Coreea de Nord a ordonat o izolare timp de cinci zile a capitalei Phenian, din cauza unei ”boli respiratorii”, potrivit unui site specializat sud-coreean, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această măsură pare să fie prima la această scară în Phenian după ce regimul şi-a declarat victoria împotriva covid-19, în august 2022.

Locuitorii Phenianuli au primit ordinul să rămână în casă începând de miercuri şi până duminică şi să se supună mai multor luări a temperaturii zilnic, precizează site-ul specializat NK News, cu sediul la Seul, care citează un document guvernamental.

În acest document nu este menţionată boala covid-19, însă se arată că gripa se află între noile boli care se răspândesc în prezent în capitala nord-coeeană.

NK News a dezvăluit marţi, citând surse de la Phenian, că locuitori ai celui mai mare oraş nord-coreean păreau să-şi facă provizii în vederea unei eventuale izolări.

Nu se ştie dacă şi alte regiuni sunt vizate de izolări similare, iar presa de stat nu a anunţat măsuri noi.

VAL DE FRIG SIBERIAN

Peninsula coreeană se confruntă în prezent, potrivit meteorologilor, cu un val de frig siberian, iar temperaturile ating, la Phenian până la  -22°C.

China, partenerul comercial-cheie al Nordului, înregistrează un val de infecţii covid-19, după ce a pus capăt politicii drastice ”zero covid”, în urma unor manifestaţii fără precedent.

Coreea de Nord şi-a închis ermetic frontierele de la începutul pandemiei covid-19, însă autorizează anumite schimburi cu China.

Phenianul a anunţat un prim caz de covid-19 în mai 2022 şi şi-a proclamat victoria împotriva bolii după trei luni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pune la îndoială, de mult timp, statisticile Phenianului referitoare la covid-19 şi anunţurile acestuia potrivit căruia epidemia se află sub control.

Coreea de Nord are unul dintre cele mai defectuoase sisteme de sănătate din lume, potrivit unor experţi, cu spitale prost echipate, puţine unităţi de terapie intensivă şi niciun tratament împotriva covid-19.

Potrivit unor surse specializate, Phenianul a vaccinat anticovid aproximativ 25 de milioane de nord-coreeni.

Alte surse arată că Nordul a primit vaccinuri anticovid din China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.