Preşedintele Senatului efectuează, în perioada 4-6 decembrie, o vizită de lucru în Republica Austria, pentru a discuta despre aderarea României la Schengen. În cadrul întâlnirilor, aceasta a arătat că România nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria şi nu este rută de tranzit pentru migraţia din această ţară iar susţinerea fermă a instituţiilor europene şi concluziile lipsite de echivoc ale experţilor europeni, materializate prin vizite încheiate cu rapoarte extrem de pozitive pentru ţara noastră, îndreptăţesc România să obţină un sprijin unanim pentru adoptarea Deciziei de aderare a ţării noastre la Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Senatului, în cadrul vizitei, Alina Gorghiu a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului Federal al Republicii Austria, Korinna Schumann. În cadrul convorbirilor, cei doi înalţi oficiali au exprimat interesul pentru consolidarea relaţiilor româno-austriece, avansarea agendei bilaterale şi intensificarea cooperării la nivel regional şi european.


Preşedintele interimar al Senatului a subliniat că aderarea la Schengen reprezintă o prioritate majoră pentru România, pentru finalizarea acestui proces fiind depuse eforturi intense, sprijinite de întreaga clasă politică de la Bucureşti.

Alina Gorghiu a precizat că participarea deplină a României la  spaţiul Schengen va aduce, în mod cert, o valoare adăugată frontierelor externe ale Uniunii Europene şi consolidării rolului UE la nivel global. Totodată, a arătat că extinderea spaţiului va aduce beneficii tuturor cetăţenilor UE, economiilor statelor membre şi firmelor austriece din România. Înaltul oficial român a mai menţionat că starea de fapt actuală înseamnă timpi ridicaţi de aşteptare pentru transportatori şi proceduri mai complicate, mai precizează Senatul. 

Alina Gorghiu a arătat că cifrele Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, la care ar trebui să se raporteze toate statele, confirmă foarte clar faptul că România nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria şi nu este rută de tranzit pentru migraţia din această ţară. Preşedintele interimar al Senatului a subliniat că susţinerea fermă a instituţiilor europene şi concluziile lipsite de echivoc ale experţilor europeni, materializate prin vizite încheiate cu rapoarte extrem de pozitive pentru ţara noastră, îndreptăţesc România să obţină un sprijin unanim pentru adoptarea Deciziei de aderare a ţării noastre la Schengen, se mai arată în comunicat. 

În cadrul dialogului, înaltul demnitar român a precizat că protecţia lucrătorilor români din Austria este o prioritate constantă pentru autorităţile române, accentuând importanţa consolidării dialogului dintre cele două state în domeniul afacerilor sociale.


Preşedintele interimar al Senatului a avut o întrevedere şi cu preşedintele Grupului de Prietenie Austria – România şi Bulgaria din Parlamentul austriac, Harald Troch, la care a participat şi deputata Elisabeth Götze din partea Partidului Verzilor. Cei doi demnitari austrieci au exprimat disponibilitatea de a se implica politic la nivelul partidelor din care fac parte în vederea clarificării poziţiilor interne privind aderarea României la spaţiul Schengen, menţionând că aceasta aduce beneficii ambelor părţi şi este important să se producă conform calendarului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.