Preşedintele Chinei, Xi Jinping, se întâlneşte vineri cu liderii arabi în cadrul unor summituri găzduite de Arabia Saudită, o demonstraţie de forţă a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman care aspiră să fie noul lider al Orientului Mijlociu şi un partener-cheie pentru puterile globale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii statelor din Liga Arabă, organizaţie din care fac parte ţări din Golf şi Africa, au început să sosească la Riad încă de joi, când Xi Jinping a avut parte de o primire fastuoasă din partea prinţului Mohammed bin Salman şi a semnat un acord de parteneriat bilateral cu regele Salman, prin care cele două state îşi aprofundează legăturile.

Statele Unite urmăresc cu îngrijorare influenţa crescândă a rivalului economic în regiune, unde China are un interes direct, fiind cel mai mare consumator de energie din lume, în timp ce firmele chinezeşti se extind în domeniul tehnologiei şi al altor infrastructuri.

De asemenea, vizita lui Xi are loc într-un moment în care alianţa de lungă durată a Riadului cu Washingtonul a fost tensionată din cauza drepturilor omului, a politicii energetice şi a Rusiei, precum şi a nemulţumirilor din Golf legate de angajamentul principalului garant de securitate, America, faţă de regiune.

Într-o lungă declaraţie comună transmisă vineri, Beijingul şi Riadul s-au angajat să-şi consolideze cooperarea şi au subliniat principiile suveranităţii şi al "neamestecului", afirmând în acelaşi timp importanţa unei soluţii paşnice la conflictul din Ucraina.

După invazia rusă din Ucraina, Arabia Saudită şi aliaţii din Golf nu au răspuns la presiunile americane de a se rupe de Rusia, un alt producător de petrol din OPEC+. Nu au vrut nici să-şi limiteze relaţiile cu China, încercând să navigheze într-o ordine mondială polarizată şi urmărindu-şi propriile interese economice şi de securitate.

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume, este unul dintre principalii furnizori ai Chinei, iar declaraţia comună reafirmă importanţa stabilităţii pieţei globale şi a colaborării în domeniul energiei, încercând în acelaşi timp să stimuleze comerţul şi în alte domenii şi să consolideze cooperarea în domeniul energiei nucleare paşnice.

"Cele două părţi au reafirmat că vor continua să-şi susţină reciproc, cu fermitate, interesele fundamentale", menţionează declaraţia.

Într-o aluzie la preocupările de securitate din Golf cu privire la Iran, un alt furnizor de petrol al Chinei cu care Beijingul are relaţii bune, Riadul şi Beijingul au convenit asupra necesităţii de a-şi "consolida cooperarea comună pentru a asigura caracterul paşnic al programului nuclear iranian" şi pentru ca Teheranul să respecte "principiile de bună vecinătate".

La rândul său, Riadul şi-a exprimat sprijinul pentru politica Beijingului "O singură China" în ceea ce priveşte problema Taiwanului, iar Xi l-a invitat pe regele Salman să viziteze China, a relatat televiziunea saudită de stat.

Liderul chinez a declarat că vizita sa, în timpul căreia se va întâlni cu alţi producători de petrol din Golf şi va participa vineri la un summit mai amplu cu ţările din Liga Arabă, anunţă o "nouă eră" a relaţiilor.

"China aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Arabia Saudită şi cu statele arabe pentru a transforma cele două summituri în evenimente de referinţă în istoria relaţiilor dintre China şi Arabia Saudită şi a relaţiilor dintre China şi CCG (Consiliul de Cooperare din Golf) şi pentru a aduce aceste relaţii pe noi culmi", a declarat Xi, citat de Ministerul de Externe.

Emirul Qatarului, prinţul moştenitor al Kuweitului şi preşedinţii Egiptului, Tunisiei, Djibouti, Somaliei şi Mauritaniei se numără printre conducătorii care participă alături de liderii şi prim-miniştrii din Irak, Maroc, Algeria, Sudan şi Liban.

Înaintea summiturilor, Xi a purtat discuţii bilaterale cu prinţul moştenitor al Kuweitului, şeicul Meshal al-Sabah, cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, cu prim-ministrul irakian Shia al-Sudani, cu liderul sudanez, generalul Abdel Fattah al-Burhan, şi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Diplomaţii au declarat că delegaţia chineză va semna acorduri şi memorandumuri de înţelegere cu mai multe state, pe lângă Arabia Saudită, care a semnat un memorandum de înţelegere cu Huawei pentru cloud computing şi construirea de complexe high-tech în oraşele saudite. Gigantul tehnologic chinez a participat la construirea reţelelor 5G în majoritatea statelor din Golf, în pofida îngrijorărilor SUA cu privire la un posibil risc de securitate în utilizarea tehnologiei sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.