euro sau la Campionatul Mondial, în timp ce echipele de pe locul secund se vor califica fie direct, fie vor participa la meciurile de baraj (împreună cu echipele din Liga Naţiunilor pentru calificarea la Euro).

Nu a fost propusă nicio modificare pentru turneul final Euro, care va cuprinde în continuare 24 de echipe.

Acest nou format de preliminarii va fi implementat după Campionatul European din 2024.

Liga Naţiunilor va fi extinsă cu o nouă rundă eliminatorie care se va disputa în luna martie, creând astfel continuitate între faza grupelor, care se încheie în luna noiembrie, şi finalele disputate în luna iunie.

Câştigătoarele de grupă şi locurile secunde din Liga A vor obţine accesul în sferturile de finală. Mai departe, o dublă manşă va decide naţionalele care se califică în Final Four.

Locul 3 din Liga 1 şi vicecampioanele din Liga B, alături de locul 3 din Liga B şi vicecampioanele din Liga C, vor juca un play-off de promovare/retrogradare în dublă manşă.

Campionatul European UEFA U21 din anul 2025

Federaţia Slovacă de Fotbal a fost desemnată să găzduiască turneul final , cu 16 echipe, al Campionatului European UEFA U21 din 2025. Meciurile se vor juca în opt locaţii din opt oraşe diferite în vara anului 2025.

Ca urmare a evoluţiei pandemiei de COVID-19 şi a evoluţiilor generale actuale din Europa, inclusiv eliminarea măsurilor anterioare în vigoare în majoritatea competiţiilor interne, Comitetul Executiv al UEFA a decis să întrerupă aplicarea protocolului UEFA Covid-19, “UEFA Return to Play Protocol”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.