Unor peste un milion de gospodării şi firme britanice li se oferă stimulente în numerar pentru a-şi reduce consumul de energie în perioadele de vârf, marjele de aprovizionare fiind aşteptate să se îngusteze mai mult decât de obicei, pe măsură ce temperaturile scad sub zero, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, unor trei din cinci centrale electrice de rezervă pe cărbune li s-a spus să pornească pentru a asigura alimentarea de rezervă, deşi măsura a fost anulată marţi devreme.

National Grid ESO, care are responsabilitatea generală pentru gestionarea aprovizionării cu energie electrică a Marii Britanii, a spus că populaţia nu ar trebui să-şi facă griji cu privire la întreruperi.

Paşii au fost ”măsuri de precauţie pentru a menţine capacitatea de rezervă de care avem nevoie”, se spune în document.

Vremea rece s-a combinat cu o scădere a energiei eoliene – o sursă cheie de energie pentru Marea Britanie – care generează frecvent mai mult de jumătate din energia electrică a ţării.

În weekend şi în această săptămână, ponderea energiei eoliene a scăzut sub un sfert, gazele naturale devenind sursă principală. Cărbunele furnizează frecvent sub 2% din acest mix energetic.

În vara lui 2020, Marea Britanie a marcat un record de 67 de zile şi 23 de ore în care nu a folosit cărbune.

Guvernul a stabilit un obiectiv pentru octombrie 2024 de a elimina cărbunele din producerea de energie electrică.

Schema de economisire a energiei s-a desfăşurat luni între orele 17:00 şi 18:00 şi a fost din nou activă marţi, între orele 16:30 şi 18:00.

Gospodăriile care s-au înscris la Serviciul de flexibilitate a cererii de la National Grid ESO beneficiază de discounturi la facturile lor pentru reducerea consumului de energie electrică în timpul orelor de vârf.

Pentru a se califica, consumatorii trebuie să fie pe un contor inteligent şi clienţii unuia dintre cei 27 de furnizori înregistraţi, care includ British Gas, EDF şi Drax.

Aceasta este prima lansare completă a schemei, care a fost testată anterior la scară mică.

Furnizorul Octopus Energy a spus că clienţii participanţi vor câştiga puncte în valoare de 4 lire sterline pentru fiecare unitate de energie economisită, care poate fi convertită în numerar.

Compania se aştepta ca o gospodărie medie să economisească în jur de 36 de lire sterline pe timpul iernii. Acest lucru este apoi acoperit de National Grid ESO, care a declarat luni că plăteşte furnizorilor între 3 şi 6 lire sterline pe kilowatt-oră de energie economisită.

National Grid ESO a fost separată legal de firma de utilităţi cotată la bursă National Grid în 2019.

Parlamentarii sunt în proces de a încerca să o naţionalizeze complet, pentru a numi un organism independent care să supravegheze tranziţia ecologică.

Lauren Broadfield, analist european de gaze la consultanţa de cercetare Energy Aspects, a declarat pentru CNBC că măsurile din această săptămână nu sunt un motiv de îngrijorare.

”Nu este neobişnuit ca operatorii de sistem să ia măsuri pentru a asigura o marjă suficientă între oferta şi cererea aşteptate”, a spus ea prin e-mail, observând că această combinaţie dintre vremea mai rece decât media şi vitezele scăzute ale vântului au cauzat o cerere mai mare şi o ofertă mai scăzută.

National Grid a anulat în această dimineaţă instrucţiunile anterioare pentru pornirea a trei unităţi pe cărbune, deoarece marjele ar trebui să fie din nou suficiente în această seară”, a adăugat ea.

Gospodăriile britanice primesc sprijin guvernamental pentru a compensa costurile mult mai mari ale energiei din această iarnă, oferind tuturor gospodăriilor o reducere de 400 de lire sterline la facturile la energie, în perioada octombrie 2022 – martie 2023.

Guvernul compensează, de asemenea, furnizorii pentru a limita suma maximă pe care o pot percepe gospodăriilor.

 Durata schemei a fost redusă de ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, în toamnă, ducând suma pe care se aşteaptă ca gospodăria medie să o plătească pe parcursul unui an de la 2.500 de lire sterline la 3.000 de lire sterline în aprilie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.