Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu consideră că apariţia unor cazuri de corupţie atunci când este vorba despre înzestrarea Armatei ucrainene, de supravieţuirea chiar alimentară a populaţiei, reprezintă o lovitură foarte gravă în ceea ce priveşte credibilitatea acestei ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cristian Diaconescu a declarat, miercuri, la Prima News, că Ucraina are nevoie în prezent de imagine internaţională. 
“Instituţiile din Ucraina nu au o istorie extrem de clară în ceea ce priveşte funcţionarea în raport cu unele acte de corupţie, intern şi internaţional. În acest moment Ucraina are nevoie, mai presus decât orice, de imagine internaţională şi prezenţa preşedintelui Zelenski practic la orice fel de reuniune internaţională multilaterală, chiar dacă nu neapărat aceasta se desfăşoară într-un context politic, este un argument serios din această perspectivă. Apariţia unor cazuri de corupţie atunci când este vorba de înzestrarea Armatei ucrainene, de supravieţuirea chiar alimentară a populaţiei sau în ceea ce priveşte importul, sprijinul cu generatoare, reprezintă o lovitură foarte gravă în ceea ce priveşte credibilitatea Ucrainei. Faptul că au intervenit direct, imediat, faptul că deşi în structurile militare contractele nu sunt publice, cu toate acestea jurnaliştii şi-au făcut datoria, iar instituţiile au cooperat reprezintă un bun argument, dar deja momentul este cât se poate de complicat şi în mod evident în special opinia publică internaţională, mai ales din lumea liberă, care sprijină Ucraina în aceste momente trebuie convinsă că astfel de situaţii nu se vor mai repeta. Iar dacă accidente din această perspectivă vor mai avea loc ucrainenii vor reacţiona imediat”, a afirmat Cristian Diaconescu. 
El a adăugat că este importantă reacţia instituţiilor atunci când apar cazuri de corupţie. 
“În momentul în care vorbeşti de corupţie instituţională, ceea ce contează este reacţia instituţiilor. Dacă în timp real acest lucru se întâmplă, dacă marja de disponibilitate a instituţiilor este una foarte limitată în a tolera acte de corupţie, o astfel de vulnerabilitate devine chiar un anume tip de sprijin, devine chiar un lucru bun. Dar în egală măsură trebuie să privim în acest moment şi spre poporul ucrainean, ei sunt în tranşee, au murit cu zecile de mii, din această perspectivă este cât se poate de clar că responsabilitatea instituţională este una maximă şi felul în care Kievul reacţionează în timp real faţă de astfel de cazuri evident 100% nu poate fi nimic gestionat, dar modul în care reacţionează rapid şi eficient şi descurajează pe viitor astfel de acte devine direct proporţional cu sprijinul primit din interior, de la popor, cât şi din exterior, din partea lumii libere”, a mai declarat fostul ministru de Externe.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.