Armata ucraineană susţine că unele trupe ruseşti se retrag de pe poziţiile lor din regiunea Zaporojia, din sud, anexată de Moscova la sfârşitul lunii septembrie, după ce anterior anunţase că unii soldaţi ruşi au părăsit localităţi aflate în dreptul oraşului Herson pe malul celălalt al fluviului Nipru. În acest timp, armata rusă pare să fi avansat în regiunea din apropierea oraşului Bahmut, dar ar fi suferit pierderi grele, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statul Major General al armatei ucrainene afirmă, de asemenea, că ruşii pregătesc evacuarea "personalului administraţiilor de ocupaţie" din regiunea Zaporojie. În actualizarea sa zilnică a situaţiei de pe front, Statul Major General precizează că unităţile ruse au părăsit localităţile Mihailivka, Polohi şi Injenerne, toate localităţi aflate la sud de oraşul Zaporojia.

Liniile de front din regiune se întind pe o distanţă de 200 de kilometri, pe terenuri agricole. Imagini geolocalizate postate miercuri arată urmările atacurilor asupra clădirilor din Polohi.

Statul Major General a declarat că în aşezarea Burceak, autorităţile de ocupaţie fac un recensământ pentru aşa-numita "evacuare voluntară" a populaţiei.

Între timp, ucrainenii par să repete strategia aplicată în Herson - lovirea podurilor, a depozitelor şi a taberelor ruse din spatele liniilor de front. Statul Major General a declarat că, în ultimele zile, în atacurile din cel puţin şase puncte vizate au fost răniţi peste 230 de soldaţi ruşi şi au fost distruse muniţie şi echipamente.

CNN precizează că nu este în măsură să confirme afirmaţiile făcute de Statul Major General al armatei ucrainene.

Analiştii au sugerat că următorul front ofensiv al ucrainenilor va fi probabil spre sud, către oraşul ocupat Melitopol.

Pe de altă parte, Statul Major General spune că forţele ruseşti continuă să îşi apere poziţiile din estul regiunii Luhansk, folosind tancuri, mortiere şi artileria pentru a împiedica înaintarea forţelor ucrainene.

De asemenea, unităţile ruseşti bombardau mai multe aşezări din părţile recent eliberate din regiunea Herson. Generalul de brigadă Oleksii Hromov a afirmat că săptămâna trecută forţele ruse au tras accidental asupra unei unităţi proprii din apropierea satului Ţukuri din Herson, ucigând 14 militari. CNN, din nou, nu poate verifica această afirmaţie.

Hromov mai spune că forţele ruseşti s-au concentrat în oraşul Dzanhoi din Crimeea, care "s-a transformat de fapt în cea mai mare bază militară de pe teritoriu, de unde sunt redistribuite trupele de ocupaţie ruseşti, armele şi echipamentele militare".

RUŞII FAC PROGRESE SPRE BAHMUT

În schimb, unităţile ruseşti par să facă unele progrese în apropiere de Bahmut, în Doneţk, dar suferă pierderi grele. Videoclipurile de pe reţelele sociale arată că trupele ruseşti aflate în zonele din jurul Bahmut, în estul regiunii Doneţk, suferă pierderi grele, chiar dacă au cucerit o parte din teritoriu, în special la sud de oraş.
Unele înregistrări video realizate de drone militare ucrainene arată cum trupele ruseşti aflate în tranşee sunt ţinta unor încărcături explozive lansate de drone. Alte înregistrări video de la nivelul solului arată cadavre împrăştiate ale soldaţilor ruşi.

O altă înregistrare video filmată de armata ucraineană şi publicată pe Telegram arată diferite sisteme de arme folosite într-un atac coordonat asupra poziţiilor ruseşti, inclusiv obuziere de 155 mm şi mortiere. Din alte videoclipuri reiese că poziţiile ruseşti sunt slab protejate şi sunt expuse în câmp deschis.

Forţele ruseşti atacă de luni de zile zona din jurul Bahmut, iar recent au trimis în faţă unităţi nou mobilizate, dar mai puţin experimentate.

Unele unităţi ruseşti - inclusiv cele afiliate grupului Wagner - par să fi făcut progrese treptate, cucerind o serie de sate mici aflate la sud de Bahmut. Joi, Ministerul rus al Apărării a declarat că "în urma acţiunilor ofensive ale trupelor ruse, aşezarea Kurdiumivka din Republica Populară Doneţk a fost complet eliberată". Ministerul Apărării anunţase anterior capturarea altor trei aşezări, toate sate mici.

Ucrainenii spun că luptele continuă în zonă şi că în timpul misiunilor de luptă din apropiere de Kurdiumivka, forţele ucrainene au distrus trei depozite de muniţie, un sistem de mortiere şi efective ale inamicului.

Analiştii spun că ucrainenii înregistrează şi ei în mod clar pierderi, fiind ţinta artileriei şi tancurilor ruseşti.

Armata ucraineană a declarat că luptele continuă în multe zone apropiate de Bakhmut, dar nu a recunoscut că a pierdut teren.

Garda Naţională ucraineană a declarat că, în ultima săptămână, unităţile sale au respins atacurile inamicului în sectoarele Bahmut şi Avdiivka din regiunea Doneţk şi "au distrus depozite de muniţie, echipamente şi personal al inamicului". Purtătorul său de cuvânt a declarat că în loviturile din apropierea periferiei nord-estice a oraşului Bahmut, "pierderile inamicului s-au ridicat la 79 de militari, dintre care 46 au fost irecuperabile".

O echipă CNN aflată în apropiere de Kramatorsk a raportat că a auzit schimburi de artilerie grea în cea mai mare parte a zilei de joi.

În cea mai recentă analiză a sa, Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că acţiunile ruse din jurul Bahmut indică "faptul că forţele ruseşti nu au reuşit în mod fundamental să înveţe din campaniile anterioare, soldate cu un număr mare de victime şi concentrate pe obiective cu un nivel operaţional sau strategic limitat".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.