Albumul „Ţipoia &Tzipoia, acasă în lumea umbrelor noastre” a fost lansat, vineri, la standul Editurii ICR de la Târgul Gaudeamus, în prezenţa lui George Tzipoia, autorul cărţii, şi a criticului şi istoricului de artă Pavel Şuşară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artistul plastic George Tzipoia, fiul pictorului Alexandru Ţipoia (1914-1993), expune în acest album memorialistic istoria familiei sale, oferind totodată o imagine a societăţii în care au trăit şi au creat protagoniştii.

Criticul Pavel Şuşară a vorbit la evenimentul de lansare despre familia Ţipoia, „una dintre cele mai pregnante şi mai prezente şi patetic legate de cultură” din câte a cunoscut. 

„În familiile obişnuite, tinerii se gândesc la viitor şi bătrânii la trecut. În familiile aristocrate, lucrurile se întâmplă invers: bătrânii se gândesc la viitor şi tinerii la trecut, pentru că tinerii sunt presaţi din trecut de o moştenire şi de o memorie imensă iar bătrânii se gândesc la viitor pentru ca întreaga zestre pe care au păstrat-o să fie transmisă mai departe. O diferenţă esenţială în ceea ce priveşte abordarea memoriei. Familia Ţipoia, fiind o familie aristocrată, în sensul profund al cuvântului, cu extensii prin toată Europa, decantează în proiectele şi în interiorizarea propriei existenţe, prin George Tzipoia, acest comportament al conştiinţei aristocrate, al proiectului de viitor, dar, de data aceasta, prin conservarea şi prin permanentizarea memoriei, a tot ceea ce s-a achiziţionat pe parcursul a câtorva generaţii”, a explicat istoricul de artă. 

George Tzipoia „nu scrie din vanitate, nu scrie pentru că vrea să arate de unde vine, ce a făcut, cine au fost părinţii, bunicii, nu există mobiluri exterioare, totul vine din necesitatea de a marca timpul, de a-l prelungi cât se poate”. 

„Cartea este un spectacol de text şi de imagine, o carte pe două paliere. Textul se poate susţine şi în sine prin calităţile lui narative, prin capacitatea de evocare, prin atitudine. Nu am fi avut nevoie de imagine ca să fie înţeles. Iar imaginea, la rândul ei, se putea dispensa de text. Doar că împreună ele extind câmpul de referinţă şi capacitatea de a-l prinde în cursă pe cititor. Şi unu care nu prea înţelege ce citeşte, dar ştie să privească, şi unul care nu prea se pricepe să facă ordine în lumea vizuală, dar înţelege ce citeşte, amândoi pot fi cuceriţi în aceeaşi măsură de această carte. În esenţă, e o aventură de tip Joycean, în „Ulise” totul se întâmplă într-o singură zi, aşa se întâmplă şi aici, în cadrul strâns al unei familii, dar de aici sunt extensii în toată lumea, pornind de la nucleul propriei sale existenţe George Tzipoia difuzează şi descrie şi dă sens unui întreg univers de oameni, de aspiraţii, de patimi, în sensul hristic al cuvântului, de lucruri, de obiecte care se însufleţesc şi, împreună cu oamenii şi cu detaliile, de multe ori nesesizate, creează un întreg univers”, consideră Pavel Şuşară.  

 

Volumul include o selecţie consistentă din documentele fotografice păstrate în arhiva Ţipoia.

Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Bucureşti în 1967, George Tzipoia s-a refugiat politic în 1982 la Geneva, în Elveţia, ţara strămoşilor săi pe linia bunicii din partea tatălui. În 1996 devine membru al Société Suisse des Beaux-Arts (SSBA). A mai coordonat albumul „Muzica în arta lui Alexandru Ţipoia”, apărut la Editura ICR în 2015.

„O carte de amintiri, călătorie în lumea umbrelor, este şi nu este un gest gratuit. Toată lumea poate scrie amintiri. Dar amintirile încep să capete o oarecare importanţă doar în cazul în care cel care povesteşte, sau despre care se povesteşte, a lăsat în urma sa o operă demnă de luat în seamă pentru Cultura unei naţiuni. De aici lucrurile par a se complica, pentru că trebuie stabilit ce înţelegem prin «operă demnă de luat în seamă» şi «Cultura unei naţiuni» la un moment dat al istoriei. Asta, pentru a nu ne înşela, cum se întâmplă adesea, confundând valorile, luând drept valoare nonvaloarea, aşa cum se vede cel mai bine, fără nici un efort, în viaţa noastră politică. Pentru că situaţia este identică şi în artă. Lăsăm timpului şi generaţiilor care vor veni după noi să clarifice toate aceste aspecte, altfel ar părea pretenţios din partea noastră, a celor de azi, să stabilim cu certitudine ce ţine, de-a lungul istoriei, de un impoderabil şi inefabil al Culturii. În funcţie de ce va hotărî viitorul, aceste amintiri vor avea, sau nu, o oarecare importanţă. Dincolo de ce va stabili acesta, avem conştiinţa împăcată că ne-am făcut datoria, încercând, în ciuda tuturor piedicilor, să lăsăm prin opera noastră o urmă a spiritului în arta naţiunii din care facem parte”, spune George Tzipoia. 

Cartea poate fi cumpărată de la târg la preţul de 86,80 de lei. 

Cea de-a 29-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România are loc loc în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo. Târgul este deschis până duminică, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 20.00, iar intrarea este gratuită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.